Makroekonomika  |  22.12.2020 09:22:50

Ranní okénko - Americký podpůrný balíček schválen

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky má na programu dnešní schůze hlasování o daňovém balíčku, který se s úpravami vrátil ze Senátu. Návrh i nadále počítá se zrušením konceptu superhrubé mzdy a jeho nahrazení dvěma sazbami daně z příjmu ve výši 15 a 23 % z hrubé mzdy. Oproti původnímu návrhu ovšem zahrnuje nižší zvýšení daňové slevy na poplatníky, která by nově měla narůst o 3 tisíce v roce 2021 a další tři tisíce o rok později. Celkové náklady balíčku pro státní rozpočet dosahují přibližně 100 miliard korun letos a 120 miliard v příštím roce. Vzhledem k tomu, že se senátní verzí vyslovili souhlas zástupci vládní koalice, lze předpokládat, že bude přijata.

V odpoledních hodinách dorazí z USA výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry. Ta se v posledních měsících s menšími výkyvy motá poblíž hranice 100 bodů, tedy stále citelně pod předkrizovými hodnotami, které činily zhruba 130 bodů. Od dnešního zveřejnění prosincového výsledku si trh slibuje velmi mírný nárůst z 96,1 na 97 bodů.

Pohled zpět:
Kongres Spojených států včera podle očekávání schválil podpůrný ekonomický balíček v hodnotě 900 mld. dolarů, který zahrnuje mimo jiné přímou platbu 600 dolarů jednotlivým Američanům, navýšení podpory v nezaměstnanosti či dodatečné výdaje ve prospěch zdravotního systému. Ačkoliv se jedná o druhou největší jednorázovou vládní ekonomickou injekci v americké historii (první příčka patří programu v hodnotě 2,3 bilionu dolarů z letošního jara), již nyní se množí volání po další podpoře, která zřejmě bude mezi prvními významnějšími kroky nastupující Bidenovy administrativy.

Ekonomická důvěra mezi spotřebiteli v eurozóně podle prosincového průzkumu z dílny Evropské komise meziměsíčně narostla z -17,6 na -13,9 bodů, čímž znatelně překonala tržní odhad, jež vyhlížel přibližnou stagnaci. Podobným vývojem prošel stejný indikátor i v celé EU, kde narostl z -18,7 na -15,3 bodů. Po indexu nákupních manažerů se tak jedná o další příjemnou zprávu svědčící o tom, že se ekonomický sentiment na starém kontinentu počíná zlepšovat. Výsledek je ovšem třeba vnímat v širším kontextu – oproti předkrizovým hodnotám poblíž -6 bodů se stále jedná o poněkud chmurná čísla a aktuální zlepšení patrně reflektuje nedávné pozitivní zprávy o vývoji a distribuci vakcíny proti Covid-19. Poslední dny se ovšem v Evropě nesly naopak ve znamení opětovného zpřísňování restriktivních opatření, která se v aktuální edici průzkumu z větší části nestačila projevit, ovšem spotřebitelské náladě zajisté nepřidaly. To ostatně naznačuje i dnešní výsledek podobného šetření mezi Němci, které naopak vykázalo zhoršení z -6,7 na -7,3 bodů.

Na trzích včera převažovala skepse, způsobená informacemi o nové mutaci koronaviru, která se šíří ve Spojeném království a vykazuje schopnost rychlejšího šíření. Nepomohla ani víkendová jednání o brexitu, která opět nepřinesla dohodu, či preventivní omezení přeshraničního pohybu mezi Velkou Británií a Francií. Evropské akcie hned po otevření odepsaly téměř 3 procenta, ztrácela i česká koruna a ostatní měny regionu. A zatímco například americké akcie své ranní ztráty stačily během dne téměř zcela vymazat, o těch evropských to samé říct nelze. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
14:30 USA HDP - 3. odhad (3Q, k/k v % anualizovaně)  - 33,1 33,1
16:00 USA Spotřebitelská důvěra (prosinec, v b.)  - 97 961
16:00 USA Richmond Fed Index (prosinec, v b.)  - 10 15
 

Co bude:

ST: USA nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, USA objedn. zboží dlouhodobé spotřeby, USA osobní příjmy a výdaje, USA PCE deflátor 

 

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688