Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  13.01.2021 10:52:00

Lidé budou letos díky snížení daní utrácet v obchodech více, než se čekalo. To povzbudí maloobchod, ale také inflaci


Tuzemský maloobchod zaznamenal loni v listopadu druhý nejslabší měsíc roku 2020. Meziročně se tržby v něm propadly ve stálých cenách o sedm procent. Výraznější propad maloobchodních tržeb loni nastal už jen v dubnu, kdy přesáhl deset procent. Jak duben, tak listopad 2020 byly ve svém celku citelně poznamenány karanténní uzavírkou podstatné části maloobchodu, tudíž razantní propad není překvapivý.  

Ze srovnání maloobchodních tržeb v měsících dubnu a listopadu 2020 je patrné, že lidé v ČR se během podzimní vlny pandemie tolik neuchylovali k takzvanému spontánnímu lockdownu. Naučili se tedy s pandemickou situací do jisté míry žít. Takže zatímco v dubnu 2020 došlo meziročně k 3,9procentnímu poklesu tržeb potravinářského segmentu maloobchodu, v listopadu 2020 už meziroční pokles tohoto segmentu činil jen 0,2 procenta. Dubnový výsledek byl sice také ovlivněn vyšší srovnávací základnou dubna roku 2019. Přesto je patrné, že lidé v ČR se už v listopadu tolik jako v dubnu neobávali sociálního kontaktu při nákupu potravinářského zboží. Obchody s potravinami zůstaly otevřeny jak v dubnu, tak listopadu loňského roku.  

S uvedeným souvisí i listopadový méně razantní nárůst tržeb maloobchodu prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby. Ten byl v dubnu 2020 meziročně bezmála padesátiprocentní, avšak v listopadu 2020 už činil „jen“ 36,5 procenta. Lidé v ČR se tedy méně obávali sociálních kontaktů, resp. přivykli riziku z nich plynoucího, takže se méně než v dubnu uchylovali k nákupu prostřednictvím e-shopů.  

Za celý rok 2020 by měl maloobchod celkově poklesnout, a to o 1,5 procenta. V roce 2021 se však vrátí k růstu ve výši přibližně jednoho procenta. Maloobchodu pomůže také daňový balíček prosazený koncem roku 2020. Jeho součástí je snížení daně ze mzdy ze zhruba dvaceti na patnáct procent a navýšení základní slevy na poplatníka. Oboje nechá lidem v ČR více peněz v peněžence, přičemž ti podstatnou část těchto peněz vydají za spotřebu, čímž podpoří právě maloobchod, ale také spotřebitelskou inflaci.  

Česká národní banka letos v druhé polovině roku může přistoupit k jednomu zvýšení své základní úrokové sazby, pokud nakonec budou inflační tlaky až příliš silné. Tento scénář má rostoucí pravděpodobnost, avšak stále výrazně menší než padesátiprocentní. Pokud se naše i světová ekonomika budou úspěšně zotavovat z koronavirové krize a pokud bude uspokojivě účinkovat vakcinace a očkování obyvatelstva u nás i v zahraničí, inflační tlaky v ČR zesílí a pravděpodobnost zvýšení sazeb ČNB se dále zvýší.  

V samotném prosinci loňského roku, za nějž dnes ČSÚ data zveřejnil taktéž, byla inflace z celoročního pohledu citelně podprůměrná, když vykázala úroveň pouze 2,3 procenta, tedy nejnižší od roku 2018. Takové úrovně by měla dosáhnout v průměru také za celý rok letošní. Dochází tedy ke zpomalení tempa inflace, která se navrátila do tolerančního pásma cílování České národní banky. Daňový balíček však způsobí, že maloobchod a inflace nakonec letos vykáží výraznější tempo růstu, než se čekalo.   


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste