Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  21.06.2023 07:45:06

ČNB ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (21.6.2023)

Světový kalendář je dnes úplně prázdný. V Polsku budou zveřejněna data z tamní průmyslové produkce, která by mohla napovědět, co očekávat na tomto poli v Česku. Klíčovou domácí událostí bude nicméně zasedání České národní banky. Ta ponechá úrokové sazby s největší pravděpodobností beze změny. Následná tisková konference se zřejmě ponese v jestřábím duchu, a to i přesto, že poslední data ukazují, že inflace odeznívá rychleji, než ČNB očekávala. První snížení sazeb očekáváme v září letošního roku. Tržní sazby zaceňují uvolnění měnové politiky o zhruba sto bazických bodů do konce roku, což považujeme za přehnané.

Tisková konference české národní banky bude jestřábí

ČNB na dnešním zasedání podle našeho názoru rozhodne o ponechání úrokových sazeb na současné úrovni. Přestože na posledním zasedání byla stabilita repo sazby na 7 % zachována nejtěsnějším možným rozdílem jediného hlasu (3 radní podpořili zvýšení repo sazby o 25 bb), nová data ukazují, že inflace odeznívá rychleji, než ČNB očekávala. Kromě samotné cenové dynamiky za posední prognózou zaostal rovněž mzdový růst a spotřeba domácností. To vše spolu s avizovaným vládním úsporným balíčkem podle nás vychyluje riziko poslední prognózy centrální banky protiinflačním směrem. Již základní scénář však obsahoval hned několik snížení základní úrokové sazby v průběhu Q3 23 (v průměru měla repo sazba během Q3 23 dosáhnout 6,5 %). Očekáváme, že ČNB bude držet úrokové sazby na současné úrovni alespoň do září, kdy by podle naší prognózy mělo dojít k jejich prvnímu snížení. Vzhledem k preferenci bankovní rady úrokovou trajektorii vyhlazovat však bude tempo snižování úrokových sazeb pouze pozvolné a podle našeho názoru pomalejší než trhem aktuálně očekávané snížení o zhruba 100 bb do konce letošního roku. Na konci roku by repo sazba podle naší prognózy měla činit 6,25 %, ke konci příštího roku klesnout na 4,25 % a politicky neutrální úrovně ve výši 3 % by měla dosáhnout až v závěru roku 2025. Na dnešním zasedání zároveň očekáváme, že komunikace bankovní rady se znovu ponese v jestřábím módu, a to právě s cílem tlumit očekávání finančního trhu ohledně snižování úrokových sazeb a udržet silnou korunu.

Maďarská centrální banka dále snížila jednodenní sazbu

Obchodování na regionálních trzích bylo včera poklidné. Koruna i polský zlotý zůstaly ve srovnání s přechozím dnem víceméně beze změny (23,77 CZK/EUR, 4,45 PLN/EUR). Větší volatilita byla patrná na maďarském forintu, a to z důvodu zasedání tamní centrální banky. Ta ponechala klíčovou tříměsíční depozitní sazbu na současných 13 %, zároveň ale o dalších sto bazických bodů snížila jednodenní depozitní sazbu (ze 17 % na 16 %). V těchto krocích bude maďarská centrální banka podle našeho názoru pokračovat až do září, kdy by se obě sazby měly setkat na 13 %. Snížení 3M depozitní sazby pak očekáváme v Q1 24 a to na 10 %. Maďarský forint před zahájením tiskové konference MNB posiloval z ranních hodnot okolo 374,4 HUF/EUR k 372 HUF/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem byl o 0,3 % silnější.

Výrazných změn nedoznala v průběhu úterního obchodování ani společná evropská měna. Ta se za absence zajímavějších zveřejněných dat držela v pásmu 1,091-1,094 USD/EUR. Příliš jí nerozpohybovala ani data z amerického nemovitostního trhu, která byla zveřejněna v odpoledních hodinách a dopadla výrazně lépe, než se očekávalo. Tyto indikátory jsou však velmi volatilní, takže z dobrého výsledku nelze mnoho dovozovat.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2023Fed ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (1.11.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.10.2023ECB dnes ponechá úrokové sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.06.2023Fed ponechá sazby bez změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688