Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.04.2022 09:12:00

Válečná inflace - energie, potraviny a pohonné hmoty - Rozbřesk

Inflace bezesporu zůstává na globálních trzích indikátorem číslo jedna, na který se dnes soustředí největší pozornost investorů. Její intenzita v tomto a příštím roce do značné míry rozhodne o tom, jak výrazně ochladne spotřebitelský apetit domácností ve vyspělém světě. Americká inflace v březnu vystoupala na nejvyšší úrovně od roku 1981 (8,5 %) a i to byl jeden z důvodů, proč klíčové americké akciové indexy včera klesaly třetí den v řadě.

Dodatečné inflační tlaky pramenící z ruské invaze jsou nyní patrné zejména mimo jádrovou inflaci - ve vyšších cenách energií, pohonných hmot a potravin. I na příkladu české inflace je vidět, že jako první se ve spotřebitelském koši projeví vyšší ceny pohonných hmot, které reagují na pohyb cen na světových trzích s minimálním zpožděním. S výraznějším odstupem a relativně postupně se promítají vysoké ceny energií (plyn, elektřina). V zemích jako Česko nebo Německo energetické společnosti nakupují pro své klienty dopředu na termínových trzích, a proto se vysoké ceny projevují s určitým zpožděním a o něco mírněji oproti lokalitám, kde jsou domácnosti více vystavené rozmarům spotového trhu s plynem a elektřinou (jako Španělsko).

Ještě postupněji se budou ve spotřebitelské inflaci promítat ceny potravin. Pod tlakem ruské invaze na Ukrajinu zatím rostou zejména ceny obilí a kukuřice, kde je kombinovaný podíl ruské a ukrajinské nabídky na globálních trzích nejvýznamnější. Pokud růst jejich cen bude pokračovat a bude se kombinovat s efektem extrémně drahých hnojiv, bude časem docházet pravděpodobně k výraznému přelivu vysokých cen z rostlinné do živočišné výroby. Na rozdíl od pohonných hmot nás v segmentu potraviny bohužel může čekat ještě řada nepříjemných inflačních překvapení…


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna se drží v relativně stabilním pásmu 24,40-24,50 EUR/CZK. Vyšší březnová inflace ji bezesporu hrála do karet, ale horší nálada na globálních trzích (trojitý pokles akcií v řadě) ji naopak brzdí. Z domácí scény přitom těžko čekat v nejbližších dnech nový pozitivní impuls.

Eurodolar
Americká inflace v březnu zrychlila o 8,5 %, což bylo sice o trochu více než se čekalo, ale na druhou stranu jádrová složka rostla “jen” o 0,3 % meziměsíčně, což by šlo interpretovat jako návrat k normálu. Zároveň to indikuje, že meziroční inflace skutečně v březnu dosáhla vrcholu. I proto dolarové úrokové sazby poměrně razantně poklesly, což ovšem eurodolar nedokázal nijak zásadně ocenit. Naopak měnový pár se dostal pod tlak ze strany rétoriky Fedu, když nejrespektovanější jestřáb v jeho vedení - J. Bullard - označil představy centrálních bankéřů o tom, že postačí základní sazby posunout na neutrální úroveň za fantazírování.
Dnes je kalendář prázdný a tak to vypadá, že trh bude vyčkávat na čtvrteční zasedání ECB.

Ropa a zlato
Strmě rostla cena ropy, barel WTI se opět obchodoval nad 100 USD (+6,5 %), zpevnila rovněž cena zlata (+0,7 %) k 1966,5 USD za unci.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688