Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.07.2023 09:08:00

Tuzemský průmysl šlape na brzdu, koruna oslabila k hranici 23,90 EUR/CZK - Rozbřesk

Tuzemský průmysl držel v posledních čtvrtletích českou ekonomiku nad vodou a v situaci spotřebitelské deprese bránil hlubšímu hospodářskému propadu. Od začátku letošního roku však přešlapuje na místě, přičemž v dubnu klesla výroba meziměsíčně o 1,9 %. Dnes byl zveřejněn výsledek průmyslu za květen, meziročně odvětví rostlo o 1,4 %, když stoupla výroba aut a většina dalších odvětví klesla.

Tuzemské konjunkturální průzkumy, stejně jako index nákupních manažerů PMI, již několik měsíců ukazují na výrazné zhoršení nálady a provozních podmínek v průmyslu. Index PMI ve zpracovatelském průmyslu je dokonce v pásmu recese již rok a půl a v posledních měsících se dále propadá. Tvrdá data však zatím takto pesimistický obrázek nekreslí, zčásti i díky tomu, že sektor automotive stále dokončuje rozpracovanou výrobu z posledních – rozpadlými dodavatelskými řetězci zasažených – let. Předpokládáme však, že s postupným vyčerpáním toho efektu se bude průmyslová výroba v Česku dostávat pod stále intenzivnější tlak.

Hlavním důvodem je slábnoucí poptávka. Ta ovlivňuje negativně nejen samotnou výrobu, ale také nákup vstupů a zaměstnanost. Červnová data PMI signalizují zatím nejrychlejší pokles výroby i nových zakázek v tomto roce, přičemž slabá dynamika nových zakázek je patrná jak na domácích, tak i zahraničních trzích. Ochlazená poptávka se projevila i na dalším poklesu zaměstnanosti – v červnu bylo tempo propouštění nejsvižnější od poloviny roku 2020.

Z pohledu ČNB bude dnes ostře sledovaný také vývoj mezd v průmyslu. V dubnu mzdová dynamika meziročně mírně zrychlila na 9,6 %, zatím ale zůstává pod dvoucifernou hranicí ze začátku letošního roku. To se však mohlo v květnu změnit vzhledem k výraznému navyšování mezd v automotive (např. základní mzdové tarify ve Škoda auto se navýšily o +10,1 %). Pokud by měly mzdy znovu vykázat takto silnou dynamiku, jednalo by se po relativně delší době o (lehké) jestřábí překvapení pro centrální banku.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna včera výrazně ztrácela a podívala se až k hranici 23,90 EUR/CZK. Na vině je nižší likvidita spojená se svátečními dny, ale svou roli zřejmě sehrál i nárůst averze k riziku na hlavních trzích. Silná čísla z amerického trhu práce (ADP) totiž zvyšují pravděpodobnost, že Fed bude muset zvýšit sazby nejen v červenci, ale také na zářijovém zasedání. A to se pochopitelně nelíbí celé paletě rizikových aktiv, včetně české měny. Ta dnes musí být znovu v pozoru, neboť přijdou na řadu oficiální data z amerického trhu práce (payrolls), která mohou celkový sentiment na trzích dále zhoršit.

Eurodolar

Eurodolar se na konci prvního prázdninového týdne obchoduje stále relativně klidně kolem hranice EURUSD 1,09, ačkoliv data z posledních (v Česku svátečních) dní nebyla nezajímavá. Americký index ISM ve službách a zejména pak včerejší ADP report z trhu práce (497 vs očekávaných 250 tisíc nových pracovních míst) překvapily trhy pozitivně. V souhrnu tak sázky na další růst oficiálních sazeb Fedu během zasedání na konci července vzrostly na 90 % (dalších +25 bps v září vidí trh s pravděpodobností 25 %), ačkoliv poslední zápis z jednání FOMC lehce relativizoval sílu signálu, který data z trhu práce vysílají (dodejme, že JOLTS report dopadl bez výraznějších překvapení).

A právě oficiální report o počtu nových pracovních míst - payrolls za červen - je dnes hlavním očekávaným číslem. Trh původně čekal výsledek kolem +200 tisíc nových míst, nicméně tato očekávání se po ADP jistě změnila, neboť obě datové řady spolu v posledních měsících z historického pohledu korelují spíše lépe. Uvidíme, zda případné překvapení (v tomto případě by se vzhledem k výsledku ADP reportu muselo jednat spíše o překvapení negativní), eurodolar dokáže rozhýbat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.10.2023Průmysl brzdou tuzemské ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
25.07.2023Evropská ekonomika šlape na brzdu - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
10.07.2023Koruna pod tlakem nad 23,90 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688