Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  04.08.2023 07:00:08

Data z tuzemského maloobchodu a amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní tuzemská data odhalí kondici spotřebitelských výdajů v závěru druhého letošního čtvrtletí. Podle nás spotřebitelská poptávka nadále vykazovala mírné známky oživení, když v červnu meziměsíční růst maloobchodních tržeb bez aut podle nás zrychlil na 0,8 % m/m (vs 0,5 % v květnu). Na začátku měsíce je na programu opět americký NFP report (za červenec), který by měl ukázat další mírné zpomalení tempa nabírání nových pracovních sil v tamní ekonomice. Stále by se však podle nás jednalo o poměrně silný přírůstek (190 tis.) konzistentní s poklesem míry nezaměstnanosti.

Spotřeba českých domácností na opatrném vzestupu.

Růst maloobchodních tržeb bez prodeje aut v červnu zřejmě zrychlil na 0,8 % m/m (vs 0,5 % v květnu). I přes slibné známky mírného oživení spotřebitelských výdajů v květnu a dle našeho odhadu také v červnu, by to však stále znamenalo mezičtvrtletní pokles maloobchodních tržeb bez aut o 1,1 % q/q, což by implikovalo, že spotřeba domácností zůstala slabá i v Q2. Změny ve spotřebitelské náladě během Q2 23, po výrazném zlepšení v Q1, byly poměrně volatilní. Tříměsíční klouzavý průměr indexu spotřebitelského sentimentu však v Q2 zhruba stagnoval. V následujících měsících by mělo dojít k postupnému zvyšování spotřebitelských výdajů s ohledem na obnovení mezičtvrtletního růstu reálných výdělků díky přetrvávajícímu napětí na trhu práce a klesající inflaci. Více k našemu odhadu najdete v srpnové edici měsíčních předpovědí zde: https://bit.ly/CMF_Aug23_CZ.

Americká ekonomika podle nás v červenci dle NFP reportu přidala 190 tis. nových pracovních míst v nezemědělském sektoru. To by značilo další zpomalení nabírání sil a zároveň nejnižší přírůstek od prosince 2020. Úrovně nad 150-175 tis. však považujeme za poměrně silné. Ve střednědobém horizontu jsou totiž konzistentní s poklesem míry nezaměstnanosti. Výraznější ochlazení trhu práce bude citelnější až v závěru letošního roku, když firmy již nebudou schopny ve větší míře reflektovat vyšší mzdové náklady ve svých cenách a budou tak muset omezit nabírání pracovních sil. Míra nezaměstnanosti podle nás oproti červnu o desetinu klesla na 3,5 %, k tomu by měly přispět sektory, které stále dohánějí předpandemickou úroveň zaměstnanosti, jako například ubytování, rekreace či zdravotnictví. Pokračující trend zpomalování nabírání pracovních sil a postupné odeznívání inflace by měly pomalu zavírat dveře pro další hike amerického Fedu.

ČNB bude více jestřábí než v základním scénáři své prognózy.

Zatímco rozhodnutí ČNB o ponechání úrokových sazeb beze změny bylo v souladu s jednotným konsensem, tak veřejné ukončení intervenčního režimu na devizovém trhu, který byl oficiálně zahájen v loňském květnu, vyvolalo na trzích poměrně velké pozdvižení. Nutno dodat, že ČNB již od loňského října neintervenovala, zároveň však dodala, že bude „vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu“. Na tiskové konferenci guvernér Michl uvedl, že bankovní rada je připravena držet úrokové sazby na současné úrovni déle, než předpokládá základní scénář nové prognózy ČNB, zároveň dodal, že rizika prognózy jsou vychýlená v proinflačním směru (předtím byla rizika vyvážená). Debatu ohledně začátku snižování sazeb na podzim však nevyloučil. Nová prognóza z dílny ČNB předpokládá pokles sazeb o zhruba 75-100 bb do konce roku a s tím konzistentní pokles inflace k 8 % v závěru letošního roku a v průměru 2,1 % pro ten příští. Růst ekonomiky odhaduje podobně jako naše prognóza v letošním roce na 0,1 %. Více najdete v našem reportu po zasedání zde: https://bit.ly/CNB_Aug23_CZ.

Americký ISM index ze služeb mírně zklamal, když oproti červnu klesl o 1,2 b. na 52,7 b. v červenci (vs konsensus 53,1 b.). To vedlo k mírné korekci předchozího růstu dolarových sazeb. Dolar včera skončil vůči euru téměř beze změny.

Koruna v reakci na výše zmíněné rozhodnutí ČNB včera skokově oslabila o 1,16 % nad 24,20 CZK/EUR. Korunové sazby zase v reakci na vyznění včerejšího zasedání klesly o zhruba 6-15 bb, ale pouze na krátkém konci spojeným s očekáváním ohledně měnové politiky. V regionu byl však největším poraženým maďarský forint, který vůči euru ztratil více jak 1,3 %, zatímco polský zlotý zase oslabil o 0,3 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688