mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:31

Francie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Výdaje na zdravotní péči představují 11,5 % celkového HDP Francie. Regionální agentury zdravotní péče hrají důležitou roli v implementaci centrálních politik v oblasti veřejné zdravotní péče v souladu s konkrétními regionálními potřebami a jsou realizátory regionálních investičních strategií s cílem zajistit rovný přístup k péči a modernizaci její nabídky. V souladu s globálním trendem roste význam služeb e-health a digitálního zdravotnictví, jako nástroje pro zvýšení efektivity systému, posílení preventivní péče a včasného odhalování nemocí či zkrácení délky hospitalizace. S více než 2 miliony zaměstnanců je zdravotnický sektor významným ekonomickým odvětvím, zejména pokud jde o MedTech a využití digitálních technologií a inovací ve zdravotnictví. V nákupech vybavení pro veřejné nemocnice mají dominantní postavení velké nákupní skupiny. Důležitým segmentem je privátní zdravotní a sociální péče: třetina nemocnic ve Francii jsou privátní kliniky a polovina domovů pro seniory je provozována velkými soukromými skupinami.

Francouzský systém zdravotní péče dnes čelí stejně jako v dalších vyspělých zemích globálním výzvám: zrychlená digitalizace, poptávka po personalizované péči, zajištění soběstačnosti a nezávislosti na dodavatelích ze vzdálených či rizikových oblastí. Roční obrat v sektoru zdravotnictví představuje cca 90 miliard eur a tvoří jej ekosystém více než 3 100 společností od start-upů až po nadnárodní společnosti.

V rámci plánu "Innovation Santé 2030" (inovace ve zdravotní péči), který na podzim roku 2021 vyhlásil francouzský prezidentem Macron, bude na podporu investic do zdravotnictví do roku 2030 uvolněno téměř 7 miliard eur. Cílem těchto opatření je učinit z Francie inovativní a co nejvíce soběstačný stát v oblasti zdravotnictví v Evropě, se zvláštním důrazem na výzkum, prevenci a nové technologie. Francie chce být konkurenceschopnější, co se týče klinických zkoušek a zavádění inovací v biomedicínském výzkumu a podporovat průmyslové investice do oblastí budoucnosti a MedTech. Cílem plánu je zkvalitnění lékařské péče a prevence, zlepšení kvality života při ztrátě soběstačnosti a rozvoj bioterapií a preventivní, personalizované, prognostické a participativní medicíny založené na datech.

Státní zdravotnický systém se však dlouhodobě potýká s nedostatkem financí a dopadem odkládaných reforem. Zkraje roku 2023 proto představil francouzský prezident nový akční plán, jehož cílem je zajištění větší dostupnosti a modernizace zdravotní péče, reorganizace práce v nemocnicích a urychlení náboru zdravotnického personálu.

Díky těmto ambiciózním plánům francouzské zdravotnictví nabízí řadu obchodních příležitostí. Silný systém veřejné zdravotní péče a rostoucí poptávka po inovativních řešeních představují příležitosti pro dodavatele zdravotnických technologií, přístrojů, léčiv, zdravotnických prostředků atd.

Perspektivním sektorem je digitální zdravotnictví, do nějž francouzská vláda významně investovala, včetně telemedicíny, elektronických zdravotních záznamů a prevence, což vytvořilo rostoucí trh pro zdravotnické start-upy a technologické společnosti. Pandemie COVID-19 obecně urychlila zavádění digitálních zdravotnických řešení. Příležitosti pro spolupráci existují v oblasti nových technologií, umělé inteligence a robotiky

Se stárnoucí populací roste poptávka po nejrůznějších přístrojích, které mohou pomoci zlepšit kvalitu života (např. nejrůznější monitorovací a léčebné přístroje, pomůcky pro mobilitu a příslušný software a aplikace). Poptávka roste po přizpůsobených zdravotnických službách, jako je domácí péče, zařízení pro asistované bydlení a dlouhodobou péči. Francouzská vláda těmto oblastem věnuje velkou pozornost a pro podnikatele tak zde existuje prostor pro nová a inovativní řešení.

Významné investice se dají očekávat do vybavení zdravotnických a sociálních zařízení, renovací budov a vnitřního vybavení, informačních systémů, navýšení počtu individuálních nemocničních pokojů pro zvýšení pohodlí pacientů, ať už se jedná o soukromé či veřejné instituce.

Francie je domovem rozsáhlého farmaceutického průmyslu a sídlí zde mnoho světových společností. Kvůli nedostatečnému financování zdravotnického výzkumu se francouzský farmaceutický průmysl potýká se ztrátou konkurenceschopnosti, kterou ještě zdůraznila pandemie Covid-19. Francie se propadla z bývalého evropského lídra ve výrobě léčiv na 4. místo za Německem, Itálií a Švýcarskem a řadí se na 5. místo na světě. Domácí trh s léčivy je silně regulován, zejména pokud jde o léčiva hrazené ze zdravotního pojištění. Z obavy z přílišné závislosti na dovozech aktivních farmaceutických složek a dalších léčiv z mimoevropských zemí, zejména Číny a Indie, investuje francouzská vláda do projektů podporujících návrat či přiblížení výroby a znovunabytí vlastní farmaceutické suverenity.

Francie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688