mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:47

Egypt - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Těžba ropy a zemního plynu patří v Egyptě mezi důležitá odvětví a předpokládá se její další rozvoj. Země nemá doposud zmapované veškeré lokality nerostných surovin a předpokládá, že bude v následujících letech rozdělovat další koncese (rozšiřuje se průzkum těžby zlata). Fosfátový průmysl je pro české firmy zajímavý z hlediska dodávek antikorozních materiálů pro dopravu a skladování kyseliny fosforečné či zařízení pro drcení, třídění a rafinaci fosfátových rud. Mezi nejvyhledávanější komodity patří kritické nerosty, Egypt má naleziště například niobu a tantalu a vzácných zemin.

Egypt má značné energetické zdroje, a to jak v tradičních fosilních palivech, tak v obnovitelných zdrojích energie. Egyptské prokázané zásoby činí 3,1 miliardy barelů ropy a 2,1 bilionu metrů krychlových zemního plynu. Vzhledem ke globální energetické krizi vyvolané válkou na Ukrajině poptávka po fosilních palivech citelně vzrostla. V roce 2022 dosáhl objem vyvezeného zemního plynu 8 miliard tun, tedy o 60 % více než v předchozím roce. Zůstane-li trh zemního plynu nadále úzce svázán s evropskou a asijskou poptávkou v roce 2023, vývoz se ještě zvýší. Egyptská vláda vyzývá mezinárodní ropné společnosti, aby se podílely na ropném a plynárenském sektoru. V současnosti působí v Egyptě v tomto odvětví více než padesát nadnárodních společností. Podle oficiálních údajů země v období 2021/2022 podepsala 108 dohod o těžbě plynu a ropy v investiční hodnotě 22 miliard USD a existuje vládní plán na realizaci více než 300 nových průzkumných vrtů.

Těžba minerálů je oproti ropě a zemnímu plynu v Egyptě stále podfinancovaná. Z důvodu vysokého potenciálu však došlo k významným reformám v oblasti udělování licencí na těžbu v roce 2020. Jedná se o reformu systému nájemného, licenčních poplatků a daní, usnadnění licenčních postupů, jednodušší uzavírání smluv s investory a přívětivější podmínky pro těžební činnost a praxi. Nové regulace navíc odstranily povinnost těžařských společností vytvářet joint ventures s vládními podniky. Egypt plánuje do roku 2026 desetinásobně zvýšit příspěvek těžebního sektoru k HDP s cílem diverzifikovat národní hospodářství a uvolnit obrovské bohatství nerostných zdrojů. Egypt má značné množství zásob nerostných surovin včetně zlata, tantalitu a niobu, soustředěných především ve Východní poušti a na Sinajském poloostrově. V březnu 2023 byla nově spuštěna těžba zlata v dole Iqat, Egypt dále pokračuje v hledání nových nalezišť a zvyšování počtu výrobních míst. Oblast Fatiri (70 km od města Safaga) nabízí investice do průzkumu zlatých nalezišť. Koncese těžařské společnosti Shalateen láká potenciální investory na benefity jakými jsou osvobození od DPH, příspěvek na cestovné a ubytování atd.

Egypt, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688