Renata Wright (Kurzy.cz)
Insolvence  |  24.03.2022 08:30:00

Nezabavitelná částka se v roce 2022 zvýšila z 7.873 Kč na 8.006 Kč. Nejasné je mimořádné zvýšení kvůli rostoucím cenám energií.

Nezabavitelná částka a její výše je důležitá v exekuci a insolvenci. S nezabavitelnou částkou se setkáme hlavně v případech, kdy je proti dlužníkovi nařízena exekuce v podobě srážek ze mzdy či jiných příjmů. Kromě mzdy to můžou být i srážky z nemocenské, mateřské, podpory v nezaměstnanosti, důchodu, rodičovského příspěvku a dalších. Určitá část mzdy (či jiného příjmu) totiž dlužníkovi stržena být nesmí. Tuto částku stanoví nařízení vlády (595/2006 Sb) a jedná se o část mzdy (či jiného příjmu), která dlužníkovi z jeho měsíčních příjmů nesmí být sražena, naopak mu musí být vždy vyplacena. Má sloužit k zajištění jeho základních životních potřeb a zůstává mu k jeho potřebě. Je to tzv. nezabavitelné minimum či nezabavitelná částka.

Celkovou výši nezabavitelné částky ovlivňují 3 základní vstupy – výše životního minima, normativní náklady na bydlení a počet osob, kterým je dlužník povinen poskytovat výživné.

Konkrétně se nezabavitelná částka na dlužníka spočítá jako tři čtvrtiny součtu životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu (na základě nájemní smlouvy v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel), případně se přičte jedna třetina takto vypočítané nezabavitelné částky jednotlivce na každou osobu, které je dlužník povinen poskytovat výživné.

 

Naše KALKULAČKA NEZABAVITELNÉ ĆÁSTKY 2022 Vám usnadní výpočet částky, která Vám z výplaty nesmí být stržena.


Upozornění! Naše kalkulačka ve výpočtech nezahrnuje mimořádné zvýšení normativních nákladů na bydlení. O problematice se dočtete níže.

 

Životní minimum jednotlivce

Životní minimum jednotlivce (definované zákonem č. 110/2006 Sb.) se příliš často nevalorizuje (naposledy bylo zvýšeno o 13,5% k 1. 4. 2020) a pro rok 2022 zůstává ve stejné výši jako loni, tedy 3.860 .

 

Normativní náklady na bydlení

Normativní náklady na bydlení se naopak mění pravidelně. Jejich výši stanoví každoročně vláda ke konci kalendářního roku, na rok následující. Zpravidla částku normativních nákladů na bydlení s ohledem na růst cen bydlení zvyšuje. Výše normativních nákladů na bydlení ovlivňuje nárok a výši příspěvku na bydlení a zároveň má vliv na výši nezabavitelné částky – vyšší normativní náklady znamenají zvýšení nezabavitelné částky.

 

Zvýšení normativních nákladů na bydlení 2022 - poprvé

Ovšem normativní náklady na bydlení se pro rok 2022 zvyšovaly hned dvakrát. Nejprve se obvyklým nařízením vlády (č. 507/2021 Sb.) z 13. prosince 2021 zvýšily částky normativních nákladů, konkrétně pro nájemní byty v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel (tedy ta, s kterou se počítá při výpočtu nezabavitelné částky) z 6.637 na 6.815 .

 

Zvýšení normativních nákladů na bydlení 2022 - podruhé

V průběhu ledna 2022 však došlo k další změně, a to v souvislosti s vysokým nárůstem cen energií a snaze vlády pomoci lidem tyto zvýšené náklady zvládnout. V rámci novely zákona o státní sociální podpoře vláda schválila pro kalendářní rok 2022 zvýšení příspěvku na bydlení i jeho dostupnost. Podle této novely se částka měsíčních normativních nákladů na bydlení pro období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2022 navyšuje pro stanovení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši o částku 1.120 (pro byty užívané na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy jednou osobou).

 

Nejasnosti při výpočtu nezabavitelné částky

A zde nastaly zásadní rozpory a nejasnosti v tom, z kterých normativních nákladů na bydlení se má při výpočtu nezabavitelné částky pro rok 2022 vycházet – zda z těch obvykle valorizovaných ve výši 6.815 nebo těch ještě mimořádně zvýšených pro rok 2022 ve výši 6.815 Kč+1.120 . Rozdíl v samotné nezabavitelné částce pro jednotlivce to představuje zhruba 840 (8.006,25 vs. 8.846,25 ) měsíčně.

Z výše uvedených důvodů se mnoho zaměstnavatelů, mzdových účetních, firem dodávajících mzdové softwary, insolvenční správců a další, dostali do nejistoty, jak správně nezabavitelnou částku spočítat.

 

Rozporná vyjádření Ministerstva spravedlnosti a Krajského soudu k výpočtu nezabavitelné částky

Ministerstvo spravedlnosti nakonec vydalo 25.2.2022 k problematice vyjádření, ve kterém se přiklání k promítnutí mimořádného zvýšení normativních nákladů na bydlení (zvýšení o 1.120 ) do výpočtu nezabavitelné částky a uvádí metodiku výpočtu. Dodává však, že toto stanovisko je právně nezávazné.

9. března 2022 vydal Krajský soud v Hradci Králové – pobočka Pardubice opatření, ve kterém za účelem sjednocení praxe na svém území působnosti rozhodl, že se při výpočtu splátky pro oddlužení nezabavitelná částka (konkrétně částka normativních nákladů na bydlení) o částku 1.120 nezvyšuje. A tento závěr je pro insolvenční řízení probíhající u Krajského soudu v Hradci Králové – pobočka Pardubice, závazný.

Na našich stránkách, které se věnují problematice nezabavitelné částky najdete více informací.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688