cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.04.2023 13:42:53

Předpovědi vývoje ekonomické aktivity pro letošní rok se na pozadí stále vysoké inflace začínají rozcházet - Globální ekonomický výhled duben 2023 - Německo

Předpovědi vývoje ekonomické aktivity pro letošní rok se na pozadí stále vysoké inflace začínají rozcházet. MMF je ve své nové prognóze pesimističtější a předpovídá pro letošní rok pokles HDP o 0,1 % (po předchozí prognóze růstu o 0,1 %). Naproti tomu podle nového výhledu CF (0,1 %) či dle předního německého Kiel institutu (0,5 %) má německá ekonomika v roce 2023 vzrůst. Výrazné hospodářské oživení v letošním roce se však obecně neočekává vzhledem k poklesu spotřebitelských výdajů v důsledku vysoké inflace snižující disponibilní příjmy domácností. Pro rok 2024 se však předpovědi více méně shodují na růstu HDP překračujícím 1 %. Kompozitní ukazatel PMI vzrostl v březnu na 10měsíční maximum (52,6 z únorových 50,7), a zaznamenal tak již druhý růst v řadě poté, co do ledna sedm měsíců po sobě klesal (ukazuje tedy na nejrychlejší tempo expanze soukromého sektoru od loňského května). Růst aktivity byl tažen sektorem služeb (53,7 oproti únorovým 50,9), zatímco zpracovatelský sektor nadále klesal (44,7 oproti únorovým 46,3). Březen nadále poukazuje na optimistické podnikatelské klima. Ifo index již popáté v řadě vzrostl, přičemž ke zlepšení podnikatelské nálady přispěla především očekávání ohledně budoucího vývoje. Naproti tomu ZEW index poklesl, avšak očekávání se stále pohybují v kladných hodnotách. Spotřebitelská nálada dle ukazatele GfK nadále oživuje, ovšem znatelně pomaleji v porovnání s předchozími měsíci.

Spotřebitelská meziroční inflace v březnu po drobném zrychlení v předešlém měsíci výrazně zpomalila. Německé ceny měřené harmonizovaným indexem vzrostly o 7,8 % (po únorových 9,3 %), což bylo lehce nad očekáváním. Za zvolněním inflace stojí především prudký pokles růstu cen energií (k němuž přispěla mimo jiné podpůrná vládní energetická opatření), který převážil především nad zrychlením růstu cen potravin. Jádrová inflace ukazující lépe základní cenové tlaky však vzrostla. Nové výhledy MMF a CF předpokládají inflaci v letošním roce okolo 6 % a v roce 2024 pak okolo 3 %. Růst cen průmyslových výrobců v únoru již po několikáté v řadě zpomalil, na 15,8 % (z lednových 17,6 %).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688