Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.08.2021 12:59:09

Má QE ještě smysl?

Politico zveřejnilo zajímavou úvahu o současném programu nákupu aktiv ze strany americké centrální banky. Jak k ní píše na stránkách The Money Illusion monetarista Scott Sumner, „někteří ekonomové správně poukazují na to, že americké hospodářství už nepotřebuje poptávkovou stimulaci“. Robert Perli na stránkách Politica ale dodává, že Fed může s QE pokračovat proto, aby si udržel svou důvěryhodnost.

Perli jako bývalý ekonom Fedu a zakladatel společnosti Cornerstone Macro konkrétně tvrdí, že efekty, které QE přináší, jsou chápány nesprávně. Podle něj trhy reagují na nákupy už ve chvíli, kdy jsou oznámeny. Právě tehdy dojde k posunu cen a sazeb, poté již QE nemá žádný další dopad, jde jen o to, že Fed provádí to, co slíbil a na co trhy již reagovaly.

Pokud by tedy Fed zvažoval, zda je dalšího QE třeba, mohl by dospět k závěru, že ne. Jenže před časem QE nutné bylo a když jej Fed ohlásil, nikdo se nedomníval, že skončí po měsíci či dvou. Očekávání byla nastavena na to, že bude pokračovat delší dobu, a právě to pohnulo na samém počátku celého procesu odpovídajícím způsobem s cenami a sazbami na trzích. Právě ona očekávání byla klíčovou součástí celého procesu a byla důvodem, proč QE „bylo tak efektivní“. Lidé prostě čekali, že půjde o velký objem nakoupených aktiv a to se promítlo do jejich činů.

Sumner k tomu píše, že on si nemyslí, že očekávání jsou vším, ale „podobně jako Nick Rowe se domnívá, že představují 99 % monetární politiky.“ „Chci zdůraznit, že nejsem fanda toho, aby Fed sliboval, že provede QE v určité výši. Podle mě by měl slíbit, že provede QE v takové velikosti, aby udržel adekvátní očekávání ohledně inflace či ještě lépe ohledně vývoje nominálního produktu,“ píše ekonom. S tím, že když se ale Fed rozhodl pro konkrétní program nákupu aktiv, je třeba brát v úvahu nutnost dodržet slib, kterým se trhy řídily.

Sumner se také krátce věnuje diskusi o tom, co Fed nakupuje a jaké to má dopady. Vedle vládních obligací totiž centrální banka kupuje i takzvané MBS, tedy cenné papíry provázané s hypotéčními úvěry. Ekonom poukazuje na to, že na tyto cenné papíry jsou poskytovány garance ze strany ministerstva financí. Ve výsledku tak „neexistuje velký rozdíl mezi tím, zda Fed nakupuje MBS či vládní obligace“. Sumner míní, že sice nejde o dokonalé substituty, ale rozdíly mezi nimi nejsou tak velké, aby to působilo nějakou významnou distorzi v ekonomice.

Zdroj: The Money Illusion, Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688