Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  06.01.2023 14:27:10

Průmyslová výroba si loni v listopadu připsala meziroční růst pouze 0,5 %

Průmyslová výroba si loni v listopadu připsala meziroční růst pouze 0,5 %, přesto jde ale o lepší výsledek, než se čekalo.

V meziměsíčním vyjádření vykázala průmyslová výroba dokonce velmi svižný růst: 3,1 %.

Velmi slušný listopadový meziměsíční výkon tuzemského průmyslu je ale potřeba posuzovat v kontextu slabého výkonu za říjen 2022, kdy se výroba naopak meziměsíčně propadla o 3,7 %.

 

Tržní očekávání počítala s meziročním poklesem průmyslové výroby o 1,5 %.

Vykázaný mírný meziroční růst byl tažen výrobou motorových vozidel a s ní navázanými obory, zatímco řada jiných odvětví zpracovatelského průmyslu vykázala pokles.

I nadále platí konstatování, že průzkumy z tuzemského průmyslu naznačují, že aktivita v tomto sektoru momentálně klesá, situace ale začíná být méně dramatická, než v předchozích měsících.

 

Průmyslová výroba loni v listopadu meziročně vzrostla o 0,5 %, zatímco finanční trh očekával v průměru pokles o 1,5 %.

Celkovému výsledku opět výrazně napomohla výroba motorových vozidel, jež vzrostla meziročně o 19,2 % díky tomu, jak v automobilkách došlo v průběhu loňského roku v porovnání s rokem 2021 ke zlepšení v dodávkách potřebných dílů.

roce 2021 automobilky čelily nedostatku čipů, což vedlo k odstávkám výroby, zatímco v roce 2022 se situace v tomto ohledu zlepšila, tento pozitivní srovnávací efekt ale v průběhu loňského závěrečného čtvrtletí již začal vyprchávat.

 

Dvouciferný meziroční růst hlásí za loňský listopad také výroby počítačů a elektronických a optických přístrojů – o 16,1 %, dvoucifernému výsledku se přiblížila také výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení s meziročním růstem 9,6 %.

Kategorií sama o sobě byla loni v listopadu výroba oděvů s meziročním růstem 22,6 %.

 

Řada jiných odvětví zpracovatelského průmyslu ale loni v listopadu vykázala meziroční pokles výroby.

Zvláštní zmínku si zaslouží výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu s meziročním propadem o 13 %, kde se kromě odstávek v jaderných elektrárnách projevilo teplejší počasí a všeobecná snaha chovat se hospodárněji při spotřebě plynu.

 

Meziměsíčně loni v listopadu průmyslová výroba vzrostla o 3,1 %, což ovšem představovalo jen částečnou nápravu prudkého poklesu za loňský říjen, jenž meziměsíčně činil 3,7 %.

Za pozornost stojí výkyvy ve výrobě motorových vozidel, jež se loni v říjnu meziměsíčně propadla o 9,9 %, v listopadu ale následoval prudký meziměsíční růst tempem 15,9 %.

 

Průzkumy PMI již řadu měsíců naznačují pokles aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu.

Dle těchto průzkumu na zpracovatelský průmysl nepříznivě dopadá vysoká inflace, jež tlačí dolů poptávku ze strany odběratelů.

Poslední průzkum za loňský prosinec však alespoň hlásí zmírnění tempa poklesu nových objednávek ve zpracovatelském průmyslu eurozóny, z čehož by v prvních měsících letošního roku mohli začít těžit také domácí výrobci.

 

Zprávy o výkonu tuzemské průmyslové výroby za loňský listopad překonaly v pozitivním smyslu očekávání a meziměsíční růst byl velmi solidní.

Lepší výsledky za listopad ovšem přišly po slabším říjnu a při pohledu na meziměsíční výkon jsou patrné výrazné výkyvy v odvětví výroby motorových vozidel.

Nejnovější průzkumy ze zpracovatelského průmyslu napříč Evropou ovšem naznačují zmírňující se pokles nových objednávek, patrné je také zmírňování cenových tlaků v tomto odvětví ekonomiky jak u nás, tak v dalších evropských zemích.

 

Vývoj cen energií a dalších nákladů představuje zranitelné místo jak pro průmysl, tak pro další sektory v ekonomice.

Vývoj v posledních týdnech však naznačuje, že to nejhorší má Evropa snad již za sebou.

V prvním pololetí 2023 by se situace ve zpracovatelském průmyslu mohla začít zlepšovat a stabilizovat by se mohla situace i v ekonomice jako celku.
Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688