Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.08.2023 11:09:27

Ceny v zemědělství dál padají


Ceny průmyslových výrobců i v červenci meziměsíčně poklesly, byť tentokrát pouze o jednu desetinu, jak očekával trh. Meziročně vzrostly ceny o 1,4 %, což je výsledek přesně mezi naší a tržní prognózou. Růst cen průmyslových výrobců tak nadále zpomaluje a jedná se o nejnižší hodnotu od začátku roku 2021. Ceny v zemědělském sektoru dále padají, v meziměsíčním srovnání o 4 % a v meziročním dokonce o 14,3 %, což je ještě vyšší pokles než v předchozích dvou měsících (květen o 10,2 %, červen o 13,8 %), kdy byl poprvé po dvou letech zaznamenán pokles v tomto segmentu. Tyto čísla naznačují, že by ceny některých potravin mohly začít klesat nebo alespoň nerůst tak jako doposud. Ostatně již v červenci ceny potravin meziměsíčně poklesly o 0,2 %. Do této doby ceny potravin přispívaly k vyšší inflaci, ale pokud by se ceny vyvíjely pozitivním směrem, jak se zdá podle posledních údajů, tak by se to mohlo projevit rychlejším snižováním spotřebitelské inflace. Na druhé straně ceny stavebních prací vzrostly opět meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 4,8 %. Ceny tržních služeb pro podniky se v meziměsíčním srovnání snížily o 1,3 % a v meziročním byly vyšší o 5,6 %.
Inflační tlaky na straně výrobců tak dále ustupují. V období slabé poptávky snižují výrobci své cenové požadavky a snaží se si udržet stávající zákazníky a přilákat nové. Zároveň pokračuje uvolňování v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, což se projevuje v rozpouštění nahromaděných zásob. To vše působí pozitivně i na výši spotřebitelské inflace. Pro Českou národní banku se tak jedná o další pozitivní zprávu, že inflace směřuje k jejímu inflačnímu cíli. To znamená, že přestože bylo na tiskové konferenci řečeno guvernérem Alešem Michlem, že na dalším zasedání bankovní rady jsou všechny možnosti nastavení úrokových sazeb možné, tento výsledek nedává prostor pro případný hike. Naopak během podzimu začne diskuze ohledně uvolnění měnové politiky, což by mělo vliv i na kurz koruny, která by měla během zbývající části roku 2023 dále oslabovat.

Ceny průmyslových výrobců

     

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

1,4  1,9  1,3  1,5 
v % m/m

-0,1  -0,3  -0,3  -0,1 
Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg

 

Podíváme-li se na jednotlivé kategorie cen průmyslových výrobců, tak nejvíce v meziměsíčním srovnání klesly opět ceny chemických látek a chemických přípravků (o 3,3 %). Rovněž se snížily ceny základních kovů (o 2,0 %), ostatních nekovových minerálních výrobků (o 1,0 %) a potravinářských výrobků (o 0,7 %), z toho mléčných výrobků (o 2,3 %) a průmyslových krmiv (o 3,0 %) Naopak stouply ceny zejména koksu a rafinovaných ropných produktů, což lze přisuzovat rostoucím cenám pohonných hmot od konce června. Rostly rovněž ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu (o 0,6 %), z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 0,8 %.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688