NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Makroekonomika  |  02.02.2022 17:19:47

Komentář portfolio manažerů k vývoji středoevropských trhů (2.2.2022)

Na začátku pandemie se roční růst HDP v regionu střední a východní Evropy, tedy v ČR, Německu, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, vyvíjel podobně. Různé problémy v různých zemích ale způsobily, že nyní je mezi HDP jednotlivých zemí značný rozptyl. V Rumunsku a Maďarsku, které mají podobnou strukturu ekonomiky, rostlo HDP o 6,1 % a 7,5 %. Na druhé straně v Německu jen o 2,5 % a v České republice o 3,5 %. Jsme tedy svědkem poměrně velkých rozdílů.

Všichni bez rozdílu se však potýkají s vysokou inflací. Ta je nyní na 5,3 % v Německu a na více než 8 % v Polsku a Rumunsku. V ČR byla prosincová meziroční míra inflace 6,6 %. Kroky ČNB, která začala na vývoj inflace reagovat jako jedna z prvních centrálních bank, vedly ke stálému posilování české koruny, jež je nyní nejsilnější měnou v regionu.

 

Jaký byl minulý rok z pohledu dluhopisových trhů a co očekávat letos

ČNB zvyšovala úrokové sazby rekordním tempem. Čtrnáctidenní repo sazba se tak dostala z 0,25 % na začátku roku na 3,75 % na konci roku 2021. Růst krátkodobých sazeb na úrovně, které tu byly naposledy před krizí v roce 2008, způsobil další růst výnosů státních dluhopisů a výrazný pokles jejich cen. Výsledkem byl nejhorší výkon českých státních dluhopisů v historii a spolu s maďarskými a polskými dluhopisy i nejhorší výkon v Evropské unii.

Díky naprosto odlišné politice ČNB, která chce sazby dále zvyšovat, a ECB, která vůbec sazby nezvyšovala a letos ani nehodlá, se rozdíl ve výnosech dvouletých i desetiletých českých a německých státních dluhopisů dostal na historická maxima. Vzhledem k tomu, že kredibilita české i německé vlády se za minulý rok výrazně nezměnila a míra inflace v obou zemích je relativně podobná, jeden z trhů musí být ohodnocen špatně. Buď jsou ceny německých státních dluhopisů výrazně přeceněné, nebo české dluhopisy podceněné.

Trh očekává, že české úrokové sazby se do června letošního roku zvýší přes 5 % a pak se začnou postupně snižovat. Druhá polovina roku by tedy pro dluhopisy měla být pozitivní. Má-li minulost nějakou prediktivní hodnotu, pak by české dluhopisy měly výkonností překonat sousední země. Pokud však Česká národní banka překvapí nečekaně razantním zvýšením sazeb v únoru, bude to mít na vývoj cen dluhopisů negativní vliv.

 

Jak si loni vedly středoevropské akcie a jak to bude letos

Rok 2021 byl pro akcie obecně příznivý. Český akciový index zaznamenal v minulém roce 45% nárůst, dařilo se i Rumunsku. V Polsku a Maďarsku vzrostly akciové indexy o 12 %. Většina firem se dostala na podobné úrovně tržeb a zisků jako před začátkem pandemie. Klesající nezaměstnanost a růst domácí spotřeby zůstává pozitivní zprávou pro spotřebitelský sektor.

Rychlé zvyšování sazeb v České republice, Maďarsku, Polsku a Rumunsku výrazně pomohlo bankám. Finanční instituce totiž z vyšších úrokových sazeb okamžitě profitují. Jednoduše půjčují peníze za vyšší úrok, než jaký musí vyplácet na vkladech. Protože banky a jiné finanční instituce tvoří víc než polovinu tržní hodnoty na burzách středoevropského regionu, stály za vysokým výkonem akcií v minulém roce. Dařilo se i jednotlivým průmyslovým sektorům a energetickému sektoru, kterému pomáhaly prudce rostoucí ceny energií (elektřina, zemní plyn, ropa).

Prostředí vysoké inflace, vysokých sazeb a vysokých cen energií bude v prvním pololetí letošního roku přetrvávat. Trh může ohrozit eskalace geopolitického napětí v důsledku potenciálního konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, resp. západním světem. Nedostatek čipů a přechod k elektromobilitě mohou brzdit automobilový průmysl, který je pro region klíčový. Růst mohou negativně ovlivnit také vysoké ceny vstupů, které tlačí na marže a tlumí poptávku, a vyšší úrokové náklady, jež mohou snižovat spotřebu a investice.



 Zdroj: NN Investment Partners

 

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688