mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:43

Nový Zéland - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Novozélandská vláda připravuje desetiletý plán transformace a zavádění digitálních technologií, místní municipality jsou aktivní v implementaci chytrých řešení ve městech. Sektor patří mezi největší exportní odvětví země s roční produkcí okolo 9 mld. NZD. Pro české poskytovatele smart řešení může být výhodná provázanost s AUS asociacemi. NZ dlouhodobě věnuje nemalé prostředky do rozvoje digitalizace a ICT ve veřejné správě - žádané mohou být digitální školící/poradenské programy, IT systémy ve zdravotnictví a řešení a programy kybernetické bezpečnosti.

Sektor ICT je na Novém Zélandě na velmi vysoké úrovni. Stát mu věnuje velkou pozornost, protože nemá příliš rozvinutý sekundární průmysl, a v ICT vidí zdroj přidané hodnoty. Vláda již v roce 2019 přijala strategii v oblasti kybernetické bezpečnosti a k veřejné diskusi publikovala návrh plánu na podporu digitálních technologií (Digital Technology Industry Transformation Plan 2022-2032). Místní municipality jsou aktivní v implementaci chytrých řešení ve městech. Do mezinárodní aktivity „Smart Cities Council“ se zapojily všechny územní celky (okresy). Vláda v rozpočtu pro rok 2021/22 alokovala velké prostředky na rozvoj ICT ve veřejné správě, např. digitálního školícího a poradenského programu pro malé a střední podniky a nového zdravotního systému.

ICT sektor patří mezi největší exportní odvětví s ročním objemem produkce okolo 8,7 mld. NZD. Zaměstnává zhruba 150 tis. pracovníků a působí v něm 7 500 firem. Export komodit v oboru v roce 2019/20 dosáhl objemu 2,1 mld. NZD. Země, s ohledem na svoji odlehlost, vybudovala dva podmořské širokopásmové kabely s optickými technologiemi pro spojení s AUS a USA a další je ve výstavbě, takže rychlost připojení je vysoká ve městech i v odlehlejších oblastech a do konce roku 2022 mělo mít 87 % obyvatel přístup k optickému širokopásmovému připojení. Od roku 2021 je zaváděna 5G technologie, což umožnilo širší uplatnění e-commerce. S ohledem na vyspělou úroveň odvětví i podporu státu se NZ často stává testovacím místem pro nadnárodní firmy před uvedením jejich produktů na světový trh. Příkladem jsou sociální sítě nebo plánované otevření velkého datového centra firmou Microsoft v Aucklandu.

Produkce v zemi zahrnuje celou škálu výrobků v oboru: telekomunikační výrobky a služby, informační technologie (HW a SW), IT služby, internetové služby a bezdrátové technologie. Země je konkurenceschopná zejména ve finančních technologiích, IT pro zdravotnictví nebo zemědělství a v digitálních a kreativních technologiích. Jen herní průmysl vyvezl v roce 2021 svou produkci za 272 mil. NZD. Mezi další perspektivní odvětví v sektoru ICT patří zavádění umělé inteligence v maloobchodu nebo vzdělávání. Vláda má zpracovaný plán na posílení digitálních dovedností a talentů. Další oblastí jsou inovace v oblasti sběru, zpracování a ukládání dat, virtuální a rozšířená realita, cloudové komerční služby, chytré domy (smart home), spotřební technologie včetně přenosných a wifi zařízení, ICT řešení ve zdravotnictví včetně vyšetření a zpracování dat pacientů na dálku.

Příležitost pro české firmy na novozélandském trhu je zejména v oblasti služeb a produktů zaměřených na antivirové programy a další prvky kybernetické bezpečnosti. Další příležitostí jsou produkty pro e-learning a dodávky nebo spolupráce v oblasti kreativního a herního průmyslu. Deklarovaná masivní podpora digitálních technologií vytváří prostor pro české firmy dodávat ICT produkty včetně umělé inteligence pro vybraná výrobní odvětví (robotika, produkce leteckých, vesmírných a námořních prostředků, dopravní vnitropodniková doprava). Samostatnou oblastí jsou česká chytrá řešení v energetice (systémy digitální správy lokálních energetických sítí a výroby energie), „smart home“ (internet věcí - zabezpečovací technologie, řízení teploty a ovzduší v domě), „smart agriculture & farm“ (automatizace a řízení chovu hospodářského zvířectva včetně sběru, vyhodnocení a úschovy dat, řízení v mlékárenství). Další příležitosti pro expanzi na novozélandský trh skýtají IT a digitální systémy a aplikace v oblasti zdravotnictví jako jsou online (real time) systémy vyšetřování a diagnostiky pacientů na dálku a systém získávání a zpracování dat. V oblasti dopravy se jedná o IT systémy s prvky umělé inteligence při řízení dopravy nebo trenažery pro piloty a letový provoz, rovněž s prvky umělé inteligence.

Nový Zéland, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688