Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  08.08.2023 11:40:23

Přehřátý trh práce ohrožuje českou ekonomiku




 „Nezaměstnanost v červenci velmi mírně vzrostla a to po čtyřech měsících poklesu - v červenci byla podle Úřadu práce nezaměstnanost 3,5 %, přičemž v červnu 3,4 %. Nepatrný růst je však spíš otázkou sezónních výkyvů souvisejících například s příchodem absolventů na trh práce či ukončováním sezónních prací. Neznamená to však obrat k lepšímu v dlouhodobém strukturálním problému české ekonomiky, jímž je přehřátý trh práce. Je to vidět i na tom, že bez práce bylo v červenci 258 933 lidí, ale volných míst 285 627. Politici se někdy chlubí, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v EU – z pohledu voličů, je to pozitivní informace, avšak z pohledu budoucnosti české ekonomiky je to fatální problém,“ vartuje Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

„Zatímco většina výrobních odvětví české ekonomiky stagnuje a červnový meziroční pokles hodnoty nových zakázek v průmyslu o 5,8 % nedává moc naději na rychlou změnu propadu průmyslové výroby, mzdové náklady firem stále rostou. V průmyslu v červnu průměrná měsíční hrubá mzda meziročně vzrostla o 9,1 %. A ve stavebnictví, které je v nebývalém útlumu, dokonce o 9,9 %. Růst mzdových nákladů podkopová nejen konkurenceschopnost českých firem, ale blokuje i nastartování české ekonomiky a růst HDP. Pokud by se podařilo obsadit 200 000 volných pracovních míst, přineslo by to podle výpočtů MPSV do státního rozpočtu 40 miliard korun. Jde o dlouhodobě neřešený problém naší ekonomiky, který ještě zvětšuje nepříznivý demografický vývoj české populace,“ komentuje vývoj na trhu práce Radovan Hauk.

 

„Přehřátému českému trhu práce by pomohla výraznější podpora státu při zaměstnávaní kvalifikované pracovní síly ze zahraničí. Český pracovní trh bez problémů absorboval například příliv utečenců z Ukrajiny, a to bez důslednější systémové podpory jejich zaměstnávání. O tom, jak to je se zaměstnáváním cizinců, dokreslují i data Hospodářské komory - do vládního programu na zrychlený příjem kvalifikované pracovní síly ze zahraničí se podle ní vinou nízko nastavených kvót podařilo letos vyřídit jen polovinu žádostí uchazečů. Letos si firmy podaly žádosti o téměř 4500 pracovníků, které si vyhledaly v zahraničí, ale 2200 z nich stále čeká, až se jejich žádostí o pracovní povolení začnou úřady zabývat. Jde například o pracovníky z Indie. Na ně se kvůli nízko nastaveným kvótám čeká až dva roky V kontrastu s tím je nedávná aktivita německého ministra práce a sociálních věcí, který na počátku srpna osobně v Indii „náboroval“ potenciální zaměstnance. Podle Asociace německých průmyslových a obchodních komor má přitom potíže se získáním zaměstnanců více než polovina firem. V získáni kvalifikované pracovní síly tedy máme v sousedním Německu velkou konkurenci, a pokud zaspíme i v této oblasti, nebudou vyhlídky české ekonomiky nijak růžové,“ uzavírá Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688