Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.07.2021 09:12:00

Rozbřesk: Průmysl přestává fungovat jako motor evropského oživení

Průmysl v eurozóně opět viditelně zaostal za očekáváním - v květnu na místo očekávané stagnace poklesl o procento. A to nehledě na to, že podnikatelské nálady věštily průmyslové výrobě výrazně lepší výsledek. Meziroční tempo průmyslu zůstává vysoké (přes 20 %), to však o mnohém nevypovídá. Extrémně nízká srovnávací základna roku 2020 by vykouzlila svižný růst i z daleko horších květnových čísel. Faktem je, že v druhém kvartále již naplno na řadu průmyslových odvětví dolehl fenomén v lepším případě opožděných a v horším zcela nedostupných subdodávek. Výroba tak viditelně zaostává za vysokými novými objednávkami. A to se bude odrážet ve výkonu ekonomiky ve druhém a možná i ve třetím kvartále.

Naše nowcasty pro eurozónu ukazují v tuto chvíli na relativně mírný mezikvartální růst o 0,9 - 1,2 % mezikvartálně. To je relativně málo na to, že druhý kvartál se nesl ve znamení poměrně výrazného rozvolňování pandemických opatření a boomu v sektoru služeb.

Podobný příběh pozorujeme i v Česku. Na druhou stranu je zapotřebí připomenout, že odvětví, která čelí v tuto chvíli největším výpadkům v subdodávkách (automotive), jsou v souhrnném účtování s pandemií zatím nejúspěšnější. Výroba automobilů v Česku je po sezónním očištění zhruba 20 % nad úrovněmi z počátku roku 2020. Na druhou stranu květen zatím nepřinesl výraznější úlevu nejvíce “zkoušeným” službám. Tržby v pohostinství a hoteliérství sice začaly růst, ale i tak zůstávají více než 50 % pod předpandemickými úrovněmi. Podobně nepřesvědčivě zatím na nízkých úrovních stagnují podnikové služby a hlavním tahounem rozvolňovacího oživení zůstává obchod. Náš český nowcast proto podobně jako v eurozóně neukazuje na nijak rychlý růst (okolo 1 % mezikvartálně).

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna včera ocenila holubičí vystoupení šéfa Fedu, které snížilo americké výnosy a oslabilo dolar. Koruna tak vesměs ignorovala “politické” problémy zlotého a forintu a měnový pár se dostal pod 25,60 EUR/CZK. Relativně příznivé prostředí na globálních trzích by koruně mohlo ještě v nejbližších seancích hrát do karet.

Zahraniční forex
Holubičí vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu srazilo výnosy na úrovně pozorované před zveřejněním červnové inflace, což zároveň vymazalo i ztráty eurodolaru. Powell uvedl, že inflace byla dočasně nafouknuta (některými položkami), přičemž redukce měnové expanze je stále daleko (a bude zahlášena včas dopředu).

Dnes jde sice Powell ještě do dolní komory, ale nezdá se, že by se holubičí rétorika dramaticky změnila. Zajímavá však budou odpoledne i data z amerického průmyslu (regionální nálady i výroba).

Ve střední Evropě aktuálně ztrácí forint i zlotý. V obou případech může být příčina politická. U zlotého jednání ústavního soudu, který může zpochybnit suverenitu práva EU, v případě forintu pak opětovné napětí mezi vládou v Budapešti a EU ohledně dotací.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688