Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.07.2023 12:48:05

Největší důvody, proč by pracovní místa mohla zmizet - a AI jedním z nich není

Obavy z technologií a nástrojů založených na umělé inteligenci, které převezmou práci, kterou v současné době vykonávají lidé, se zintenzivnily od doby, kdy se ChatGPT koncem loňského roku stal virálním. Jak rostla jeho popularita, schopnosti a potenciál umělé inteligence se stávaly stále jasnějšími a známějšími mezi veřejností. Vedle toho vypukla debata o tom, jak by technologie mohla ovlivnit kariéru lidí. Zatímco odborníci tvrdí, že umělá inteligence bude mít nepochybně dopad na pracovní místa a alespoň částečně je zautomatizuje, poukazují také na to, že technologický pokrok často vytváří nové role.

Zda by se pracovníci měli skutečně obávat, je proto stále nejasné. Technologický vývoj, jako je růst umělé inteligence, nemusí představovat největší faktor, díky kterému v budoucnu zaniknou pracovní pozice, podle nové zprávy HSBC. S využitím údajů ze "Zprávy o pracovních místech 2023" Světového ekonomického fóra, HSBC poznamenává, že se očekává, že pouze čtyři makroekonomické trendy povedou k nahrazení pracovních míst. Nejčastějším faktorem pro ztrátu pracovních míst, který společnosti očekávají, je pomalejší hospodářský růst.

Zrovna minulý měsíc Světová banka uvedla, že očekává mnohem pomalejší růst světové ekonomiky než v loňském roce: v roce 2023 se očekává růst o 2,1 % oproti loňským 3,1 %. "Výzvy jsou jasné - slabší hospodářský růst a obecný nedostatek nabídky nebo poptávky znamenají, že mnoho firem očekává, že budou pracovat s menším počtem pracovníků," uvedli analytici HSBC ve zprávě.

"Je však důležité si uvědomit, že ne všechny změny v ekonomice by měly znamenat méně pracovníků," dodala. Společnosti například očekávají, že ekologická transformace a používání environmentálních, sociálních a správních norem (ESG) povedou k většímu počtu pracovních míst.

Dopad technologií na pracovní místa

"Zvýšené zavádění nových technologií" je dalším trendem, od kterého společnosti očekávají, že povede k vytváření pracovních míst - a umělá inteligence je jeho součástí. Podle údajů Světového ekonomického fóra čistý podíl více než 20 % společností očekává, že AI pracovní místa spíše vytvoří, než nahradí.

Očekává se, že pouze dva faktory související s technologiemi povedou k tomu, že se role stanou nadbytečnými: vznik humanoidních i nehumanoidních robotů.

"Zatímco AI dnes získává většinu pozornosti, stojí za to plně zvážit dopad, který by široká škála technologií mohla mít na trh práce," uvedla HSBC. Zejména pokud jde o technologie, může být účinek nového vývoje širší než pouhé nahrazení pracovních míst.

"Otázkou je, zda můžeme mít dostatek pracovníků a správné dovednosti pracovníků, abychom tyto nové potřeby naplnili," dodala HSBC.

Vedle pomalejšího hospodářského růstu vedoucího ke ztrátě pracovních míst HSBC identifikovala nedostatek dodávek a rostoucí náklady pro podniky, rostoucí životní náklady spotřebitelů a pokračující dopady pandemie koronaviru.

Zjištění přicházejí v době, kdy inflace na spotřebitelské i velkoobchodní úrovni zůstává v mnoha zemích po celém světě vysoká, a to navzdory některým náznakům, že tlaky z rostoucích cen se mohou uvolňovat. Nejnovější zprávy o indexu spotřebitelských a výrobních cen v USA vyšly níže, než se očekávalo, přičemž index spotřebitelských cen dosáhl v červnu na nejnižší úroveň od března 2021 - ale problémy přetrvávají.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688