Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  07.01.2023 10:08:03

Je nový druhý důchodový pilíř na Slovensku udržitelný? Jsou změny v něm dobré? VIDEO

Diskutují:
Peter Cmorej, politik, finanční analytik a právnik
Vladimír Mlynek, předseda představenstva VÚB Generali,
Miroslav Kotov, předseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (jen na videu).

Uslyšíte odpovědi na otázky:

Mají být lidé ve II. důchodovém pilíři? Jak II. pilíř co nejefektivněji využít? Co se všechno zásadně změnilo? Proč to dopadlo, jak to dopadlo? Které změny v II. pilíři vnímáte pozitivně a které negativní? Je to dlouhodobě udržitelný systém? Existuje už plán, jak se od června 2023 začne realizovat přesun do indexových fondů? Na přesun do indexových fondů je 2,5 roku, přesune se první pololetí pětina, další také pětina, atd. nebo očekáváte nelineární proces? Mohou se oznámené plány přesouvání měnit? Jak to v praxi bude fungovat?
Do kterého konkrétního indexového fondu se budou od května 2023 lidé automaticky zařazovat? Jak je definována výchozí investiční strategie pro nové střadatele? Do II. pilíře se noví střadatelé přihlašují automaticky, ale lze z něj vystoupit – proč by někdo měl chtít vystoupit z II. pilíře, existují k tomu logické důvody? Zrušily se poplatky za zhodnocení - budou d.s.s. přesto schopné dosáhnout pro klienty očekávaný výnos? Budou mít d.s.s. motivaci vydělat klientům co nejvíce, i když neexistuje poplatek za zhodnocení? Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR odhaduje, že změny mají potenciál zvýšit úspory budoucích střadatelů po 40 letech v systému až o 64 % - souhlasíte s takto uvedeným potenciálem? Jaký je váš názor na aktuálně možné formy výběru? Co je podle vás výhodnější? Jak plánujete postupovat vy osobně? Jak je to s děděním? Kdy bude možné a kdy už ne? Máte názor na změny, které nastaly v I. důchodovém pilíři?



Je II. pilíř v aktuální podobě dlouhodobě udržitelný?


Peter Cmorej:
Druhý pilier bude žiaľ stále trpieť na zlé rozhodnutia z minulosti. Sporitelia prišli o miliardy eur, keďže ich príspevky neboli zainvestované tak ako mali. Z tohoto dôvodu a aj preto, že výška dôchodkov z I. piliera nereflektuje neudržateľnosť  systému, očakávam veľké otrasy dôchodkového systému a budúce tlaky populistických politikov na zrušenie Druhého piliera. Je totiž pravdepodobné, že v najbližších rokoch budú mať sporitelia nižšie dôchodky ako keby v druhom pilieri nikdy neboli. V dôchodkovom systéme veľmi chýba ústavné zakotvenie základných princípov, ktoré by predstavovali plán ako vyplácať adekvátne dôchodky nie len dnes ale aj o 20-30 rokov.

Vladimír Mlynek:
Prijaté zmeny v zákone, najmä sporenie ľudí v predvolenej investičnej stratégií a zavedenie novej výplatnej fázy výrazne posilnili a robia z neho dlhodobo udržateľný pilier. Napriek tomu, priestor na zlepšenie udržateľnosti stále existuje a to najmä v oblasti prijatia ústavného zákona, ktorý by priniesol väčšie stabilitu do II. piliera.
 

Jaký máte názor na nově definované formy výběru?


Peter Cmorej:
Programový výber je dobrým krokom a posunom vpred. Žiaľ druhú polovicu, takzvaný anuitný dôchodok, majú stále vyplácať komerčné poisťovne, čo sa ukázalo ako nefunkčné, lebo ponúkané dôchodky sú príliš nízke. Systém ešte bude potrebné doladiť.

Vladimír Mlynek:
Zavedenie novej výplatnej fázy v podobe kombinácie programového výberu a doživotného dôchodku hodnotíme pozitívne a je v súlade s vyspelým svetom. Táto forma vyplácania zvyšuje zabezpečenie sporiteľov na dôchodku. Ako negatívne však hodnotíme ponechanie možnosti jednorazových výberov, ktoré znižujú dôchodkové zabezpečenie a navyše budú pre sporiteľov zdanené. Zároveň možnosť jednorazových výberov narúša koncept garancii, čo obmedzuje DSS pri investovaní.
 

Bude přesouvání klientů do indexových fondů od června 2023 spíš lineární nebo nelineární?


Peter Cmorej:
Každá DSS si musí nechať dopredu schváliť plán presúvania od NBS. Očakávam, že väčšina bude presúvať finančné prostriedky rovnomerne.

Vladimír Mlynek:
Každá DSS má právo si zvoliť svoj vlastný harmonogram, ktorý bude určovať tempo presúvania klientov do indexového fondu. Naša DSS bude presúvať klientov lineárne s cieľom rozložiť presuny rovnomerne v čase a minimalizovať tým riziko zlého načasovania presunu.
 

Očekáváte, že se v roce 2023 bude muset něco v schváleném II. pilíři změnit nebo upřesnit?


Peter Cmorej:
Nepochybne (ne)zdaňovanie dôchodkových úspor a jednorázový (ne)výber. To čo bolo prijaté pozmeňovacím návrhom čiastočne napísaným rukou, nemá hlavu ani pätu.

Vladimír Mlynek:
Do novely bol na poslednú chvíľu vložený pozmeňovací návrh umožňujúci jednorazový výber všetkých úspor. Tento návrh považujeme za nevhodný, nakoľko ide proti logike dlhodobého hmotného zabezpečenia v starobe. Navyše, individuálne garancie v aktuálnej podobe sú v prípade jednorazových výberov nevykonateľné. Do tretice, nie je doriešená ani otázka zdaňovania jednorazových výberov. Uvedený návrh teda bude nevyhnutné zmeniť.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688