Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.06.2023 09:12:18

Selhání u hypoték by měla zůstat nízko, tlak na korunu po ČNB slábne a řecká pravice získala většinu v parlamentu - Rozbřesk

Z detailů zprávy o finanční stabilitě vyplývá, že se v základním scénáři centrální banka neobává výrazného tlaku vyšších úrokových sazeb na finanční zdraví domácností. Míra selhání u hypotečních úvěrů má sice podle analýzy centrální banky zvolna narůstat z dnešního necelého 1 % k 1,4 %. I to jsou však relativně nízké hodnoty blízké před-pandemickým úrovním z roku 2019. Navíc hlavním důvodem nárůstu úvěru v selhání má být lehký nárůst míry nezaměstnanosti, zatímco efekt vyšších úrokových sazeb na finanční zdraví domácností má být podle centrální banky minimální.

V základním scénáři počítá centrální banka s postupným poklesem krátkých sazeb od Q3 2023 a se stabilizací delších úrokových sazeb lehce pod 4 % v nejbližších letech. Aby se vyšší úrokové sazby propsaly negativně do finančního zdraví domácností, musely by ovšem úrokové sazby vzrůst oproti základnímu scénáři daleko dramatičtěji (podle ČNB minimálně o dalších 5 procentních bodů).Co z toho plyne? Pokud centrální banka bude čekat s prvním poklesem sazeb do roku 2024, nemělo by se tak na finančním zdraví domácností projevit nijak významně. To je podle našeho názoru důležitý faktor, který může řadu centrálních bankéřů vést k odkládání prvního poklesu úrokových sazeb.

Naopak míru selhání u hypoték a finanční finanční zdraví domácností, může relativně výrazně ovlivnit jakékoliv zrychlení nárůstu nezaměstnanosti (míra nezaměstnanosti vyšší o 3 p.b. by vedla k dalšímu zdvojnásobení míry selhání). Zdá se však, že zatímco dynamiky HDP zaostává za posledními odhady ČNB, trh práce a míra nezaměstnanosti dál plus mínus kopírují poslední prognózu z centrální banky. I proto věříme, že v otázce “prvního poklesu sazeb” zatím centrální banka zůstane jako “jednotný celek” naladěna na jestřábí notu.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna je relativně málo volatilní a setrvává v okolí 23,65 EUR/CZK. Hlavním pozitivním faktorem zůstává relativně jestřábí nastavení ČNB při jakékoliv debatě o načasování prvního poklesu sazeb. Na druhou stranu rychlejší růst sazeb v UK a na řadě dalších míst koruně příliš nepomohl.

Eurodolar

Pravidelná výroční konference ECB v Sintře startuje opět v zajímavý čas, kdy eurozóna flirtuje se stagflací. Přesně v tomto duchu promluvily v pátek indexy podnikatelský nálad (PMI) v eurozóně, které v červnu propadly a naznačují přinejlepším stagnaci ekonomiky. Ne náhodou reagoval na zveřejněná data eurodolar negativně, přičemž v podobném duchu jako PMI se může dnes nést i německý index IFo.

Na druhou stranu euro může na začátku týdne lehce těžit z výsledku (opakovaných) parlamentních voleb v Řecku. Díky nim získá v řeckém parlamentu většinu pravicová Nová Demokracie, která bude vládnout sama a může tak implementovat řadu reformních opatření při zachování fiskální stability. Řecko tak může mít šanci získat lepší ratingy, což je pro euro výhledově dobrá zpráva.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688