Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  11.10.2022 08:55:15

Tuzemská inflace v čele dnešního dění - Ranní okénko

Za několik málo minut dorazí na trh informace ohledně výše tuzemské zářijové inflace. Většina odhadů očekává, že meziroční míra se bude pohybovat na podobných úrovních jako v srpnu a mediánový odhad počítá se stagnací na úrovni 17,2 %. To by odpovídalo zpomalení meziměsíční inflace z 0,4 % na 0,2 %. My předpokládáme, že dynamika bude o něco pomalejší a že zpomalení se dočká i meziroční míra inflace na rovných 17 % (0 % m/m). Zásadní roli ale opět bude hrát především méně předvídatelná rychlost propisování cen energií do konečných cen spotřebitelů a nechybí proto na trhu ani odhady, že by cenová hladina mohla růst i o takřka 19 %. Výsledek bude důležitý i z pohledu měnové politiky, kdy zpomalující inflace by pro bankovní radu představovala spíše holubičí signál, že situaci je lepší dále vyhodnocovat a neměnit tak aktuální taktiku v podobě stability sazeb. Na druhou stranu to ale může podpořit tlak na oslabení koruny, kdy by trh zároveň takovou informaci vnímal i v kontextu možného dřívějšího snižování sazeb. Podobný vývoj ostatně bylo možné pozorovat i u zveřejnění srpnové inflace.

Mimo Česko jsou ekonomické kalendáře vesměs prázdné, z méně významných zveřejnění může za pozornost stát například americký průzkum nálady mezi malými podniky od NFIB. Trh proti srpnu očekává velmi mírné zhoršení. Zajímavá bude mj. dílčí statistika firem, které plánují zvyšovat ceny. V srpnu byl podíl těchto firem nejmenší od ledna 2021, což naznačuje, že cenové tlaky v USA by měly i nadále relativně svižně klesat. To ale lépe potvrdí až ve čtvrtek zveřejňovaná statistika inflace.

Pohled zpět:

Podíl nezaměstnaných v Česku v září stoupl z 3,4 % na 3,5 % a na trhu pokračuje trend nastavený v posledních měsících. Počet uchazečů o zaměstnání stoupá, zatímco počet volných pracovních míst dále klesá. Volných pracovních pozic tak v září bylo nejméně od poloviny roku 2018, což naznačuje jisté ochlazování na domácím trhu práce a nechává prostor pro další mírný růst nezaměstnanosti. Na druhou stranu zářijový růst nezaměstnanosti byl trhem očekávaný a velkou měrou stál i na vlivu zaokrouhlování, kdy reálně podíl nezaměstnaných rostl jen zhruba o 0,05 p.b.

Nálada na akciových trzích je i nadále pod tíhou jestřábího Fedu a čím dál tím častěji skloňované recese - nově také z dílny IMF a Světové Banky. Index S&P 500 během včerejšího obchodování ztratil přibližně 0,8 %. Technologické tituly se dostaly pod tlak kvůli rozhodnutí Washingtonu dále omezit přístup Číny k americkým technologiím (Nasdaq včera -1 %). Německý DAX skončil takřka beze změny a český PX poklesl o 0,7 %. Zde za negativním vývojem stály především akcie ČEZu, kde se investoři obávají finálního dopadu daně z mimořádných zisků.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Čt 08:45Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
16.02.2024Ranní okénko - Tuzemská inflace poklesla ke 2 %, jádrová pod 3 % Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688