Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  19.04.2022 11:17:30

Německé kdyby, chyby

Ve světle genocidy na Ukrajině neutichá debata o tom, zda je možné uvalit sankce na dovoz plynu do EUNejhlasitějším odpůrcem je Německo. To říká, že se od ruského plynu nemůže odstřihnout. Ano, nemůže, pokud nechce. A pokud chce, tak se může stát na Rusku ještě více závislé. 

Německo vloni dováželo 55% plynu z Ruska. V prvních třech měsících podíl poklesl na 40%. Německo chce podíl v létě snížit na 25%. Mimo topnou sezónu je to uvěřitelný cíl, ale klíčové bude, jaký bude příští topnou sezónu.  

Německo přes 30% plynu spotřebuje při výrobě elektřinyTo znamená, že kdyby se teoreticky podařilo výrazně snížit podíl elektřiny vyrobené v plynovkách, tak výrazně poklesne závislost na ruském plynu.

Aktuálně Německo ve svých zbývajících šesti jaderných reaktorech vyrobí tolik elektřiny, jako 80% plynových elektráren. Kdyby Německo v minulosti nevypnulo své jaderné elektrárny, tak by teoreticky nemuselo vyrábět elektřinu v plynových elektrárnách. A nepotřebovalo by ruský plyn. Takže teď můžeme s povytaženým obočím a nevěřícným kroucením hlavy říkat „chyba, velký chyba“. Ale jak říkala babička „Kdyby byly v dupě ryby, netřeba rybníka.“

Do závorky je potřeba vytknout dvě věci. Za prvé, jádro je baseload, tedy stabilní zdroj = není jej možné používat pro regulaci, jako peakový zdroj. To je nyní role plynu. Tuto roli může plnit uhlí a nově i investice Německa do smart grid. Za druhé, snížení spotřeby ruského plynu může mít více podob: zvýšení dovozů LNG, snížení spotřeby (to jsou ty nižší stupně na termostatech a v případě nutnosti regulační stupně), tepelná čerpadla a FV do každé rodiny… Konec závorky.

To ale není vše: pokud by Německo podle plánu vypnulo na konci roku zbývající reaktory a náhradou by byl plyn, tak by se německá spotřeba plynu při výrobě elektřiny zvýšila o 30%. A to už je věc, kterou lze ovlivnit dnešním rozhodnutím.

No, a co na to německá vláda? "Znovu jsme velmi pečlivě zkoumali, zda by nám delší provoz jaderných elektrárentéto zahraničněpolitické situaci pomohl. Odpověď je záporná - nepomohlo by nám to," řekl německý vicekancléř Robert Habeck (8.3. 2022) :-o

Pozor, tohle rozhodnutí vlády jde naprosto proti veřejnému mínění Němců. Ano, ještě před invazí bylo 75% lidí pro uzavření jaderných elektráren. Ale nyní je 70% pro jejich zachování. Němci nechtějí zvyšovat závislosti na plynu, a navíc pokračovat ve financování války. Vláda si udělala analýzu nákladů a řekla si ne.

Analýzu nákladů. Ne analýzu nákladů a přínosů. Logicky prodloužení životnosti zbývajících reaktorů bude stát dost peněz, úsilí a je potřeba jednat hned: je potřeba přijmout legislativu, zajistit palivo, motivovat pracovníky v důchodu, aby se vrátili, začít provádět bezpečnostní kontroly, opravy… Pokud ale neuděláte i analýzu přínosů, tak nezjistíte, jestli ty náklady a námaha mají smysl. Jinými slovy, v zadání (udělat analýzu nákladů), už byla odpověď.

V této vládě ovládají ministerstvo průmyslu a životního prostředí němečtí Zelení. Ti dekády bojují proti jaderné energii a nechtějí se toho vzdát těsně před proběhnutím cílovou páskou. Navzdory tomu, že svět se změnil, změnilo se veřejné míněn (na které se odkazovali, když jim to pomáhalo v jejich snaze), navzdory tomu, že to automaticky neznamená ukončování jaderných elektráren v Německu. Tohle není hejt na Zelené. Ale na utopené náklady: celý život jsem se o něco snažil/myslel/něčemu věřil, a proto teď nebudu měnit názor.

Připomínám studii německých ekonomů, kteří spočítali, že při odstřižení se od ruského plynu by německá ekonomika v negativním scénáři poklesla o 3%. Méně než během covidu. „Není pochyb o tom, že se jedná o značné hospodářské náklady, ale zároveň jsou zjevně zvládnutelné v tom smyslu, že německá ekonomika v posledních letech překonala hlubší propady a rychle se z nich zotavila. Jak po roce 2009, tak po roce 2020 překonala ekonomika i politika větší poklesy HDP. Veřejné šíření strachu o katastrofických důsledcích energetického embarga ze strany lobbistických skupin a spřízněných think-tanků neobstojí na akademické úrovni.“

Autoři sepisují politické implikace: je potřeba motivovat účastníky k substituci. Kompenzace snižují motivaci k substituci a k energetickým úsporám. Pracovat na alternativách, viz jaderné elektrárny, LNG, norský plyn, FV… A tlumení dopadů na chudé domácnosti.

A ještě potřeba si uvědomit jednu věc. Vysoké ceny ropy a plynu velmi pravděpodobně neskončí s válkou na Ukrajině. Sníží se prémie za nejistotu, ale na úrovně z roku 2020 se dostaneme velmi obtížně bez velkého negativního šoku do poptávky.

V posledních letech se totiž málo investovalo do upstreamu, tedy do průzkumu a těžby energetických surovin. Vyspělé ekonomiky snížily investice na polovinu. Klesaly i investice do dalších oblastí energeticky. Takhle nejde o nic nového, jde o klasický cyklus: když jsou ceny energií vysoko, tak se investuje hodně, díky tomu ceny poklesnou a investuje se málo, proto ceny vzrostou… 

To mimo jiné znamená, že kompenzace vysokých cen pro domácnosti nebo podniky nejsou řešením a určitě ne krátkodobým řešením. Řešením problému jsou vyšší investice.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Přečtěte si také:

02.10.20193 nejčastější chyby při učení německého jazyka Orange Academy (Orange Academy)
22.10.2012Co kdyby jih Evropy opustil euro? Research (Proinvestory.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688