mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  08.06.2023 19:29:00

Ministr průmyslu a obchodu otevíral dveře českému obchodu v Kalifornii

Ministr průmyslu a obchodu otevíral dveře českému obchodu v Kalifornii

08.06.2023 / 19:28 | Aktualizováno: 08.06.2023 / 19:29

Čeští podnikatelé objevují Kalifornii. Pátá největší ekonomika světa, která nakupuje víc českého zboží než Tchaj-wan, Brazílie nebo Kanada, se poprvé od vzniku České republiky stala cílem velké podnikatelské mise vedené ministrem průmyslu a obchodu. A není to jenom jedna vlaštovka, na podzim opět do San Franciska zavítají další podnikatelé v misi vedené místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj.

Ve dnech 15.–18. března 2023 se více než 60 zástupců českých firem, dvojice členů Parlamentu ČR, desítka pracovníků ministerského doprovodu, pracovníci velvyslanectví ve Washingtonu a generálního konzulátu v Los Angeles účastnili podnikatelské mise ve Spojených státech vedené ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Byla to od založení generálního konzulátu v Los Angeles historicky první cesta české podnikatelské delegace do Kalifornie vedená ministrem průmyslu a obchodu. Jednání v San Francisku navazovala na předchozí návštěvu Washingtonu (12.-14. března) a Austinu (14.-15. března).

Ministr, podnikatelé, startupy a parlamentní delegace – každá skupina měla svůj vlastní program, který se v některých částech paralelně překrýval. Program bohatý na schůzky, pokryl od energetických témat po informace o podnikatelském ekosystému v San Francisku až po setkání se světové uznávanými investory celou škálu informací, se kterými se zúčastněné firmy měly možnost podrobně seznámit.

Ministr Síkela měl velmi rozsáhlý program, který zaplnil dva pracovní dny. V jejich průběhu se v doprovodu velvyslance ČR ve Spojených státech Miloslava Staška setkal s řadou úspěšných českých podnikatelů v Silicon Valley a navštívil firmu Intel. V rámci programu proběhlo také jednání se CEO arizonské firmy Onsemi (mající svou pobočku i v San Francisku), kde firma potvrdila svůj zájem o další expanzi v ČR, kde už má závody a R+D centrum v Rožnově pod Radhoštěm a Brně.

V Hooverově institutu na Stanfordově univerzitě proběhl s ministrem Síkelou kulatý stůl věnovaný energetice. Během diskuse ministr představil úspěch EU i České republiky při zvládání končící zimy bez dodávek plynu z Ruska. V průběhu diskuse také vyjádřil svůj názor, že Evropa a Spojené státy by měly čelit ruské energetické válce společně.

Jménem agentury CzechInvest pak ministr Síkela hodnotil spolupráci s renomovanou platformou Plug and Play Tech Center, která pomáhá v expanzi českým startupům. V rámci programu ministr Síkela zahájil panelovou diskusi pro začínající firmy s titulem„ How to succesfully launch a startup on the US market“. Ministr Síkela dále zahájil podnikatelský seminář organizovaný GlobalSF a závěrečnou recepci organizovanou sanfranciskou stranou-

Početná podnikatelská mise byla vedena viceprezidentem Hospodářské komory ČR Radkem Jakubským a byly v ní zastoupeny firmy, které vyrábí software pro kybernetickou bezpečnost, zaměřují se na telemedicínu, dodavatelé plynu a elektrické energie nebo podnikatelé v zábavním průmyslu. Zastoupeno bylo také strojírenství, výrobci motorů do letadel a hřídelí. Řada firem na okraj podnikatelské mise také měla vlastní bilaterální jednání s partnery.

Účast podnikatelů na semináři organizovaném GlobalSF, neziskovou organizaci, jejímž cílem je seznamovat zahraniční firmy se základním informacemi o podnikatelském ekosystému v Bay Area (San Francisku a okolí) byla skvělou příležitostí pro české firmy k získání základních údajů o právní a daňové infrastruktuře, pobídkách pro podnikání v San Francisku, rizikovém kapitálu a jeho financování, a obecně trendech v podnikání v Kalifornii.

Pro startupovou část podnikatelské mise byl připraven program renomované platformy Plug and Play Tech Center, která pomáhá v jejich expanzi. Vybrané startupy na půdě centra prezentovaly svůj obchodní záměr a vyslechly hodnocení od renomované poroty složené s investorů a zástupců již etablovaných firem jako Netflix, Cytlaw nebo GEN. Už vloni Plug and Play, vůbec poprvé v historii, investoval do české firmy Talkbase.

Na závěrečné recepci na pozvání Sanfranciské asociace realitních makléřů, která poskytuje služby realitním makléřům podnikajícím v San Franciscu a okolí, pak měli podnikatelé šanci potkat se jak s představiteli místních firem, ale i státních institucí a konzulárního sboru.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688