Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  24.10.2022 09:06:11

Technologie inteligentních sítí a čínské "zelené" výzvy

V podmínkách, kdy hospodářský růst zpomaluje a mění se vzorce spotřeby energie, by rozvíjející se čínský systém inteligentních sítí mohl pomoci najít cestu k uhlíkové neutralitě.

Pokud je energie krví moderního hospodářství, v Číně dochází k modernizaci tepen. Druhá největší ekonomika světa zahájila rozsáhlou kampaň na modernizaci a rozšíření své elektrické sítě, do níž plánuje během let 2020-2025 investovat 3 bilionů jüanů (415 miliard dolarů).

Politici v Pekingu jsou odhodláni posílit systém rozvodných sítí v zemi tak, aby se stal jedním z nejrychlejších a "nejchytřejších" na světě. Vzhledem k tomu, že hospodářský růst země v jiných oblastech zpomaluje, budou projekty, jako je modernizace sítě, těžit z cílenějšího přístupu Číny ke stimulaci infrastruktury a rostoucí poptávky po ekologičtější energii. Důsledky pro investory se přitom týkají mnoha odvětví.

Inteligentní síť je síť umožňující obousměrný tok elektřiny i dat o spotřebě pomocí digitálních komunikačních a automatizačních technologií. Chytré sítě se odklánějí od tradičního způsobu přenosu "one to one" a mohou využívat umělou inteligenci k sladění nabídky a poptávky ve více regionech. Díky velké flexibilitě mohou vyrovnávat přenos energie z obnovitelných zdrojů, jejíž dodávky jsou často velice nestálé.

Přestože čínský ekonomický výhled naráží na nepříznivé faktory, jako jsou snižující se spotřeba, pokles trhu s nemovitostmi, omezení související s covidem-19 a geopolitické napětí, lze očekávat, že investice do dynamických oblastí, jako jsou technologie inteligentních sítí, se stanou silným motorem hospodářského růstu.

Ekologičtější cíle

Nové investice do rozvodných sítí jsou částečně vyvolány ambiciózním cílem Číny dosáhnout do roku 2060 uhlíkové neutrality, což bude znamenat rychlý růst spotřeby nově vytvořené energie. V loňském roce země spotřebovala přibližně 1 bilion kilowatthodin energie z obnovitelných zdrojů, což představuje přibližně 12 % celkové spotřeby. Více než polovina celkové spotřeby elektřiny však stále připadá na uhelné elektrárny. Podle politických směrnic vydaných čínskou vládou zvýší země v rámci úsilí o dosažení uhlíkové neutrality v příštích desetiletích podíl spotřeby zelené energie na více než 50 %. V Evropě tvoří obnovitelné zdroje energie až čtvrtinu spotřeby elektřiny a existuje plán, jak tento podíl do roku 2050 zvýšit na 55 %.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/strategie-analyzy-tipy/technologie-inteligentnich-siti-cinske-zelene-vyzvy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688