Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  13.01.2021 08:03:40

Evropský průmysl v listopadu rostl (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech ceny pohonných hmot postrčí celkovou inflaci mírně nahoru. Její jádrová složka však zůstane beze změny. Evropský průmysl zatím čelí druhé pandemické vlně statečně. Za listopad zřejmě skončil v plusu. Česká inflace lehce zpomalí. Stejný osud postihne i domácí maloobchodní tržby. Polská centrální banka ponechá sazby beze změny. Riziko devizových intervencí však ze scény nezmizí.

Ceny pohonných hmot pomohou americké inflaci mírně nahoru

Inflační čísla ve Spojených státech za prosinec přinesou smíšený obrázek. Zatímco celková inflace v důsledku růstu cen pohonných hmot poroste, jádrová složka zůstane ve srovnání s loňským rokem beze změny na úrovni 1,6 %. Na nízkých hodnotách ji drží ceny v oblasti bydlení. Ty podle naší prognózy neporostou ani v letošním roce.

V eurozóně bude zveřejněna listopadová průmyslová produkce. Ta by měla meziměsíčně vzrůst o 0,2 %. Indikátor však maskuje nesourodý vývoj v jednotlivých ekonomikách. Tahounem je německý průmysl, který v listopadu meziměsíčně přidal 0,8 %. Naopak produkce ve Francii, Španělsku a Itálii zřejmě propadla. Celkově se však evropský průmysl navzdory druhé vlně pandemie drží dobře. Pomáhá mu k tomu lepší kondice dodavatelských řetězců i zvyšující se globální poptávka. Evropský průmysl by tak mohl růst i v prosinci a zkraje letošního roku. Nad jeho dalším vývojem se však vzhledem k vývoji pandemické situace, odchodu Velké Británie z EU a tím možné nižší poptávce po průmyslových produktech z její strany i riziku bankrotu menších firem, vznášejí otazníky.

Zveřejněna dnes bude i tuzemská inflace za prosinec a listopadové maloobchodní tržby. Spotřebitelské ceny by měly podle našeho odhadu meziměsíčně vzrůst o 0,2 %, v meziročním srovnání pak poklesnout na 2,6 % z předchozích 2,7 %. Česká národní banka přitom počítá s inflací na úrovni 3 %. Mírně zpomalit by měla i jádrová inflace. I tak se ale bude stále nacházet na poměrně vysokých 3,6 %. Společně s inflací bude zveřejněn i vývoj listopadových maloobchodních tržeb. Na tom už bude výrazněji patrný vliv druhé pandemické vlny a uzavřených obchodů. Ve srovnání s předchozím měsícem tak podle našeho odhadu tržby v reálném vyjádření poklesly o 3 %. V meziročním vyjádření pak prodeje bez segmentu aut klesly o 4,8 % (při očištění o kalendářní vlivy o 3,8 %), se zahrnutím prodeje aut předpokládáme, že pokles tržeb činil 7,3 %. Více jsme se odhadům věnovali zde: https://bit.ly/3q2D9V3. Dnes zveřejněná data tak koruně zřejmě mnoho důvodů pro další posilování nenabídnou. Je ale pravda, že maloobchodní tržby mají prostor překvapit spíše ve směru lepšího výsledku.

V Polsku dnes zasedne tamní centrální banka. Ta v prosinci překvapila devizovou intervencí proti polskému zlotému. V prvním čtvrtletí může podle našeho názoru v takovýchto krocích pokračovat, obzvlášť pokud zlotý posílí pod úroveň 4,5 PLN/EUR. Z hlediska vývoje úrokových sazeb je naším hlavním scénářem jejich stabilita na současné úrovni 0,1 %. Pokud by se ale ekonomická situace výrazně horšila (například v důsledku vypuknutí třetí vlny pandemie), nelze snížení úrokových sazeb na nulovou úroveň vyloučit. Nenastalo by ale dříve než v březnu, kdy bude mít centrální banka k dispozici novou prognózu. Snížení úrokových sazeb do záporu považujeme za nepravděpodobné. V případě potřeby by banka spíše masivněji intervenovala na devizovém trhu, popřípadě zavedla kurzový závazek, stejně jako tomu bylo v České republice v letech 2013-2017.

Region v plusu

Regionální měny se včera zřejmě řídily heslem žádná zpráva, dobrá zpráva a posilovaly. Nejvíce z celého dne vytěžil maďarský forint, který si na své konto připsal 0,6 % a posunul se na 359,3 HUF/EUR. Česká koruna zřejmě uposlechla náš názor, že by se měla pohybovat na silnější straně pásma 26,10-26,30 CZK/EUR a posílila o 0,2 % na 26,18 CZK/EUR. Nejméně si z úterní seance odnesl polský zlotý, který se odpoledne obchodoval za 4,522 PLN/EUR (+0,1 %).

Na společné evropské měně byla včera patrná absence zajímavějších událostí. Po celý den se tak držela v pásmu 1,214 – 1,218 USD/EUR. Na silnější úrovně se vydala až během asijské seance, přičemž dnes ráno otevírá na úrovni 1,222 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688