Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  19.09.2021 19:37:38

Hypoteční úvěry zdražují, jaké scénáře nás čekají?

V srpnu dosáhla inflace rekordních 4,1 % v meziročním srovnání. Všichni tak pociťujeme následky pandemie a lockdownu na běžný život v přímém přenosu. Vynucené odstávky provozu továren způsobily proinflační tlaky nejen u nás, ale i po celém světě. Odložená poptávka spotřebitelů v kombinaci s nižším výkonem výrobních závodů tlačí ceny nahoru.

Tzv. repo sazba je jen jednou ze tří úrokových sazeb, díky kterým může ČNB ovlivňovat měnovou politiku. Používá se zejména při operacích na volném trhu, kdy je potřeba regulovat objem peněz v oběhu. V případě nízké repo sazby lze očekávat, že si banky mohou půjčit více kapitálu, a prostřednictvím levných hypoték či úvěrů (s nízkou sazbou) je opětovně dát do oběhu. Při vysoké repo sazbě dochází naopak k odlivu kapitálu směrem k ČNB výměnou za cenné papíry navýšené o dohodnutý úrok. Banky musí vlivem zvýšené repo sazby účtovat i vyšší hypoteční sazby a půjčky se tedy stávají méně dostupnými. Očekává se postupné zvyšování repo sazeb až na 1,5 % či 1,75 %, tedy nejméně na dvojnásobek aktuální sazby.

Vývoj dvoutýdenních repo sazeb ČNB, 2018-2021

Změna k:

Sazba

3.8.2018

1,25

27.9.2018

1,50

2.11.2018

1,75

3.5.2019

2,00

7.2.2020

2,25

17.3.2020

1,75

27.3.2020

1,00

11.5.2020

0,25

24.6.2021

0,50

6.8.2021

0,75

Zdroj: ČNB

Z důvodu nástupu pandemie se úrokové sazby hypoték dostaly na historická minima, aby se předešlo krizi. Nízké úrokové sazby přiměly řadu lidí k nákupu nemovitosti pro bydlení či k investici navzdory pandemii, což mělo za následek čtvrtý nejvyšší růst cen nemovitostí v EU.

Srpnový vývoj na hypotečním trhu

Podle Hypoindexu může koncem roku průměrná úroková sazba hypoték pokořit hranici 3 %. Aktuální sazba 2,32 % p.a. bude s ohledem na zrychlující inflaci (4,1 % ) zcela jistě překročena. Během srpna zdražovalo hypotéky mnoho bank. Banky v srpnu sjednaly 10 444 hypoték o celkovém objemu 33,731 miliard korun. Ačkoliv se jedná o 5 % pokles oproti červenci, tak v konečných číslech jde o 75 % nárůst objemu hypoték oproti srpnu minulého roku. Průměrná výše hypotéky je 3 229 731 korun.

Dopady na realitní trh

 Lze očekávat, že z důvodu zdražování hypoték se bude snižovat také poptávka, která ovšem v roce 2021 možná dosáhne i tak rekordního objemu 400 miliard korun. Lidé pravděpodobně budou mnohem častěji preferovat nájemní bydlení, a tudíž lze předpokládat, že se zvednou ceny nájmů. Pokud by se inflace dlouhodobě držela i nadále nad 3 % hranicí, bude stále dost lidí, kteří budou chtít ochránit své peníze prostřednictvím investice do nemovitostí nebo nemovitostních projektů. Ve velké míře tedy závisí budoucnost realit na vývoji na globálních trzích, a to zejména na rychlosti obnovení odběratelsko-dodavatelských vztahů, které měly v první řadě za následek zvyšování cen. Poté by se měla repo sazba

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

16.10. 18:38  čti si to (Pim)
20.09. 07:48  Inflace bude (aaa)

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688