mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  21.09.2022 08:55:47

Mosambik, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh - souhrnná teritoriální informace

Mosambik je jednou z nejchudších zemí Afriky, HDP na obyvatele (PPP) dosahuje pouze 1 340 USD. Dopad pandemie covid-19 neměl na Mosambik takový vliv jako na ostatní země, nicméně zasažen byl turistický ruch a některé druhy služeb. V roce 2021 byl zaznamenán mírný růst HDP o 2,1 % díky zvýšené poptávce po hliníku a uhlí, které patří mezi hlavní vývozní komodity země. Vedle toho ekonomický růst podpořila i větší produkce zemědělských plodin. Průměrná míra inflace dosáhla 5,7 % v roce 2021 z důvodu nárůstu cen dovážených komodit a výraznější inflační tlaky se očekávají i v roce 2022. Země se i nadále potýká s dluhovou krizí kvůli skrytým půjčkám z minulých let, které byly odhaleny v roce 2017. Veřejný dluh v roce 2021 dosáhl 91,2 % HDP. Na období od roku 2022 do roku 2026 se očekává rychlejší ekonomický růst v průměru okolo 5 %, díky zahájení produkce zkapalněného zemního plynu, podpoře dalších mnoha navazujících či souvisejících odvětví a rozšíření produkce uhlí a hliníku. V zemi žije podle posledních odhadů 32,2 milionů obyvatel a většina z nich se shlukuje okolo velkých měst.

 

Mosambik - Hospodářské ukazatele

EIU, OECD, IMD

Mosambik 2020 2021 2022 2023 2024
Růst HDP (%) -1,2 2,1 4,2 5,1 6,2
Průmyslová produkce (% změna)
Veřejný dluh (% HDP) 83,6 91,2 95,3 97,4 96,6
Míra inflace (%) 3,1 5,7 6,5 7,2 7,4
Populace (mil.) 31,3 32,2 33,1 34,0 35,0
Nezaměstnanost (%)
HDP/obyv. (USD, PPP) 1 300,0 1 340,0 1 410,0 1 480,0 1 560,0
Bilance běžného účtu (mld. USD) -3,6 -3,4 -3,6 -3,6 -4,0
Saldo obchodní bilance (mld. USD) -2,3 -1,9 -2,1 -1,8 -1,6
Exportní riziko OECD 7/7 7/7 7/7    
Konkurenceschopnost - -      

 

Vývoj HDP

Mosambik 2,3 -1,2 2,2 4,2 5,1
Svět 2,3 -3,7 5,6 3,5 3,1
Rozvojové ekonomiky 2,6 -2,8 6,2 2,7 3,4

 

Podíl sektorů

zemědělství 25,8
průmysl 21,5
služby 52,7

 

Mosambik - Import dle zemí

Jižní Afrika 29,3
Čína 10,8
Indie 9,6
Spojené arabské emiráty 6,7
Singapur 5,6

 

Mosambik - Import dle zboží

Celkem 6,4
Oleje ropné, oleje z nerostů živičných (ne surové), přípravky z nich j. n.; odpadní oleje 0,7
Soli kovové, peroxosoli kyselin anorganických 0,3
Léčiva (vč. léčiv veterinárních) 0,3
Rýže 0,3
Pšenice (vč. špaldy) a sourež nemleté 0,2

 

Mosambik - Příležitosti pro český export

 

Důlní, těžební a ropný průmysl

Mosambik je bohatý na nerostné suroviny a těží zejména uhlí, grafit, těžké písky, železo, bauxit, zlato a drahé kameny (například rubíny). Těžba probíhá pouze povrchově, protože je ve svých začátcích a nemá tak dlouhou historii jako například v JAR. Za těžbou nerostných surovin stojí zahraniční investoři, kteří nakupují stroje a vybavení buď v místě, nebo si je dováží ze třetích zemí přes své centrály. Zájem je o těžební stroje pro povrchovou těžbu, přepravní systémy a výbušniny. V souvislosti s objevem obrovských zásob zemního plynu se v Mosambiku začínají rozvíjet projekty na těžbu a výrobu zkapalněného plynu, první z nich zahájí těžbu již v roce 2022.

Mosambik má významné zásoby nerostných surovin, jejichž těžbu zahájil teprve v posledních dvaceti až třiceti letech. Jedná se o poměrně mladé odvětví a těžba většiny surovin je na svém počátku. Těžba nerostných surovin není plně využita a stále se objevují nová naleziště. Příkladem jsou nedávno objevená obrovská naleziště zemního plynu, jehož zásoby se odhadují na 100 bilionů kubických stop a jsou třetí největší v Africe po Nigérii a Alžírsku.

Mosambik má obrovský potenciál se stát jednou z nejvýznamnějších těžebních velmocí na světě a přilákat velké množství zahraničních investorů. V současné době je v Mosambiku několik globálních těžebních firem z Brazílie, Evropy, Indie a Austrálie, které se zaměřují primárně na povrchovou těžbu.

V Mosambiku se nachází velmi kvalitní zásoby černého uhlí, které jsou jedny z největších na světě. Vytěžené uhlí se následně transformuje na uhlí pro domácnosti a na uhlí pro energetické účely. Mezi další významné nerostné suroviny patří grafit, těžké písky, železná ruda, titan, apatit, různé stavební kameny (mramor), bentonit, bauxit (transformuje se v Mosambiku na hliník), kaolín, měď, zlato, tantalum a drahokamy (zejména rubíny).

České společnosti by se mohly prosadit v dodávkách těžební techniky pro zahraniční těžební společnosti. Mezi hlavní potenciálně poptávané produkty patří: stroje na povrchovou těžbu uhlí a dalších nerostných surovin, železniční či jiné přepravné systémy, automatizované linky na zpracování surovin a výbušniny určené k těžbě nerostných surovin.

 

 

Zemědělský a potravinářský průmysl

Patří mezi nejdůležitější sektory mosambického hospodářství (asi 30 % HDP). Intenzifikace zemědělství a přechod od samozásobitelství k modernějším metodám pěstování plodin je prioritou vlády, a proto se snaží přilákat zahraniční investory. Důležitými oblastmi pro Mosambik jsou chov drůbeže na maso a na vejce, pěstování tropických plodin, chov hovězího dobytka a pěstování rýže. Právě v těchto oblastech mohou české společnosti nabídnout takzvané farmy na klíč a dodat nezbytné stroje a technologie.

Mosambické zemědělství je charakterizováno jako samozásobitelské zemědělství z 80 % a pouze malý podíl připadá na komerční zemědělství. Celková plocha, která by potenciálně mohla sloužit pro zemědělské účely, se odhaduje na 49 mil. hektarů, což je 62 % z celkové rozlohy Mosambiku. Orná půda pokrývá 5,8 mil. ha, což představuje 7 % celkové plochy Mosambiku.

Mezi hlavní pěstované plodiny základního spotřebního koše patří kukuřice, maniok, cukrová třtina, čirok, rýže, fazole a banány. Mezi komerčně pěstované plodiny patří tabák, kešu oříšky, bavlna, cukrová třtina a sezamové semínka.

Mosambická vláda se výrazně snaží podpořit zemědělství a potravinářství a přilákat zahraniční investory. Cílem je zavést moderní systémy a technologie do zemědělské činnosti, podpořit více komerční zemědělství a omezit samozásobitelství. Pro přilákání zahraničních investorů nabízí výhodné podmínky pronájmu půdy a daňová zvýhodnění. Mezi hlavní priority mosambického ministerstva zemědělství patří rozvoj chovu drůbeže na maso a na vejce, pěstování tropických plodin, chov hovězího dobytka a pěstování rýže.

České společnosti mohou nabízet nejrůznější zemědělské stroje, traktory, lisovací a sečné stroje, linky na zpracování a čištění plodin a komplexní dodávky pro živočišné (kuřecí, prasečí farmy a farmy pro skot) a rostlinné farmy na klíč.

 

 

Obranný průmysl

Bezpečnost a územní integrita jsou jedny z priorit mosambické vlády, a to i s ohledem na teroristické útoky v severní části země v provincii Cabo Delgado. V důsledku dluhové krize se však Mosambik potýká s nedostatkem finančních zdrojů a vyžaduje takzvané „soft půjčky“ s dlouhodobým splácením, minimálně 15 až 20 let. Pro české společnosti se největší potenciál jeví v projektech na školení letců, opravu letadel, helikoptér a další vojenské techniky a dále i v samotných dodávkách nových letadel.

Mosambický obranný a bezpečnostní průmysl není rozvinut a je závislý na dodávkách a pomoci ze strany třetích zemí. Mosambik má dlouhodobě největší zkušenost se sovětskou technikou, ale i s českými produkty z dob bojů za svou nezávislost. Mnoho této techniky zahrnující letouny, helikoptéry a tanky, je stále využíváno mosambickými ozbrojenými silami a vyžaduje nezbytnou opravu. Zejména technika pro mosambické vzdušné síly je oblastí, kde se mohou české společnosti prosadit, ale současně i nabídnout výhodné podmínky financování. Mosambik totiž prochází dluhovou krizí od roku 2017 a nemá dostatek finančních prostředků na financování dodávek vojenské techniky, kterou nezbytně potřebuje.

Mosambik se aktuálně nachází v komplikovaném období bojů proti teroristickým útokům na severu země v provincii Cabo Delgado. Mosambické ozbrojené síly jsou nedostatečně proškoleny a mají velmi zastaralou techniku, což jejich boj výrazně komplikuje. Mnoho zahraniční pomoci bylo Mosambiku nabídnuto a poskytnuto ze strany třetích zemí, zejména Portugalska, EU, USA, Holandska, ale i ze strany zemí SADC (Jihoafrického rozvojového seskupení) včetně nasazení vlastních vojáků.

Pro české podniky se objevují příležitosti v opravách zastaralé techniky pro vzdušné síly, různorodé školení letců, ale i dodání nové techniky zahrnující bojové letouny a i letouny určené k výcviku.

 

 

Energetický průmysl

Vzhledem k tomu, že energetický potenciál země není zcela využit, objevuje se mnoho příležitostí pro zahraniční investice, ale také pro zapojení do projektů v pozici hlavních dodavatelů či v podobě subdodavatelů vybavení pro elektrárny na kombinovaný cyklus či vodní elektrárny. V zemi z 90 % převažují vodní elektrárny a zbývajících 10 % připadá na tepelné elektrárny se spalováním nafty, 2 paroplynové a jednu s kombinovaným cyklem. Mosambik má také zájem posílit elektrifikaci ve špatně dostupných oblastech výstavbou malých a středních vodních elektráren či solárních elektráren. Omezení představuje financování těchto projektů kvůli zadlužení země.

Mosambik má jeden z největších energetických potenciálů ze všech zemí jižní Afriky. Mohl by vygenerovat až 187 GW z uhlí, zemního plynu a z obnovitelných zdrojů energie - vody, větru a slunečního záření.

Aktuálně vyrábí nejvíce elektrické energie v rámci vodní energetiky, která má podíl 90 % na celkovém energetickém mixu Mosambiku. Díky dobré dostupnosti uhlí a zemního plynuMosambik i několik tepelných elektráren, 2 paroplynové a 1 s kombinovaným cyklem. Pomalu se rozvíjí i solární energetika, kterou využívají i bohatší domácnosti v odlehlých částech země, které nejsou elektrifikovány. Část své elektrické energie vygenerované na jihu země z tepelných elektráren vyváží i do Jihoafrické republiky. Celkově však Mosambik nevyužívá dostatečně svůj energetický potenciál a přístup k elektřině má pouze 34 % populace.

Omezený přístup k elektrické energii je zejména způsobený nedostatečně rozvinutou přenosovou soustavou v rámci celé země a byrokracií při rozvíjení nových projektů. Poptávka po energii je tažena zejména ze strany průmyslu a podnikatelských činností vzhledem k tomu, že většina domácností si nemůže dovolit elektřinu kvůli vysoké ceně. Podpoření přístupu obyvatel k elektřině ve venkovských oblastech se stalo jednou z priorit mosambické vlády a Institut energetického fondu (FUNAE) má na starosti provádění této priority podporou výstavby elektráren do 10 MW (vodní a solární elektrárny).

Hlavní institucí, která má na starosti rozvoj elektrifikace a prodej elektřiny je Mosambická elektrická společnost (EDM), která i ve velké míře subsiduje tarify elektřiny pro nejchudší komunity. EDM i sama rozvíjí projekty výstavby elektráren, nicméně jen v omezené míře kvůli nedostatku finančních prostředků.

První nezávislé energetické projekty tzv. IPPs se začaly v Mosambiku rozvíjet od roku 2015, ale stále nejsou zcela nastavená pravidla pro prodej přebytečné elektřiny do hlavní přenosové soustavy.

Pro české společnosti se objevují příležitosti z pohledu dodání nejrůznějších technologií v rámci subdodávek pro EPC kontraktory vodních elektráren a elektráren na kombinovaný cyklus.

 

 

Vodohospodářský a odpadní průmysl

Mosambik se potýká s nedostatkem pitné vody z důvodu klimatických změn, které se projevují střídáním období sucha, rozsáhlých záplav a cyklon. Sucho se projevuje zejména na jihu země, kde roste poptávka po inovativním řešení na odsolování vody. Ve zbytku země je problém se znečištěnou vodou, a hledá se proto řešení pro energeticky nezávislé a finančně nenáročné technologie na její čištění. Národní plán pro rozvoj zásobování pitnou vodou, který byl přijat v roce 2021, počítá s celkovou investicí 1,3 mld. USD na příštích 10 let do projektů spojených se zásobováním a přístupem k pitné vodě.

Mosambik má různorodé podmínky z pohledu přístupu k vodě, které se mění v čase a i z pohledu geografického umístění. Některé oblasti bojují se suchem a jiné se záplavami v různých obdobích. Zejména jih země se potýká s nedostatkem vody kvůli suchu. Omezuje tím její spotřebu a poptává moderní technologie na odsolování vody. Zbytek země má lepší přístup k vodě, která je však znečištěná kvůli živelným pohromám, těžební činnosti a z důvodu zavlažování a vypouštění odpadních vod do přírody. Znečištěná voda je i ve městech a v jejich okolí. V takto zasažených oblastech se prosazuje poptávka po nezávislých a finančně nenáročných technologií na její čištění. Zájem o tyto technologie však omezuje nedostatek finančních zdrojů z důvodu probíhající dluhové krize Mosambiku.

Mosambik se dále potýká s problémem se skladováním vody, protože její přehrady nejsou dostatečně velké, a proto i zásobování vodou je omezené. Tyto problémy se objevují zejména v okolí hlavního města Maputo a dále v Lichinga, Cuamba, Pemba, Nampula, Nacala, Quelimane a Beira/Dondo.

České společnosti by se mohly prosadit v dodávkách efektivních a finančně dostupných systémů na čištění příměstské vody a také čističek menší rozsahu pro komunity mimo velká města. Vedle toho by mohly české společnosti představit jednotky na odsolování vody.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688