Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  20.06.2023 06:00:00

Státní příspěvek penzijního spoření reforma: od 1.200 Kč úložky zvýšení příspěvku, do 499 Kč úložky bez příspěvku

Jak vládní reforma ovlivní státní příspěvek na penzijním spoření?

Jaké změny vládní reforma přinese pro penzijní spoření se pokusíme popsat v našem článku. Pro koho bude výhodná a pro koho naopak ne? I to jsou otázky, na které se vám pokusíme odpovědět. V prvé řadě reforma uškodí těm, kteří si spořili měsíčně do 499 . Po reformě již na státní příspěvek tito lidé nedosáhnou. Naopak ti, kteří si spořili  více jak 1.000 , tak mohou získat příspěvek do výše 340 namísto dosavadních 230 . Maximální výši státního příspěvku dostanou ti, kteří si budou spořit 1.700 a více a to již od 1.1.2024. Do konce roku 2023 činí maximální výše státního příspěvku 230 a to při ukládání částky 1.000 a více měsíčně.

 

Výše státního příspěvku před reformou a po ní

Před reformou se státní příspěvek vyplácel již od spoření částky 300 měsíčně a činil 90 . Za každou další naspořenou stokorunu se státní příspěvek navyšoval o dalších 20 . To znamená, že při spoření ve výši 400 , jste dostali od státu 110 , za 500 už 130 a tak dále. Státní příspěvek rostl až do výše 230 při částce spoření 1.000 měsíčně. Tato částka byla maximální, kterou šlo od státu získat i když jste spořili více než zmiňovanou tisícikorunu za měsíc a příspěvek se dále nenavyšoval.

Vládní reforma chce docílit toho, aby si lidé na penzijním připojištění spořili více a měli vyšší úspory na stáří a proto se maximální možný příspěvek po reformě zvyšuje a bude činit 340 . Tento příspěvek bude možné získat, pokud měsíčně budete spořit 1.700 a více.

Po reformě bude také změněn výpočet pro státní příspěvek a to tak, že bude činit 20 %  ze spořené částky. Jak již bylo zmíněno výše, tak nebude ale startovat od naspořené částky 300 jako doposud. Státní příspěvek bude možné získat až od spořené částky 500 za měsíc a to v hodnotě 100 . Za 1.000 tedy získáte 200 , za 1.500 300 a za 1.700 to bude již zmiňovaných 340 . 340 je také nejvyšší možná částka, kterou můžete od státu získat a to tedy i v případě, že si budete spořit vyšší částku než uváděných 1.700 .

 

Pokud chcete porovnat státní příspěvek konkrétně pro vaší částku, kterou spoříte na penzijní spoření měsíčně, můžete použít naší kalkulačku, která vám zobrazí příspěvek jak  před reformou, tak po ní.

  


Minimální doba spoření a daňová úleva před reformou a po ní

Další změnou, kterou reforma přinese je minimální doba spoření, po kterou bude možné prostředky z penzijního spoření vybrat. Tato doba se zvýší z 5 na 10 let (při splnění ostatních kritérií - jako například dosažení věku 60 let a podobně).

Další změnou bude změna daňových úlev. Celkový limit produktů spoření na stáří bude činit 48.000 na poplatníka na rok (nyní odečty na penzijní spoření činily 24.000 a 24.000 na životní pojištění) a 50.000 na jeho zaměstnavatele, který mu přispívá (tato částka zůstává stejná akorát se rozšiřuje i ve vztahu na dlouhodobý investiční produkt). Daňové zvýhodnění pro 3. pilíř bude možné tedy využít nad uloženou částku 1.700 měsíčně (nyní to bylo možné nad 1.000 měsíčně) - jedná se o částky převyšující hodnoty s maximálním možným státním příspěvkem.

 

Další novinky, které přinese reforma 

Další novinkou bude to, že o státní příspěvek přijdou ti střadatelé, kteří se stanou příjemci starobního důchodu. Tento produkt 3. pilíře má sloužit k tomu, aby odkládání úspor probíhalo předtím než bude dosáhnut důchodový věk  a k tomu má sloužit motivující státní příspěvek. Když je poskytnut osobám, kteří jsou ve starobním důchodu, tak již dle vlády neslouží k vytváření tvorby úspor, ale funguje spíš jako krátkodobý spořící účet se státní podporou, takže to potom ztrácí efektivitu a tomu chce vláda zabránit.

Další zcela nová navrhovaná daňová podpora je pro tzv. dlouhodobý investiční produkt, který chce vláda podpořit jako další formu zabezpečení na stáří. To znamená, že například banky, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti, kampeličky, samosprávné investiční fondy a další budou moct nově nabízet svoje služby investičního nebo spořícího typu jako dlouhodobý investiční produkt, ale musí samozřejmě dodržet podmínky pro splnění přiznání daňové podpory. Mělo by se jednat o moderní nástroj zhodnocení peněz s podporou od státu s potenciálem vyššího zhodnocení peněz a tedy vyššího zisku v delším období. V rámci tohoto nového produktu s podporou, bude možné evidovat například dluhopisy, akcie, podíly v investičních fondech a další. Jak již bylo zmíněno výše, produkt bude podporován daňově jak na straně občana s možností odečíst si vlastní příspěvky od základu daně až do výše 48.000 (v součtu na všechny podporované produkty spoření na stáří), tak na straně zaměstnavatele s možností osvobození příspěvku daného zaměstnavatele od daně z příjmů ze závislé činnosti a to v limitu do 50.000 .

Daňová podpora bude obdobná jako u produktů penzijního spoření (tedy produktů III. důchodové pilíře) či životního pojištění, to znamená, že doba spoření musí být alespoň 10 let (staré smlouvy 5 let) a čerpání úspor nejdříve po dosažení věku 60 let. Pokud využíváte daňové úlevy a produkt zrušíte, je vaší povinností daňový základ o tyto odpočty zvýšit a dodanit zase zpět.

 

  


Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688