Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  18.12.2020 07:32:28

ČNB v souladu s očekáváním nijak nepřekvapila (Ranní zpráva z finančního trhu)

V závěru týdne budeme sledovat především průmyslová data. Po ranním zveřejnění cen německých průmyslových výrobců se dopoledne dočkáme prosincového Ifo indexu. Přes očekávaný mírný pokles zůstává situace v Německu, pokud jde o průmysl, povzbudivá. To je dobrá zpráva i pro naše průmyslníky. Ti budou sledovat i oznámení polské produkce. Ta je významným indikátorem toho, jak vypadá situace v tuzemsku.

Německý Ifo zřejmě dále klesne

Nálada německých podnikatelů klesne, katastrofální číslo jako na jaře ale opravdu neuvidíme. Po lepším listopadovém výsledku očekáváme, že prosinec bude ve znamení poklesu. Listopadové číslo zatím nijak významně nereflektovalo zpřísňující se opatření limitující sociální kontakty. Nicméně ve srovnání s jarními hodnotami je na tom důvěra podnikatelů výrazně lépe, a to zejména díky solidní situaci v průmyslovém sektoru. Koneckonců tento týden zveřejněná předběžná data PMI výrazně pozitivně překvapila. Na druhou stranu je ale na místě otázka, jak bude situace vypadat v dalších měsících. Přes příznivé zprávy o příchodu vakcíny se obáváme, že pozitivní dopad do ekonomiky a její oživení nebude tak rychlé.

Na finančních trzích jsou již znát blížící se vánoční svátky, obchodní aktivita upadá. Před čtvrtým adventním víkendem tak nelze očekávat, že by se to změnilo. Z technického pohledu může být dnešní den ve znamení přivírání pozic, které investoři nebudou chtít přes vánoční svátky držet. Můžeme se tak dočkat korekce eurových zisků, a to nejen ve světle námi předpokládaného poklesu Ifo indexu, ale obecně přetrvávající nejistoty, například v souvislosti se stále pokračujícími jednáními o brexitu. Otázka rybolovu zůstává prozatím nevyřešená a čas se krátí. Korekci pro závěr týdne nevylučujeme ani na koruně.

Euro nejsilnější od dubna 2018

Síla společné evropské měny lámala i včera rekordy. Na přelomu evropské a americké seance se kurz vyšplhal až k 1,225 USD/EUR. Takto silné bylo euro naposledy před dlouhými 32 měsíci. Za nízké předvánoční aktivity euro nadále profitovalo z pozitivní nálady na globálních trzích v souvislosti s postupným zaváděním vakcinačních programů v jednotlivých zemích. Proti zeleným bankovkám pak stál holubičí postoj amerických centrálních bankéřů po skončení středečního jednání FOMC. A včerejší týdenní data o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti stejně jako před týdnem zklamala, zrovna tak index monitorující výhled podnikatelů v okolí Philadelphie.

Kurzový vývoj koruny vůči euru byl včera ve srovnání se středou klidnější. Po ranním přiblížení se k hladině 26,10 CZK/EUR tuzemská měna během dne zisky korigovala směrem ke 26,20 CZK/EUR. Po zveřejnění výsledku jednání bankovní rady ČNB koruna posílila ke 26,15 CZK/EUR, kde se držela i v průběhu tiskové konference. Z té nakonec vyšla mírně silněji, když se vydala ke 26,12 CZK/EUR. Díky posílení eura na trhu s dolarem si česká měna dále polepšila i proti americké měně. Z pohledu českých firem a domácností je dolar nejlevnější od počátku dubna 2018, když včera stál méně než 21,35 koruny.

ČNB na svém včerejším zasedání ponechala úrokové sazby nezměněny. Diskutován byl aktuální ekonomický a měnový vývoj ve světle listopadové prognózy. Dosavadní reálná data jsou podle centrální banky lepší, naopak aktuální inflace je mírně pod tím, co ČNB čekala. Rizika do budoucna zůstávají, když se k nim přidává fiskální politika. Na straně jedné můžeme očekávat pro příští rok významnější fiskální stimul, na straně druhé aktuální informace o hrozbě rozpočtového provizoria působí opačným směrem. I když to nebylo řečeno explicitně, opět se guvernér Rusnok vymezil proti prognóze předpokládající příští rok trojí zvýšení úrokových sazeb. Začátek utahování měnových podmínek je podle něj třeba neuspěchat. Podrobnější komentář ke včerejšímu jednání je k dispozici zde https://bit.ly/3alnETB. 

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688