mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:46

Vietnam - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vietnam plánuje v následujícím desetiletí rozsáhlé investice do stavby nových energetických kapacit. Národní energetická strategie počítá s nárůstem celkové instalované kapacity ze současných 76 GW na 146 GW v roce 2030, což si vyžádá investice do výstavby nových elektráren ve výši alespoň 133 mld. USD. Velká část nových investic bude směřovat do tepelných elektráren (plynových a v menší míře i uhelných), ale zaměří se také na investice do nových elektráren využívajících obnovitelné zdroje (voda, vítr, biomasa).

Rychle rostoucí ekonomika a populace Vietnamu vedly v posledním desetiletí ke zvyšující se poptávce po energii. Země se spoléhá na rozmanitý energetický mix, který zahrnuje zdroje fosilních paliv jako je uhlí, plyn a ropa, ale také obnovitelné zdroje (vodní a solární). Vietnam je bohatý na energetické zdroje, jako je uhlí a plyn, a jeho přírodní podmínky jsou ideální pro obnovitelné zdroje energie. V důsledku toho je uhlí hlavním zdrojem energie, tvoří více než 40 % jejích dodávek, zatímco vodní energie a další obnovitelné zdroje energie pokrývají zhruba třetinu energetického mixu. Těžba uhlí je klíčovým průmyslovým odvětvím, které každý rok dodává stále větší množství uhlí, aby uspokojilo rostoucí domácí poptávku.

Přestože Vietnam patřil mezi přední světové producenty uhlí, jeho export této komodity rychle klesá a import naopak narůstá. Podle vládního odhadu dosáhne objem nedostatku elektřiny ve Vietnamu v roce 2023 12 mld kWh. Zatímco dovoz elektřiny byl v posledních letech dočasným řešením, země se snaží tento problém řešit domácí výrobou za pomoci jiných obnovitelných zdrojů energie. To zahrnuje další rozvoj větrné, solární energie a energie z biomasy, jejichž kapacita se pomalu zvyšuje. Využití geotermální a přílivové energie je stále ve velmi raných fázích rozvoje. Vietnam se zároveň nedávno rozhodl omezit velké projekty uhelných elektráren a uzavřel několik malých vodních elektráren, aby se vypořádal se stávajícími riziky a jejich dopady na životní prostředí. V budoucnu se očekává, že obnovitelné zdroje sníží závislost země na uhlí a dalších fosilních palivech.

Nový vietnamský národní energetický plán vychází z rostoucí spotřeby elektrické energie tažené rychlým ekonomickým růstem Vietnamu. Díky zvyšujícím se nárokům vietnamského průmyslu i domácností bude muset vietnamská vláda v příštích deseti letech navýšit instalovanou kapacitu o 68 GW. Celková instalovaná kapacita vietnamských elektráren by se tak měla téměř zdvojnásobit ze současných zhruba 76 GW na 146 GW v roce 2030. Do výstavby nových energetických kapacit plánuje Vietnam v následujících deseti letech investovat až 133 mld. USD, včetně 37 mld. USD na rozšíření rozvodné sítě a 96 mld. USD na výstavbu a inovace elektráren. Z toho investice do obnovitelných zdrojů energie do roku 2030 jsou odhadovány na 24 mld. USD. Tyto investice přinesou řadu nových příležitostí i pro uplatnění českých firem.

Národní energetický plán počítá s postupným omezováním uhelných elektráren a jejich nahrazením plynovými elektrárnami a elektrárnami na obnovitelné zdroje. Podíl uhelných elektráren na celkové instalované kapacitě by tak měl poklesnout ze současných 34 % na 27 % v roce 2030 a 18 % v roce 2045. Výstavba nových uhelných elektráren by měla být definitivně zastavena v roce 2025 a původně plánované uhelné elektrárny nahrazeny elektrárnami na zemní plyn. Podíl plynových elektráren by měl vzrůst ze současných 15 % na 23 % v roce 2030 a 25 % v roce 2045. Podíl obnovitelných zdrojů ve vietnamském energetickém mixu by měl naopak zaznamenat podstatnější nárůst. Například podíl větrné energie vzroste ze současného zhruba jednoho procenta na 12 % instalované kapacity v roce 2030. Podíl solárních elektráren by měl v roce 2030 činit až 14 %. Do roku 2045 by měl podíl všech obnovitelných zdrojů (slunce, vítr, voda) vzrůst až na 53 % celkové instalované kapacity.

Důraz na větší využívání obnovitelných zdrojů by se měl odrazit také v objemu vyprodukované elektřiny. Zatímco dnes je v uhelných elektrárnách vyrobeno více jak 50 % vietnamské elektrické energie, v roce 2045 by to mělo být již jen 30 %. Dalších 30 % elektřiny bude pocházet z elektráren na zemní plyn a celých 40 % z obnovitelných zdrojů.

Nový energetický plán zahrnuje kromě investic do nových energetických kapacit také masivní investice do výstavby přenosové soustavy a budování tzv. chytrých sítí. Energetický plán počítá nejen se zaváděním chytrých technologií pro regulaci sítě, ale také s aplikací nových technologií pro dočasné uskladňování elektrické energie. Plán podporuje také integraci menších producentů elektřiny z obnovitelných zdrojů do lokálních nízkonapěťových sítí či pilotní aplikaci takzvaných mikro sítí. Všechny výše uvedené oblasti nabízí zajímavé příležitosti pro české firmy, ať už v oblasti poradenství a konzultantských služeb, či přímo pro dodávky českých technologických řešení do Vietnamu.

Vietnamská vláda počítá také se širším zapojením soukromého sektoru do výstavby a provozování nových elektráren. Pro české firmy by mohly být velmi zajímavé například plánované soukromé investice do nových tepelných elektráren, které jsou zároveň na seznamu vládních megaprojektů, jež Vietnam dává k dispozici zahraničním investorům. České firmy by se mohly uplatnit například při výstavbě elektrárny na zkapalněný zemní plyn Nghi Son (investice v objemu 4 mld. USD), nebo při výstavbě plynové elektrárny Long An s plánovanou kapacitou 3000 MW. Obě elektrárny budou postaveny na principu BOT a prozatím se předpokládá zapojení korejských a japonských investorů. Českým firmám se zde nabízí příležitosti v subdodávkách technologických zařízení pro tyto elektrárny.

Vietnam, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688