Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  26.06.2023 09:36:08

Ranní okénko - týden zajímavých makro údajů, finální čísla HDP za 1Q23, inflace v eurozóně, spotřebitelská důvěra


Poslední červnový týden nabídne nejzajímavější data z pohledu české ekonomiky ohledně finální podoby HDP za 1. čtvrtletí roku 2023. Z eurozóny dorazí předběžné údaje ohledně spotřebitelské inflace za červen a také konečný údaj květnové nezaměstnanosti. Nejvíce dat během tohoto týdne se dozvíme z USA. I zde bude zveřejněn konečný údaj HDP za 1. čtvrtletí tohoto roku včetně spotřeby za stejné období. Dále dorazí data týkající se poptávky, a to konkrétně osobní příjem a osobní výdaje za květen. V neposlední řadě bude zveřejněn index University of Michigan, který se zabývá sentimentem spotřebitelů.

Začátek týdne bude trochu pozvolnější a během dneška se v uvozovkách dozvíme pouze nálady mezi spotřebiteli a podnikateli v České republice a taktéž z Německa, kde pomocí indexu Ifo se hodnotí aktuální situace i budoucí očekávání. V obou těchto ukazatelích se čeká další zhoršení zvláště vzhledem k slabšímu výkonu německé ekonomiky.

V úterý přijdou zajímavější data pouze z Ameriky, kde budou podobně jako včera u nás zveřejněna data týkající se spotřebitelské důvěry, která by měla meziměsíčně mírně vzrůst. Dále se dozvíme údaje ohledně objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby, kde je očekáváno, že oproti dubnovým kladným hodnotám by tentokrát v květnu mělo dojít k poklesu, a to o necelé procento. Nemovitostní trh představí čísla prodejů nových domů, kterých bylo v květnu prodáno o trochu méně než v dubnu.

Středa bude o něco chudší na důležitější data, ale určitě lze zmínit výši žádostí o hypotéky ve Spojených státech amerických či nové hodnoty měřící spotřebitelskou důvěru od Gfk v Německu.

Konec týdne bude velmi nabitý. Ve čtvrtek bude zveřejněno konečné číslo výkonu HDP za 1. čtvrtletí roku 2023 v USA, kde se predikuje růst o 1,4 %. Za stejné období se očekává, že rostla spotřeba tempem 3,8 %. Německý statistický úřad představí předběžné údaje k červnové inflaci a vyhlídky nejsou zrovna příznivé, jelikož je pravděpodobný scénář zastavení poklesu inflace v meziměsíčním i meziročním srovnání. Data ohledně spotřebitelské důvěry přijdou také z eurozóny. Trh se domnívá, že dojde k dalšímu zlepšení nálad mezi spotřebiteli a bude se jednat o nejlepší číslo od začátku roku.

V pátek by Český statistický úřad měl potvrdit zpřesněný odhad HDP za 1. čtvrtletí roku 2023, kdy by výkon české ekonomiky ve srovnání s posledním čtvrtletím minulého roku neměl vykázat změnu (0,0 %). To sice znamená konec technické recese, ale také pouze posun ke stagnaci. Porovnáme-li první kvartál tohoto roku s prvním kvartálem předchozího roku, tak se očekává, že tuzemská ekonomika poklesla o 0,4 %. První odhady červnové inflace budou představeny i v celé eurozóně, kde je očekáván mírný pokles inflace v meziročním srovnání, na druhou stranu v meziměsíčním dojde k mírnému nárůstu a také jádrová inflace by mohla lehce poskočit směrem vzhůru. Pokud by se tato čísla potvrdila, šance na další zvýšení úrokové sazby ze strany ECB znovu roste. Eurostat zveřejní údaje také za květnovou nezaměstnanost, která by měla zůstat na stejné hodnotě jako v dubnu. Během pátečního odpoledne se ukáže, jak se vyvíjí spotřebitelské nálady v USA pomocí indexu University of Michigan.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

28.03.2024Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.01.2024Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně na vzestupu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688