ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  07.08.2023 09:03:26

ČR - průmysl v červnu 2023 rostl o 0,9% meziměsíčně i meziročně

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 0,9 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,8 %.

Průmyslová produkce v červnu 2023 byla reálně meziměsíčně vyšší o 0,9 %. Meziročně vzrostla o 0,9%. „Tempo růstu průmyslové produkce se pozvolna snižuje. Ani nárůst výroby motorových vozidel a jejich dílů v červnu nepřevážil klesající trend v řadě jiných průmyslových odvětví, například v těžbě uhlí, hutnictví a slévárenství,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Stejně jako v minulých měsících meziročně klesla produkce ve většině průmyslových odvětví. Dvouciferný meziroční pokles produkce zaznamenaly těžba a dobývání (zejména hnědého uhlí) a výroba elektřiny a plynu (zejména hnědouhelné elektrárny), dále tisk a rozmnožování nahraných nosičů, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, výroba nábytku a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství. Naproti tomu odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení díky finalizaci dlouhodobých zakázek zaznamenalo výrazný meziroční nárůst.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v červnu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 5,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 7,6 %, tuzemské nové zakázky klesly o 1,9 %. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek zvýšila o 2 %. „Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vyšší loňskou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokračoval rovněž pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kovozpracujícím a chemickém průmyslu,“ říká Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ. Ve srovnání s červnem předchozího roku zakázky přibyly pouze ve výrobě strojů a zařízení, farmaceutickém průmyslu, výrobě elektrických zařízení a výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Průměrný evidenční počet zaměstnancův průmyslu se v červnu 2023meziročně snížilo 1,9% a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 9,1 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v květnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 1,8 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 16,2 %) a Estonsko (o 12,8 %). Slovenský průmysl klesl o 4,9 %. Naopak nejvíce vzrostl maltský průmysl (o 12,2 %). Český průmysl vzrostl o 1,4 %, výkon německého průmyslu se zvýšil o 0,9 %.


***

Detailnější informace o vývoji průmyslové produkce v 1. pololetí 2023 naleznete v doplňující informaci k RI Průmysl.

 

7. 8. 2023

Průmyslová produkce v 1. pololetí meziročně vzrostla o 1,2 %

Doplňující informace k RI Průmysl – červen 2023

Průmysl v 1. pololetí

Průmyslová produkce byla v 1. pololetí 2023 oproti 2. pololetí 2022 reálně nižší o 0,5 %. Meziročně vzrostla o 1,2 %. 1. pololetí roku 2023 mělo o jeden pracovní den méně než 1. pololetí předchozího roku.

K mírnému růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel (příspěvek +4,5 p.b., růst o 24,7 %), kde se kromě vlivu srovnávací základny projevilo i oživení výroby jak v segmentu výroby automobilů, tak výroby dílů. Nárůst o téměř 20 % zaznamenala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek +0,4 p.b.), a to díky dokončení významných dlouhodobých zakázek v závěru pololetí. Třetí nejvyšší kladný příspěvek zaznamenala výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p.b., růst o 5,2 %). Úspěšné bylo 1. pololetí roku 2023 pro farmaceutický průmysl, produkce v něm vzrostla o 10,5 %.

Po celé 1. pololetí však produkce většiny odvětví průmyslu meziročně klesala. Nejvyšší záporné příspěvky zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -1,1 p.b., pokles o 11,4 %), výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (příspěvek -0,8 p.b., pokles o 17,1 %) a výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,5 p.b., pokles o 14,5 %). Produkce ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství poklesla o 17,9 % a v těžbě a dobývání o 13,8 %.

 

Výsledky jednotlivých čtvrtletí byly vyrovnané. V prvním čtvrtletí produkce průmyslu vzrostla o 1,2 %. V jednotlivých měsících vývoj kolísal a výsledky byly závislé na aktuální situaci v automobilovém průmyslu, kde se projevila na jedné straně nízká srovnávací základna z minulého roku a na straně druhé opětovně se objevující dílčí problémy v zásobování díly. Ve 2. čtvrtletí se produkce meziročně zvýšila o 1,1 %. Ustupoval vliv nízké srovnávací základny ve výrobě automobilů, naopak loňská zvýšená těžba hnědého uhlí a produkce uhelných elektráren se projevila ve výrazných poklesech v těžbě a dobývání a výrobě elektřiny a plynu. Ve 2. čtvrtletí se produkce oproti 1. čtvrtletí zvýšila o 0,9 %.

 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v 1. pololetí 2023 meziročně vzrostly o 8,3 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 6,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 10,2 %.

K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +5,9 p.b., růst o 27,1 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +2,6 p.b., růst o 38,1 %) a výroba potravinářských výrobků (příspěvek +0,9 p.b., růst o 13,4 %). O více než čtvrtinu vzrostly tržby v těžbě černého a hnědého uhlí.

Tržby z průmyslové činnosti naopak nejvíce klesly ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství (příspěvek -1,2 p.b., pokles o 22,8 %), výrobě chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -0,9 p.b., pokles o 19,6 %) a dřevozpracujícím průmyslu (příspěvek -0,5 p.b., pokles o 20,1 %). 

 

 

 

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v 1. pololetí 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 0,3 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 3,4 %. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 6,3 %.

K poklesu hodnoty nových zakázek nejvíce přispěla odvětví výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek -1,7 p.b., pokles o 22,1 %), výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek -1,1 p.b., pokles o 17,3 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 4,6 %).

Nejvyšší kladné příspěvky zaznamenaly výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,3 p.b., růst o 6,4 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,3 p.b., růst o 2,9 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,3 p.b., růst o 2,8 %). 

 

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu byl v 1. pololetí 2023 o 1,4 % nižší než ve stejném období předchozího roku a jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla o 10,2 %.

 

 

 

 

Poznámky:

 


 

Kontaktní osoba:

Ing. Iveta Danišová, oddělení statistiky průmyslu, tel.: 735 130 317, email: iveta.danisova@czso.cz 

Navazující výstupy:

časové řady ve Veřejné databázi, kapitola Průmysl

 

 



____________________

Poznámky:

Červen 2023 měl stejný počet pracovních dnů jako červen 2022.
Meziroční vývoj všech ukazatelů je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.

Metodika:
https://www.czso.cz/csu/czso/prumysl_metodika

Zodpovědný vedoucí pracovník:Ing. Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky, tel.: 736 168 543, e-mail:radek.matejka@czso.cz
Kontaktní osoba:Ing. Iveta Danišová, oddělení statistiky průmyslu, tel.:
735 130 317, e-mail: iveta.danisova@czso.cz

Metoda získání dat: přímé zjišťování ČSÚ Prům 1-12

Termín ukončení sběru dat: 31. 7. 2023

Navazující výstupy:časové řady ve
Veřejné databázi, kapitola Průmysl

mezinárodní srovnání v zemích EU:
Eurostat

Termín zveřejnění další RI:6. 9. 2023

Přílohy

Archiv:
Zobrazit všeSkrýt

Zveřejněno dne: 07.08.2023
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


Kontakt: Oddělení informačních služeb - ústředí, tel.: 274 056 789, e-mail: infoservis@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688