cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  18.11.2022 12:36:21

Kanadská ekonomika čelí nedostatku pracovní síly a přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích - Globální ekonomický výhled listopad 2022 Výběr zemí Kanada

Výběr ze zemí – Kanada

Kanadská ekonomika čelí nedostatku pracovní síly a přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích. V první polovině roku 2022 ekonomika vykázala solidní růst díky zmírňování restriktivních protiepidemických opatření a vysokým cenám komodit. Nezaměstnanost v říjnu setrvala na 5,2 %, což je jedna z nejnižších hodnot za posledních 40 let. Růst mezd zesiluje již od začátku roku 2021 a v současnosti se pohybuje kolem 4 %. Kvůli růstu hypotéčních sazeb ale došlo k ochlazení trhu s nemovitostmi a v polovině letošního roku začala ekonomika vykazovat známky zpomalování. Přísnější měnověpolitické podmínky snižují jak spotřebu domácností, tak investiční aktivitu podnikatelského sektoru. Slabší zahraniční poptávka (převážně z USA) pak negativně ovlivňuje čistý vývoz. Na přelomu let 2022 a 2023 tak nelze vyloučit mírnou recesi. Říjnové výrazné oslabení kanadského dolaru částečně kompenzovalo uvedené negativní faktory, nicméně v listopadu se CAD vrátil na silnější úroveň. Postupně by ale mělo docházet ke zmírňování problémů v dodavatelských řetězcích a zesílení zahraniční poptávky. Centrální banka (BoC) tak očekává, že v letošním a příštím roce meziroční růst reálného HDP zpomalí z loňských 3,2 % na 2,1 %, resp. 1 %, ale již v roce 2024 dojde k oživení na 2,3 %.

Inflace se v průběhu letošního roku dále zvyšovala a kulminovala v červnu, kdy převýšila 8 %. I přes následující pokles očekává BoC její setrvání poblíž 7 % do konce letošního roku. K předchozímu růstu inflace přispívaly nejvíce ceny energetických a zemědělských komodit, které zvyšovaly inflaci v kategoriích bydlení, potraviny a obchodovatelné zboží. V současnosti přetrvávají tlaky na růst cen potravin a sílí tlaky na růst cen služeb. BoC začala se zvyšováním úrokových sazeb v březnu 2022 a do října vzrostly její sazby v šesti krocích z 0,25 na 3,75 %. Trhy očekávají do konce letošního roku jejich další růst nad 4 %. Centrální banka předpokládá, že inflace by se v reakci na zpřísňování měnové politiky a očekávaný ekonomický vývoj měla postupně snižovat z cca 7 % ve 4. čtvrtletí letošního roku k horní hranici tolerančního pásma (3 %) koncem příštího roku a dosáhnout 2% inflačního cíle ve druhé polovině roku 2024.

Obchodní bilance, která byla od roku 2008 převážně v deficitu, se dostala v polovině roku 2021 do přebytku. Ten se postupně zvyšoval a vrcholil letos v květnu a červnu na nejvyšších hodnotách za 14 let díky vysokým cenám plynu a ropy.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688