cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  14.06.2023 10:00:00

Pamětní mince s detailem v barvě laku karoserie připomene legendární vůz Tatra 603 (video)

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci s vyobrazením legendárního automobilu Tatra 603. Originálním detailem je vložený prvek v barvě černého laku karoserie vozu. Mince v nominální hodnotě 500 je v prodeji od 14. června 2023.

Stříbrná pětisetkoruna je součástí tematického cyklu Slavné dopravní prostředky, který se vyznačuje unikátním technickým zpracováním každé z plánovaných emisí.

„Potahovaný vložený prvek jsme při výrobě našich mincí použili vůbec poprvé. Nechali jsme se inspirovat černým lakováním karoserie limuzíny Tatra 603, která vzbudila mezinárodní pozornost na světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Na lícní straně pětisetkoruny je čelní pohled na automobil Tatra 603 a detail jeho palubní desky, včetně části volantu. Ústředním motivem rubové části je vložený prvek antracitově černé barvy, který zobrazuje Tatru 603 z bočního pohledu. Dále jsou zde technické výkresy automobilu a jeho vyobrazení z šikmého pohledu. Podobu mince pro ČNB navrhla medailérka Petra Brodská.

Výroba měla dvě fáze. Vložený prvek ze stříbra o ryzosti 999 potahovaného antracitově černým povlakem BALINIT vyrobila česká pobočka společnosti Oerlikon Balzers Coating Austria v Jihlavě. Korpus ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi vyrobila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, která také oba komponenty spojila ražbou.

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů pamětních mincí ve dvojím provedení: 10 794 kusů v běžné kvalitě a dalších 19 206 kusů ve špičkové kvalitě vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Celková hmotnost každé pětisetkoruny včetně vloženého prvku je 26,1 gramů, průměr je 40 milimetrů a síla 2,6 milimetrů. Nominální hodnota mince 500 není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Tematická řada Slavné dopravní prostředky je specifická díky unikátnímu technickému zpracování každé z pěti plánovaných emisí. Na pamětních mincích jsou již ztvárněny parní lokomotiva Škoda 498 Albatros (mince s hologramem vydaná v roce 2021), motocykl Jawa 250 (mince se smaltováním vydaná v roce 2022) a osobní automobil Tatra 603 (mince s vloženým potahovaným prvkem vydaná v roce 2023). V roce 2024 tuto řadu doplní trimetalová mince s motivy tramvaje T3. Celou tematickou řadu v roce 2025 uzavře mince věnovaná cvičnému letounu Aero L-39 Albatros.

Motiv osobního automobilu Tatra 603 se objevuje i v sadě obsahující tuto pamětní minci 500 Kč s medailí. Medaile vznikla podle posledního výtvarného návrhu medailéra Luboše Charváta, který zemřel v roce 2022, jako pocta tomuto významnému představiteli české mincovní tvorby. Emisní náklad této vzpomínkové sady je 2 000 kusů, v prodeji bude u smluvních partnerů ČNB pro prodej sběratelského materiálu.

Tatra 603

Moderní šestimístná limuzína Tatra 603 vznikla v závodu Tatra Kopřivnice pod vedením Julia Mackerleho a Vladimíra Popeláře v designu Františka Kardause a Zdeňka Kováře. Oficiální premiéru měl tento vůz na světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu, v letech 1958–1975 bylo sériově vyrobeno více než 20 000 automobilů. Nejběžnější barvou laku byla z reprezentačních důvodů černá. V přední části vozu mohli sedět tři cestující, proto je řadicí páka součástí volantu. Motor byl situován do zadní části vozu a úložný prostor dopředu. Od roku 1962 se uskutečnila řada modernizací se změnami drobných prvků, nejvýraznější bylo nahrazení původní trojice světel dvěma oddělenými páry.

Petra Krmelová
ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688