mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Saúdská Arábie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Saúdská Arábie je největší ekonomikou v regionu a zemí s druhými největšími zásobami ropy na světě. Ekonomika, kterou zasáhla pandemie covid-19 a nízké ceny ropy se v roce 2020 propadla o 4,1 %, avšak již v roce 2021 se vrátila k růstu o 3,25 %, a to zejména díky zotavením cen ropy na světových trzích. Vládní plány sdružené ve strategii Vize 2030 si kladou za cíl komplexní ekonomickou a společenskou proměnu země, zejména ekonomickou diverzifikaci, která by snížila závislost místní ekonomiky na ropě, a tedy i citlivost na její cenové výkyvy. Vysoké devizové rezervy v současné době umožňují zachovat úroveň vládních investic a životní úrovně obyvatelstva i v dobách nízkých cen ropy. Za posledních pět let proběhly v zemi rozsáhlé reformy zaměřené na přilákání zahraničních investorů a uvolnění restrikcí společenského života. V rámci budování celých nových průmyslových odvětví a řady ambiciózních gigaprojektů se vládní politika dlouhodobě zaměřuje na budování domácích výrobních kapacit a know-how, s čímž je spojená preference technologického a znalostního transferu před importem. Příležitosti tak jsou nejen ve výrobě, ale také poskytování výuky, školení a výcviku. Ačkoli se jedná o trh plný výzev v podobě odlišné obchodní kultury a vysokých prahů vstupu na trh, velikost trhu a zde přítomných příležitostí činí ze Saúdské Arábie atraktivní cíl pro export i investice.

 

Saúdská Arábie - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD, GASTAT

Saudská Arábie 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -4,1 3,3 5,0 3,3 2,7
Průmyslová produkce (% změna) -6,0 2,0 5,7 3,2 2,0
Veřejný dluh (% HDP) 39,6 37,1 31,4 28,7 26,0
Míra inflace (%) 3,4 3,1 1,8 1,4 1,7
Populace (mil.) 35,0 35,8 36,7 37,5 38,3
Nezaměstnanost (%) 12,6 11,0 10,8 10,7 10,8
HDP/obyv. (USD, PPP) 47 101,6 48 870,0 52 250,0 54 080,0 55 720,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) -21,6 39,8 53,8 37,7 25,1
Saldo obchodní bilance (mld. USD) 47,9 108,4 130,3 116,0 104,7
Exportní riziko OECD 2/7 2/7 2/7    
Konkurenceschopnost 24/63 32/64      

 

Vývoj HDP

Saúdská Arábie 0,3 -4,1 2,9 5,0 3,3
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

 

Podíl sektorů

zemědělství 2,6
průmysl 41,0
služby 56,4

 

Saúdská Arábie - Import dle zemí

Čína 20,0
Spojené státy americké 10,7
Spojené arabské emiráty 6,8
Německo 5,1
Indie 4,8

 

Saúdská Arábie - Import dle zboží

Celkem 131,3
Automobily osobní aj. vozidla pro dopravu osob 10,6
Zařízení telekomunikační, příslušenství přístojů pro záznam, reprodukci zvuku, obrazu 6,7
Předměty obchodu zvláštní 6,6
Léčiva (vč. léčiv veterinárních) 4,4
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných (ne surové), přípravky z nich j. n.; odpadní oleje 3,8

 

Saúdská Arábie - Příležitosti pro český export

 

Důlní, těžební a ropný průmysl

Země disponuje obrovskými zásobami nevyužitých nerostných surovin v odhadované hodnotě 1,2 bilionu CZK. Jejichž těžbu v loňském roce otevřela také zahraničním investorům. Očekává se významný růst tohoto sektoru a poptávka po technologiích pro exploraci, těžbu a návaznou logistiku. Velké příležitosti vznikají firmám, které jsou ochotné k technologickému transferu, o který je v zemi enormní zájem.

Saúdská Arábie je země, která je obvykle spojována s těžbou ropy. Země však také oplývá nemalými zásobami dalších nerostných surovin, jejichž těžba se má stát třetím pilířem ekonomiky. V roce 2020 vláda představila pro sektor těžebního průmyslu novou strategii, která zakotvuje pravidla pro udělování těžebních licencí zahraničním investorům, zejména pak odbourává značnou část administrativní zátěže. Taktéž byl přijat nový zákon o těžbě.

V souvislosti s tímto rozšiřováním aktivity v sektoru pak lze očekávat zvýšenou poptávku po důlních technologiích a technologickém transferu, a to nejen v oblasti těžby samotné, ale také přidružené logistiky. Mezi jinými země disponuje jedněmi z největších ložisek fosfátů a tantalu na světě, dále má významné zásoby bauxitu, kaolinu, stříbra, zinku, mědi, uranu a magnezitu. Regionální prvenství drží Saúdská Arábie také v těžbě zlata.

Vzhledem ke globálnímu zájmu o elektromobilitu hodlá státní těžební podnik Ma’aden v příštích deseti letech masivně investovat do geologického průzkumu za účelem nalezení ložisek lithia a niklu, tedy hlavních surovin pro výrobu baterií.

Pro české firmy, které chtějí využít příležitostí v tomto sektoru, je ideálním výchozím bodem již zmíněný těžební gigant Ma’aden. Šanci mají také firmy, které již mají vazby ve stávajících projektech velkých nadnárodních celků, z nichž v Saúdské Arábii jsou již přítomny kupříkladu Alcoa Mining či Barrick Gold.

 

 

Kovozpracovatelský průmysl

Budování domácích průmyslových kapacit je jednou z priorit vládní strategie Vize 2030. Sektor je ovlivňován jak vládními pobídkami, tak snahou omezit závislost na dovozech. V souvislosti s podporou těžebního průmyslu bude růst také poptávka po zpracování vytěžených surovin a vybudování celého hodnotového řetězce od rudy až po konečné produkty z kovu. Největší hutnický projekt ve městě Yanbu si vyžádá investice ve výši 2,6 mld. USD.

Ruku v ruce s podporou sektoru těžby jde nutně také podpora rozvoje domácího zpracovatelského průmyslu, za účelem dodání co největší přidané hodnoty v rámci dodavatelského řetězce. V roce 2020 bylo otevřeno na 515 nových továren a bylo uděleno bezmála 900 licencí pro průmyslovou produkci.

Saúdská Arábie je třetím největším čistým dovozcem mědi, čtvrtým největším dovozcem hliníkových produktů a pátým největším dovozcem keramických výrobků na světě. Také železo a ocel představují významné dovozní položky. Nelze opomenout, že valnou většinu vytěženého bauxitu vyváží Saúdská Arábie ke zpracování na Bahrajn.

Příležitosti tak lze hledat napříč celým řetězcem, od zpracování vytěžených rud po zpracování výsledných kovových produktů. Dle vládní investiční agentury SAGIA je na trhu prostor pro moderní technologie lití, kování, tepelné ošetření, a to včetně doplňkových zařízení (turbíny, pumpy), zařízení pro čištění kovů, výrobní prostředky pro produkci přesných odlévacích forem (synergie s národní keramickou výrobou), ale také zařízení pro zkušebny a inspekční služby. Vláda se taktéž velmi zajímá o technologie Průmyslu 4.0, tedy řešení se základem v robotizaci a automatizaci (3D tisk, pokročilé CNC stroje). Nedílnou součástí pak jsou řešení pro logistické zajištění řetězce mezi doly, hutěmi a dalším následným zpracováním.

Vládou založený klastr pro nerosty a kovy soustředí svůj zájem zejména na rozvoj industriální báze v oblasti hliníku, oceli, mědi a zinku. V roce 2020 započala společnost RIFD stavbu velké hutě s kapacitou až 400 000 tun mědi v Ras Al Khair. Společný podnik Modern Mining Holding Company a singapurské komoditní společnosti Trafigura chystá výstavbu multihutě v průmyslové zóně města Yanbu s roční produkcí 400 000 tun mědi, 200 000 tun zinku a 55 000 tun olova v hodnotě 59,4 mld. .

Dále v hodnotovém řetězci saúdská vláda poptává výstavbu podniků v sektoru hliníku (primární slitiny, tyče, pláty, motorové bloky, automobilová kola, slitiny leteckého průmyslu), mědi (tyče, pláty, prášek, trubky, katody). Obdobné podniky se plánují také pro zpracování manganu, zinku, hořčíku či oceli.

Firmy ucházející se o dodávky těchto technologií mohou za výchozí kontaktní body považovat státní podniky Ma’aden, Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), ale také Saudi Aramco, známé spíše těžbou a zpracováním ropy. Právě Saudi Aramco jen v posledním roce uzavřelo dohody o spolupráci se společností Shell AMB Recycling o recyklaci kovů a se společností Baosteel o postavení integrovaného podniku pro výrobu ocelových plátů.

 

 

Obranný průmysl

Saúdská Arábie vynakládá dlouhodobě na sektor obrany 6-8 % HDP. Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Bezpečnostní situace vyžaduje inovativní přístup k obraně vůči novým hrozbám. Vláda usiluje o budování domácí obranné výroby, vývoje a výzkumu, proto největší šanci mají výrobci ochotní k tomuto charakteru spolupráce.

Saúdská Arábie v rozpočtu na rok 2022 vyčlenila 46 mld. USD (cca 6 % HDP). Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Český export v tomto sektoru sestává především z komponent střeliva, součástek ke konečné montáži vozidel a další.

Vláda Saudské Arábie usiluje o přenos technologií na výrobu zbraní, munice a vojenských dopravních prostředků na lokální úroveň. Cílem je, aby do roku 2030 ozbrojené složky pokrývaly své potřeby z 50 % z místních zdrojů. Zároveň je plán, aby se vládní vojenský podnik SAMI dostal mezi 25 největších zbrojních podniků na světě. Vzhledem k situaci v regionu je nadále možné předpokládat setrvalý růst poptávky po tomto materiálu.

Vedle klasického speciálu je také poptávka po řešeních z oblasti ICT, zejména kybernetické bezpečnosti a přidružených služeb, kde mají české firmy dobrou pověst. V souvislosti s rozvojem nekonvenčních asymetrických hrozeb Saúdská Arábie urychleně poptává systémy detekce a neutralizace dronů všech typů, stejně tak dronovou techniku sama nakupuje. Velký zájem je také o „chytrou“ munici.

Saúdské ozbrojené složky se poslední dobou zaměřují více na údržbu stávající techniky než na nákup techniky nové. Potenciál tak mají zboží a služby související s údržbou, repasemi a vylepšeními. Poptávka je i po vysloveně spotřebním materiálu, jakým jsou například pneumatiky.

V souvislosti s mezinárodní politickou situací se stala spolupráce s některými tradičními dodavateli obtížnější. Saúdská vláda je tak otevřenější nabídkám z trhů, které se v Saúdské Arábii dosud do takové míry neangažovaly. Pro další roky se vláda zaměří na posílení kapacit v oblasti vojenského výzkumu, kdy by v blízké době rozpočet pro výzkum a vývoj měl vzrůst z 0,2 % na 4 % všech prostředků vydaných na obranu.

Další oblastí s velkým potenciálem je také výcvik, a to ve všech složkách ozbrojených sil. Není zde myšlen přímo výcvik bojový, ale také technického personálu, údržby či bojové medicíny. Zájem je také o výcvik bojových pilotů. Stejně tak je poptáváno školení a výuka pro pracovní sílu do podniků specializovaných na výrobu v tomto sektoru. V únoru 2022 uzavřel státní úřad GAMI memoranda o akademické spolupráci s britskou Cranfield University a italským podnikem Leonardo.

Nejnovějším růstovým sektorem je pak přidružená oblast civilních zbraní, a to jak sportovních, tak loveckých. Vláda se v rámci zachování kulturního dědictví intenzivně zabývá podporou rozvoje střeleckého sportu. Vznikají první střelnice i střelecké soutěže. V posledních třech letech také bylo vůbec prvně možné, aby si civilisté na specializovaných veletrzích legálně zakoupili střelnou zbraň a munici.

 

 

Zábava a volný čas

Země prochází obdobím bezprecedentní společenské proměny a dříve rigidní regulace veřejného života přechází k umírněnému modelu. Vláda ohlásila investice ve výši 60 mld. USD do zábavy, kultury a sportu. Objevuje se mnoho příležitostí v oblasti event managementu, dodávek zábavního obsahu, ale také spolupráce při budování domácího filmového, hudebního, či módního průmyslu. Motorem tohoto sektoru jsou obrovské kulturně-zábavné akce, které se každoročně po zemi konají a jsou spojené s vystoupeními světových umělců, ale také neotřelými atrakcemi.

Vývoj zejména posledních dvou let poptávku vychýlil směrem k domácí zábavě, tedy například k videohrám a herním zařízením, deskovým hrám, zařízením pro domácí cvičení atd. Před vypuknutím pandemie covidu-19 prožívala Saúdská Arábii nebývalý nárůst počtu kulturních a zábavních akcí. Po celé zemi se pořádá mnoho sportovních a kulturních akcí, včetně hudebních a filmových festivalů. Koná se zde například známá rallye Dakar, jakož i závody Formule E a F1.

V rámci kulturních sezon proběhl také hudební festival MDL Beast za účinkování některých z nejznámějších hvězd hudebního průmyslu. V oblasti vizuálního umění je signifikantní festival světelných uměleckých instalací Noor Riyadh, obdoba českého festivalu Signal.

Pro další sezony se již program připravuje, obnovuje se poptávka po pořádání kulturních akcí, tematických vzdělávacích výstav (vesmír, dinosauři apod.), ale také zábavních atrakcí, heren s instalovanou skupinovou virtuální realitou, pro kterou české firmy dokážou dodat kvalitní obsah.

Vláda také investuje do rozvoje elektronických sportů, čili zde bude odbyt pro služby navazující na péči o členy profesionálních týmů či management velkých herních akcí.

Pokračuje také vládní gigaprojekt zábavního parku Qiddiyah, který mimo klasických atrakcí obsahuje také řadu sportovišť, včetně arény pro elektronické sporty, trať F1 či zábavní park Six Flags.

V oblasti turistického ruchu pokračuje projekt výstavby luxusních resortů Red Sea Resort a Amaala. Ty představují příležitost pro dodávky zejména v oblasti hotelnictví či služby v oblasti zábavy pro ubytované (dodávky obsahu, management akcí). Výhodu mají firmy, které jsou již zapojeny do dodávek mezinárodním hotelovým řetězcům.

Vláda také pokračuje v budování domácího zábavního průmyslu, zejména filmového či hudebního. Zde je příležitost ke spolupráci ve školení a předání know-how například v oblasti animace či zvláštních efektů, hudební produkci, event managementu a dalších.

Vzhledem k silné vládní podpoře sportu se zde otevírají příležitosti nejen k dodávkám sportovního vybavení, ale také tréninkových služeb či zaměstnávání trenérů samotných, pořádání tematických soustředění či představení v zemi ne až tak známých sportů. Růstovou oblastí je kupříkladu nově zaváděný střelecký sport a s ním související dodávky pro vybavení střelnic.

 

 

Zdravotnický a farmaceutický průmysl

Saúdská populace by se měla rozrůst z dnešních asi 35 mil. až na 45 mil. v roce 2050, také se bude prodlužovat střední délka dožití. Obyvatelstvo bude vzhledem ke stárnutí a životnímu stylu přinášejícímu civilizační choroby velmi závislé na kvalitním zdravotnictví. Zvýšená poptávka si vyžádá vysoké vládní i soukromé investice, což je velkou příležitostí i pro zahraniční firmy. Do roku 2030 vynaloží vláda na zdravotnictví více než 60 mld. USD.

Jakkoli prakticky všechny země světy zvýšily kvůli pandemii covidu-19 své výdaje na zdravotnictví, v Saúdské Arábii se jedná o dlouhodobý trend. Saúdská populace by se měla rozrůst z dnešních cca 35 milionů až na 45 milionů v roce 2050. Do roku 2050 by se také měla zvýšit střední délka dožití ze 76,4 na 81,8 let. Zátěž sociálního a zdravotního systému v souladu s demografickým trendem stárnutí populace bude narůstat.

Převažující způsob života zapříčinil vysoké rozšíření civilizačních chorob, zejména cukrovky či obezity. Náklady na zdravotnictví by měly vzrůst z dnešních 45,9 mld. USD až k 160 mld. USD v roce 2050. Z tohoto důvodu by Saúdská Arábie měla do roku 2030 investovat přes 66 mld. USD do zdravotnictví. Plán je také zvýšit účast soukromého sektoru na zdravotním systému ze 40 na 65 %.

Vedle budování a rozšiřování zdravotnických zařízení se vláda velmi zaměřuje na rozvoj domácího farmaceutického průmyslu, ale také kupříkladu na domácí výrobu implantátů. Do roku 2023Saúdská Arábie ambici stát se regionálním farmaceutickým hubem. V tomto ohledu bude pro firmy zajímavou možností zavést výrobu, ať již farmaceutickou, nebo zdravotnických prostředků, přímo v zemi, lze očekávat významné vládní pobídky. Ze zdravotnických prostředků a materiálu je poptávána kupříkladu výroba katetrů, dialyzačních přístrojů či kloubních náhrad.

Velvyslanectví také zaznamenalo poptávku po specializovaných rehabilitačních službách, např. pro válečné veterány. Je zde však také řada pokusů přenést českou expertízu v oblasti fyzioterapie přímo do země a ušetřit tak náklady na cestu do ČR, zejména pro klienty, kteří vyžadují dlouhodobou a pravidelnou péči. V tomto ohledu by bylo zajímavou příležitostí vzdělávání fyzioterapeutů.

 

 

Civilní letecký průmysl

Vláda plánuje významné rozšiřování místní letištní sítě a kapacity stávajících letišť. Celkové investice do civilního letectví do roku 2030 jsou plánovány ve výši 120 mld. USD, včetně zakládání nového národního přepravce. Existují zde významné příležitosti pro dodavatele letištních technologií, ale také firmy ochotné k transferu technologií, know-how a výcviku letištního a leteckého personálu.

Civilní letectví se na HDP podílí částkou 34 mld. USD, tedy téměř 5 %. Jen v roce 2018 bylo přepraveno na 99 mil. pasažérů. V roce 2019 byla zavedena turistická víza a vládní plány na rozvoj cestovního ruchu předpokládají vysoké toky turistů do země, zvláště po dokončení vládního gigaprojektu luxusních resortů při Rudém moři (Red Sea Resort a Amaala).

Vzhledem k rozloze země je zejména vnitrostátní letecká doprava sektorem s velkým růstovým potenciálem. Rozšířena by měla být lokální letiště ve městech Abha, Al Ahsa, Al Qassim, Arar, Ha’il a Džizán. Zároveň se plánuje stavba nových letišť v Al Qunfudhah, na Farasánských ostrovech, v Ta’ifu, Nadžránu, a v neposlední řadě na severu a jihu hlavního města Rijád. Na mezinárodních letištích v Rijádu a Džiddě jsou plánována další rozšíření, včetně významného zvýšení nákladní kapacity.

Vedle plánů na výstavbu a rozšíření letišť bude založen nový národní letecký dopravce. Cílem je, aby saúdské aerolinky létaly do 250 destinací a dosáhly přepravní kapacity až 4,5 milionu tun.

Vzhledem k postupné privatizaci letišť v zemi lze předpokládat, že i nová letiště budou vznikat za účasti soukromého sektoru, včetně možných PPP projektů. Zde je možné spatřovat příležitosti pro dodavatele řešení pro řízení leteckého provozu, ale také výbavy kargo terminálů či bezpečnostních řešení.

Vládní snahy o vytváření nových pracovních míst pro místní občany a zavádění kvót na zaměstnávání místních občanů pak také vytváří příležitosti pro specializovaný výcvik výuku a školení, zejména letištního personálu, specialistů na proclívání či personálu logistických celků při velkých letištích. V zemi také vzniká vůbec první specializované centrum pro výcvik psů pro odhalování výbušnin a nelegálních omamných látek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:18  Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688