Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.11.2022 09:02:00

Templeton o inflaci, delším období vysokých sazeb a investovatelnosti Číny - Víkendář

Poslední čísla týkající se inflace byla sice pozitivní, stále je však zřejmě příliš brzy na tvrzení, že cenové tlaky dosáhly svého vrcholu. Pozornost je totiž třeba věnovat i tomu, že tento cyklus se liší od předchozích v tom, že inflaci vedle poptávky zvedají i nabídkové faktory včetně cen energií a mzdových tlaků. Pro Bloomberg to uvedl Manraj Sekhon z Templeton Global Investments.

Investor míní, že i kdyby inflační tlaky již skutečně dosáhly svého vrcholu, inflace nebude pravděpodobně rychle klesat a po nějakou dobu se bude držet na vyšších úrovních. Příčinou jsou tenze na nabídkové straně ekonomiky. To pak znamená, že americká centrální banka v dohledné době nepřikročí k uvolňování své monetární politiky a sazby tedy nějakou dobu zůstanou výše. „,Musíme pak zvažovat, co to znamená pro trhy,“ uvedl Sekhon.

Nemůže výhled výrazně ovlivnit dění v Číně? Templeton podle jeho zástupce věří, že v Číně postupně přijde uvolnění pandemických restrikcí i ekonomické politiky. Až se Čína otevře, bude to mít výrazný dopad na poptávku a finanční trhy, včetně těch evropských. V neposlední řadě by měly dění v její ekonomice sledovat zahraniční centrální banky. Sekhon se totiž domnívá, že otevírání čínského hospodářství povede kvůli zmíněnému růstu poptávky ke krátkodobému zvýšení poptávkových inflačních tlaků ve světové ekonomice.

Zmíněné tlaky by se mimo jiné mohly projevit na cenách energií a Fed a další centrální banky by tedy měly uvážit, jak na situaci vyvolanou změnami v Číně reagovat. Ohledně „investovatelnosti“ Číny pak expert uvedl, že po téměř dvou letech, kdy jsou uplatňovány pandemické restrikce a ceny řady aktiv výrazně klesly, se na čínských trzích dá najít hodnota. Podle něj například ve firmách a sektorech napojených přímo na spotřebitele, protože ten byl v posledních letech velmi svázán restrikcemi a v celé ekonomice je velká neuspokojená poptávka.

Dalším investičním tématem je ve spojitosti s Čínou prémiové zboží a služby, protože spotřebitel by se měl posouvat tímto směrem. Sekhon pak zmínil i téma elektrifikace dopravy, ve které se Čína podle experta nachází na samé špici globálního vývoje. Otevírání Číny a možné přibližování se inflačnímu vrcholu v USA by pak mohlo vést k tomu, že kapitál bude zase více proudit směrem z USA do zbytku světa.

Expert míní, že v současné fázi cyklu se sazby mohou blížit svému vrcholu, valuace naopak ke dnu, „ale fundament se zhoršuje.“ V roce 2023 podle Templetonu přijde recese, která „nebude ani moc dlouhá, ani moc hluboká.“ Důvodem je i to, že bankovní sektor je nyní poměrně silný a investoři by měli hledět do budoucna směrem k oživení, míní expert.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2023FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.10.2023ECB: sazby zůstanou beze změny po delší období - Tématické reporty Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.09.2023Období „vysokých“ reálných sazeb? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688