Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  05.09.2022 09:54:33

Životní úroveň pod tlakem, reálné mzdy klesly takřka o 10 %


Průměrná mzda v České republice vzrostla ve druhém čtvrtletí o 4,4 % nad 40 tisíc Kč. Cenová hladina ovšem rostla výrazně rychleji a inflace ve stejném období dosáhla 15,8 %. Výsledkem je největší pokles reálných mezd v tomto století, a to o 9,8 %. Kromě vysoké inflace k celkové dynamice negativně přispěla i vysoká srovnávací základna z minulého roku, která byla ovlivněna zejména vyplácením pandemických odměn ve zdravotnictví. Výše reálného poklesu je víceméně v souladu s očekáváním nás i trhu. ČNB ve své poslední prognóze očekávala pokles reálných mezd o 13,1 %, při růstu nominálních o 2,7 %. Teoreticky by tak mzdová dynamika mohla patřit mezi argumenty pro zvyšování úrokových sazeb, prozatím ale pravděpodobně není odchylka od prognózy tak zásadní.

Konkrétně dosáhla průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 40 086 . Tak jako v předchozích letech ale platí, že mediánová mzda – na kterou dosáhne polovina zaměstnaných – je nižší, a ve druhém čtvrtletí odpovídala 34 111 . Ve srovnání s předchozím rokem ale rostla o něco rychleji, než samotná průměrná mzda (5,3 % vs 4,4 %).

Rust průměrné reálné mzdy

     

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

ČNB

v % r/r

-9,8 -3,5 -9,5 -9,5 -13,1
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČNB



V žádném ze sledovaných odvětví se nepodařilo zaměstnancům porazit inflaci a dosáhnout na reálný růst. Nejblíže k tomu byl sektor ubytování, stravování a pohostinství, kde i díky nižší srovnávací základně rostly mzdy o 11,3 %. Stále je zde ale průměrná mzda nejnižší v rámci všech odvětví (23 586 ). Podobnou rychlostí rostly mzdy i v odvětví informačních a komunikačních činností (+11 %), kde je průměrná mzda naopak ze všech sledovaných odvětví nejvyšší (69 854 ). O více jak 20 % mzdy klesaly ve zdravotní a sociální péči, což je ovšem dáno vysokou srovnávací základnou spojenou s vyplácením odměn za zvládání pandemie covid-19. Tento pokles z celkového výsledku ubral více jak 2 procentní body.

Ve většině odvětví docházelo ke zvyšování zaměstnanosti. Největšího růstu se dočkal sektor nemovitostí (+6,5 %), spolu se sektorem ubytování, stravování a pohostinství (+6,4 %). Nejvyšší pokles zaměstnanosti naopak nastal u admin. a podpůrných činností (-5,4 %).

Z územního pohledu rostla průměrná nominální mzda nejrychleji v Praze (+5,7 %, 49 tisíc Kč) a ve Zlínském kraji (+5,6 %, 36 tisíc Kč). Naopak nejpomaleji rostla v Ústeckém kraji (+1,6 %, 37 tisíc Kč).

Po 3% poklesu reálných mezd v Q4’21 a 3,5% poklesu v Q1’22 přišel v meziročním srovnání očekávaný výraznější propad kupní síly o téměř 10 %. Vzhledem k vysoké inflaci očekáváme, že dvouciferným tempem budou reálné mzdy klesat i po zbytek letošního roku a v průměru si tak české domácnosti podle naší prognózy reálně pohorší zhruba o 9 %. V příštím roce by vzhledem k postupnému ústupu inflace a většímu tlaku ze strany zaměstnanců mohlo docházet k obratu a nominálně podle nás mzdy v průměru za celý rok 2023 porostou dvouciferným tempem (okolo 11 %), srovnatelným s růstem cenové hladiny. To přeneseně může vytvářet na přelomu roku dodatečný tlak na ČNB, která bude chtít tlumit i případné náznaky možné vznikající cenové spirály.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688