Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.03.2023 13:20:25

Lednový průmysl zklamal, stavebnictví naopak potěšilo (Analýza makroindikátorů)

Lednová průmyslová produkce zaostala za našimi i tržními očekáváními. Přestože výroba automobilů rostla v meziročním srovnání dvouciferným tempem, propady v ostatních kategoriích nebyla schopná vykompenzovat. Výrazně poklesla především oblast energetiky, která trpěla v důsledku mimořádně teplého lednového počasí. Po sezónním očištění tak český průmysl v lednu meziročně poklesl o 1,4 %. Nadprůměrně teplý leden naopak prospěl stavební výrobě, která překvapila meziměsíčním růstem o více než 5 %. Jak v průmyslu tak i ve stavebnictví se v lednu zaměstnanci těšili dvoucifernému mzdovému růstu.

Průmyslová produkce v lednu v meziročním srovnání bez sezónního očištění vzrostla o 1,3 %, když trh počítal s 3,2 %. Po sezónním očištění pak poklesla o 1,4 % y/y, meziměsíčně byla nižší o 2,7 %. Meziroční pokles byl přitom zaznamenán poprvé od dubna 2022. Došlo k němu i přesto že, výroba automobilů rostla v meziročním srovnání o 13 %. Její příspěvek k meziroční statistice činil +2,34 pb. Kladně přispěla i výroba elektrických zařízení (+0,35 pb) a výroba strojů a zařízení (+0,21 pb).

Většina průmyslových odvětví však zaznamenala pokles výroby. Nejhůře na tom byla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která poklesla v důsledku teplého lednového počasí (příspěvek -0,98 pb). Pokračoval i propad výroby chemických látek (příspěvek -0,76 pb). Hodnota nových zakázek se v lednu zvýšila o 1,6 %, a to díky domácím zakázkám, které stouply o 13,6 %. Mzdy zaměstnanců v průmyslu meziročně vzrostly o solidních 11,9 %.

Vyhlídky nejsou růžové ani pro únor. V únoru se opět zhoršila situace s dodávkami výrobních vstupů. Především v důsledku nedostatku čipů tak automobilky byly opět nuceny přistoupit k omezení výroby, což se zřejmě podepíše na nižší průmyslové produkci. Na druhou stranu rozvolnění pandemické situace v Číně i poměrně dobrá ekonomická situace v eurozóně by měly vést k dalšímu oživení poptávky a plnění objednávkových knih. Celkově tak vidíme vývoj průmyslové produkce v letošním roce spíše pozitivně. Náš odhad počítá s růstem o 1,7 y/y po loňských 2,1 %.

Po prosincové stagnaci, resp. poklesu o necelých 0,1 % m/m, lednová stavební produkce meziměsíčně reálně vzrostla o silných 5,1 %. Značný pozitivní efekt mělo zřejmě i neobvykle teplé počasí. K výrazné meziměsíční dynamice významně přispěl růst v segmentu pozemního stavitelství (o 9,4 % m/m). Inženýrské stavitelství naopak zaznamenalo pokles o 4,9 %, který však následoval po výrazném růstu v předchozím měsíci (+6,8 % m/m). V meziročním vyjádření očištěném o rozdílný počet pracovních dní byla stavební produkce v lednu vyšší o 5,4 %. Z pohledu jednotlivých segmentů je vývoj značně rozlišný. Zatímco produkce pozemního stavitelství si polepšila o 7,9 %, produkce v inženýrském segmentu klesla o 4,2 %.

Příslibem lepšího výsledku inženýrského stavitelství v následujících měsících je výrazný počet vydaných stavebních povolení v oblasti nerezidenčních budov. Ten byl v lednu meziročně vyšší o téměř 10 %. Růst jejich orientační hodnoty o 13,7 % y/y byl výrazně ovlivněn schválením větších projektů dopravní infrastruktury. Počet vydaných stavebních povolení pro rezidenční stavby naopak nadále klesal a meziročně byl o 24,6 % nižší, a to i vlivem vyšší srovnávací základny. Celkově tak byl počet stavebních povolení v lednu meziročně nižší o 7,4 %. Pokračující trend slabší rezidenční výstavby potvrdil počet nově zahájených bytů, který meziročně klesl o 8,8 %.

Stavební firmy dle komentáře ČSÚ nadále trápí nedostatek zaměstnanců, což ukázal i konjunkturální průzkum za únor, kde výhled pro zaměstnanost ve stavebnictví není nikterak zásadně negativní z pohledu historických průměrů. Zaměstnanost sice meziročně klesla o 0,9 %, průměrná měsíční mzda zaměstnanců ve stavebnictví však meziročně vzrostla o výrazných 14,9 %.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Únorová data z reálné ekonomiky potěšila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.03.2024Český průmysl lednovými výsledky zklamal (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.10.2021Inflace stále nepolevuje, spíše naopak (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688