Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.07.2021 09:04:59

Rozbřesk: Inflace nad prognózou ČNB, americkou inflaci ženou drahá auta

Červnová inflace skončila mírně nad očekáváním trhu i centrální banky. Ve srovnání s červnem se spotřebitelské ceny zvýšily o půl procenta, a to především v důsledku dalšího zdražení pohonných hmot a zvýšení cen v hotelech a restauracích po rozvolnění. Svůj vliv měly i sezónní faktory – jako v případě oblečení nebo dovolených, ceny potravin naproti tomu docela překvapily dalším poklesem.

Centrální bankou sledovaná meziroční inflace pak poklesla o jednu desetinu procentního bodu na 2,8 % a dál se tak nachází v blízkosti horní hranice tolerančního pásma ČNB. I nadále platí, že za celkovou inflací stojí především pohonné hmoty reagující na vývoj cen ropy na světových trzích, následované zdražováním alkoholu a cigaret. V posledním měsíci je navíc vidět i zrychlování růstu nákladů na bydlení, které však zatím krotí levnější elektřina a plyn. Při pohledu na vývoj cen energií na komoditních trzích nebo i v řadě západoevropských zemí je zřejmé, že tuzemské zlevňování elektřiny pro domácnosti je nejspíš už u konce.

Výhled inflace pro další měsíce se zatím nemění, nicméně zůstává velmi nejistý nejenom „díky“ nevypočitatelným cenám potravin. Rizikem je i přetrvávající negativní nabídkový šok ovlivňující ceny ve výrobě, který se vlastně ještě zcela nepřepsal do spotřebitelské inflace, nebo i předpokládaný – možná až trochu přeceňovaný – pozitivní poptávkový šok. Ponecháme-li stranou meziroční tempa ovlivněná srovnávacím základem, zatím nic nenapovídá o počínajícím nákupním boomu po rozvolnění.

Aktuální celková inflace nebo i dílčí indexy, které centrální banka sleduje – ať už jde o měnově politickou nebo jádrovou inflaci – nejspíš nic nezmění na avizovaném záměru ČNB dál zvyšovat úrokové sazby. Proto už na srpnovém zasedání bude bankovní rada moci navýšit repo sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu na 0,75 %. Prostor jí k tomu vytváří i aktuálně slabší koruna ovlivněná obavami z další možné vlny pandemie.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela bez větších výkyvů v blízkosti úrovně 26,65 EUR/CZK. Vzhledem k tomu, že zveřejněná inflace nahrává “plánu” ČNB zvyšovat úrokové sazby, nereagovala na ni ani česká měna. Obavy z dalšího šíření nové varianty koronaviru, které korunu srážely v předchozích dnech, opadly. Koruna proto může opět sledovat především dění na hlavních trzích, které ovlivňuje vysoká americká inflace. Dluhopisový trh dnes čekají tři emise státních bondů se splatností osm až patnáct let v celkové hodnotě 13 mld. korun.

Zahraniční forex

Hlavní číslo tohoto týdne - americká inflace za červen - přineslo šok v podobě dalšího vysokého čísla. Celková meziroční inflace vyskočila nečekaně na 5,4 %, přičemž jádrová složka dokonce na 4,5 %. Výnosy amerických dluhopisů po prvotní rozpačité reakci šly vzhůru, přičemž eurodolar se dostal zpět pod 1,18. Trh nyní bude bedlivě sledovat reakci Fedu. Fakt, že jádrovou inflaci hnaly tři COVIDem ovlivněné položky - tj. ojetá a nová auta plus ubytovací služby dovolí Fedu živit příběh o dočasnosti inflace. Na druhou stranu ale takto vysoká inflační čísla jen podporují náš scénář, že Fed začne v posledním čtvrtletí redukovat nákupy dluhopisů, čímž odstartuje proces normalizace měnové politiky.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688