mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:16

Gruzie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V současnosti pokračuje rozvoj energetického sektoru Gruzie a v různých fázích přípravy či realizace je 202 projektů obnovitelných zdrojů energie (153 vodních, 18 větrných a 31 solárních elektráren). Jejich hlavním cílem je efektivně využít obrovský potenciál, který Gruzie v oblasti obnovitelné energie nabízí, zvýšit objem výroby elektřiny a dosáhnout energetické soběstačnosti. Vláda se proto aktivně snaží přilákat do výroby zelené energie investory. V únoru 2023 spustila nový model financování, kdy dosavadní smlouvy o dodávce elektřiny (PPA) nahradí rozdílové smlouvy (CFD). Toto schéma zahrnuje podporu ze strany vlády po dobu 15 let od uvedení obnovitelného zdroje energie do provozu.

V roce 2022 gruzínské elektrárny vyrobily celkem 14,247 mld. Kwh elektřiny, což je rekordní roční produkce a jedná se o 13% nárůst celkové výroby ve srovnání s předchozím rokem (12,645 mld. Kwh v roce 2021). Největší podíl výroby, 75,6 %, připadá na vodní elektrárny (10 771 mil. Kwh), tepelné elektrárny zajišťují 23,8 % (3 388 mil. Kwh) a větrné elektrárny pouhých 0,6 % (88 mil. Kwh). Spotřeba elektřiny na místním trhu dosáhla v roce 2022 14,181 mld. Kwh, což je nárůst o 3 % (13,753 mld. v roce 2021). V roce 2022 přesáhla vyrobená elektřina spotřebu o 65 mil. Kwh díky rekordně vysokému výkonu tepelných elektráren.

Dne 31. října 2022 premiér Gruzie oficiálně představil nový model financování v energetickém sektoru , kdy dosavadní smlouvy o dodávce elektřiny (PPA) nahradí rozdílové smlouvy (CFD). V průběhu let byla garantovaná smlouva o dodávce elektřiny (PPA) mezi výrobcem elektřiny a vládou Gruzie, jejíž trvání se pohybovalo mezi 5 až 20 lety, během nichž vláda vykupovala energii za předem sjednanou cenu, jedním z nejvíce motivačních mechanismů pro rozvoj odvětví. Díky němu bylo do roku 2016 podepsáno více než 100 memorand na výstavbu vodních elektráren a byly zahájeny práce na cca 150 projektech. Podle tehdejších prognóz měla Gruzie reálnou šanci stát se vývozcem elektřiny za 5-10 let. V roce 2016 však Mezinárodní měnový fond (MMF) upozornil na skutečnost, že PPA je státním závazkem, a doporučil vládě omezit jeho vydávání. V důsledku toho byl tento mechanismus v roce 2017 zcela zrušen. Zákon o spolupráci veřejného a soukromého sektoru značně zpřísnil postup pro vydávání PPA, což vedlo k nízkému zájmu soukromého sektoru o nové projekty.

V létě 2022 se Ministerstvo hospodářství a udržitelného rozvoje aktivně snažilo obnovit model PPA s cílem stimulovat nové investice. Na základě konzultací s Ministerstvem financí a MMF bylo rozhodnuto o zavedení rozdílových smluv (CFD ). Dle tohoto modelu stát nebude vstupovat do přímých jednání s investory a CFD smlouvy budou podepsány s investorem, který předloží nejlepší cenovou nabídku v rámci aukce. Doba podpory bude trvat 15 let po uvedení elektrárny do provozu a pro různé obnovitelné zdroje energie bude platit pro různá období roku: pro vodní elektrárny 8 měsíců (září až duben); pro větrné elektrárny 9 měsíců (srpen až duben); pro solární a ostatní obnovitelné zdroje 12 měsíců. V případě, že velkoobchodní cena po dobu podpory elektrárny bude nižší než tarif stanovený smlouvou, cenový rozdíl investorovi doplatí gruzínský Operátor trhu s elektřinou (ESCO), v opačném případě investor doplatí rozdíl Operátorovi. Vyrovnání cenového rozdílu se bude hradit v národní měně GEL. Podle premiéra bude schéma v platnosti minimálně dalších 10 let, přičemž v příštích 3 letech vláda plánuje podporu výstavby elektráren o výkonu 1500 MW.

Gruzie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688