Renata Wright (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.05.2022 08:00:00

Inflace 2022: spočítejte si, kolik peněz vám sebere inflace

Že přišla krize, jsme si už všimli. Pomyslný graf růstu se zastavil a nabral opačný směr. Zdražování a zase zdražování. Nepříznivý vývoj inflace může mnohé z nás až děsit. Co tedy o inflaci víme a co dělá s našimi penězi?

Na začátek několik aktuálních informací o inflaci v ČR - v tabulce uvádíme poslední hodnoty inflace zveřejněné Českým statistickým úřadem; jde o několik hodnot míry inflace v závislosti na období, ke kterému se váže a také s jakým obdobím se míra inflace porovnává.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A v následující grafu pak uvádíme vývoj inflace (roční) od roku 2006 do roku 2021, která se od roku 2009 držela pod 4%. ČNB svou politikou obvykle míří k inflaci kolem 2%.


 






Co je tedy inflace?
Inflace je obvykle chápána jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Inflaci lze také definovat jako snížení kupní síly peněz, protože je-li v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož množství zboží a služeb potřebuje spotřebitel čím dál více peněz.

Co nám vlastně inflace říká?

Z výše uvedené tabulky například víme, že dubnová meziroční inflaceČeské republice je opravdu vysoká, 14,2 % (meziroční inflace přes deset procent byla naměřena naposledy v roce 1998). Tato míra inflace nám zjednodušeně říká, že hodnota peněz vůči ceně služeb a zboží je o 14,2% nižší, a že jsme si tedy v letošním dubnu za stejné peníze koupili o 14,2% méně než v dubnu 2021.

Na začátku května 2022 zveřejnila ČNB informace o vývoji inflace - předpokládá, že v letošním druhém čtvrtletí inflace dále vzroste a dosáhne téměř 15%, poté bude postupně zvolňovat a na jednociferné hodnoty klesne na počátku příštího roku. ČNB predikuje celkovou inflaci pro rok 2022 na 13,1% a pro rok 2023 na 4,1%. Co taková míra inflace udělá s vašimi penězi? Připravili jsme pro vás Kalkulačku inflace, která uvádí změnu hodnoty peněz vzhledem k odhadované meziroční inflaci. Do kalkulačky zadejte částku, rok od, rok do a předpokládanou průměrnou roční míru inflace.

 








V ČR měří míru inflace Český statistický úřad pomocí indexů spotřebitelských cen. Cenové indexy zjišťují úroveň cen vybraných výrobků a služeb ve dvou srovnávaných obdobích. Výrobků a služeb zařazených do spotřebního koše a takto srovnáváno je cca 450 z několika oblastí:

  • potravinářské zboží (potraviny, nápoje, tabák),
  • nepotravinářské zboží (odívání, nábytek, potřeby pro domácnost, drogistické a drobné zboží, zboží pro dopravu a volný čas, zboží pro osobní péči aj.),
  • služby (opravárenské, z oblasti bydlení, provozu domácnosti, zdravotnictví, sociální péče, dopravy, volného času, vzdělávání, stravování a ubytování, osobní péče a služby finanční).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688