Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  03.08.2023 09:11:28

Ranní okénko - Základní sazba zůstane na 7 %, ale jak to bude dál?

Na tiskové konferenci po minulém zasedání bankovní rady České národní banky prohlásil její guvernér Aleš Michl, že dnes se bude rozhodovat o stabilitě či zvýšení úrokových sazeb. Na základě příchozích dat a postupu bankovní rady v posledních 12 měsících nelze očekávat nic jiného než stabilitu. Výsledek by tak měl být pouze formalitou, ale následná tisková konference s představením nejaktuálnější verze makroekonomické prognózy doplněná o komentář samotného guvernéra včetně nástinu budoucího postupu měnové politiky bude pro trhy zajisté zaznamenání hodná. Analytický tým ČNB pravděpodobně zvláště kvůli ustupující inflaci doporučí bankovní radě začít s postupným snižováním sazeb. Nicméně bylo guvernérem opakovaně deklarováno, že bankovní rada ponechá sazby na vyšších úrovních po delší časový úsek. Naposledy byla tato slova zopakována minulý čtvrtek před členy Senátu a korigoval tak veřejné vystoupení viceguvernérky Evy Zamrazilové, která připustila možnost uvolňování měnové politiky a s tím související oslabování koruny, a také viceguvernéra Jana Fraita, který prohlásil, že diskuze o snižování sazeb začne nepochybně během podzimu. Podobně jako trh se domníváme, že vystoupení Aleše Michla bude spíše jestřábího charakteru, kdy nebude chtít připustit variantu brzkého snižování sazeb a zdůrazní, že očekávání trhu jsou mylná. Na druhou stranu by již nemuselo být vyřčeno, že na zářijovém zasedání se bude opět rozhodovat pouze o stabilitě či zvýšení úrokových sazeb.

I ze světa dorazí zajímavé ekonomické údaje. Nejprve se dozvíme, jak se vyvíjejí ceny výrobců v eurozóně. Trhy očekávají, že v červnu pokračovalo snižování cen výrobců, kdy v meziročním srovnání dynamika ještě zrychlila, meziměsíčně sice zpomalila, ale i přesto se jedná o dobré zprávy naznačující ústup cenových tlaků na straně nabídky. Amerika nabídne kromě týdenních statistik z trhu práce také data ohledně vývoje továrních objednávek a také objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby. V obou těchto ukazatelích by za červen mělo dojít k dalšímu nárůstu.

Pohled zpět:

Středeční den byl trochu odpočinkovější a mohli jsme tak nabrat síly na hlavní zprávu tohoto týdne, kterou je bezesporu zasedání bankovní rady ČNB. Včera byl zveřejněn pouze výsledek reportu z amerického trhu práce od agentury ADP, dle kterého vzniklo více než 320 tis. míst, ačkoli trhy byl predikován nárůst jen o necelých 200 tis. míst. Rozdíl je to značný, ale je na místě upozornit na mnohdy odlišné výsledky od oficiálních statistik, které budou publikovány tento pátek a do té doby bude lepší se závěry počkat.

Akciovým titulům ve světe se včera nedařilo, americký index S&P 500 i německý DAX odepsaly téměř 1,4 %. Pražská burza si vedla o poznání lépe, když se hodnota jejího indexu oproti předcházejícímu dnu téměř nezměnila. Koruna před dnešním jednání bankovní rady ČNB se pohybuje těsně pod 24 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.12.2023Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688