Makroekonomika  |  17.12.2020 09:53:59

Ranní okénko - Od ČNB by mohl zaznít komentář o budoucím vývoji úrokových sazeb

Hlavní dnešní událostí bude měnověpolitické zasedání České národní banky. Historicky v prosinci ČNB na sazby neměla tendenci sahat a letos to platí dvojnásob. Uvolnění měnové politiky si vývoj aktuálně nežádá a její utahování by během pandemie jedině uškodilo. Základní sazba setrvá na 0,25 %. Zajímavější tak bude spíše tisková konference po skončení zasedání. Trh budou zajímat případné komentáře či náznaky bankovní rady ohledně budoucí trajektorie úrokových sazeb. Poslední měsíční ekonomická data, v čele s průmyslem a zahraničním obchodem, byla pozitivní a předčila odhad ČNB. Situace na pracovním trhu zůstává stabilní a HDP vzrostlo o 6,9 % k/k přičemž ČNB počítala s nárůstem o 4,4 % k/k. Přičteme-li navíc chystaný daňový balíček a předpoklad proočkování populace v průběhu příštího roku, vykresluje se více proinflační vývoj a rychlejší ekonomické oživení. Vyplývá tak otázka, kdy začne ČNB zvyšovat úrokové sazby. Na listopadovém zasedání ČNB představila novou prognózu, která počítá se zvýšením sazeb v druhé polovině příštího roku. Nicméně guvernér Rusnok se k tomuto předpokladu prognózy vyjádřil spíše skepticky a nevyloučil možnost, že úrokové sazby zůstanou beze změny celý příští rok. I Benda z ČNB se nedávno nechal slyšet, že „bankovní rada bude pravděpodobně velmi opatrná se zpřísňováním měnové politiky a bude čekat na silný signál k tomu, že jsme za bodem obratu“. Lze tak očekávat uvážlivě zvolenou rétoriku na tiskové konferenci. Mohlo by zaznít, že ačkoliv se riziko v posledních týdnech přelévá ve směru mírně vyšších úrokových sazeb v druhé polovině příštího roku, výhledově silnější kurz koruny bude utahovat měnové podmínky, a tudíž limitovat potřebu pro zvyšování sazeb v dohledné době.

Z našeho pohledu je úvaha o zvyšování sazeb prozatím předčasná. Ekonomiku stále zužuje pandemie, jejíž další vývoj je nejistý. Mnohým podnikům hrozí, že situaci již neutáhnou a definitivně zavřou. To by vedlo k vyššímu počtu insolvencí s negativním dopadem na finanční stabilitu. V neposlední řadě je také otázkou, jak rychle bude populace proočkována. Mít připravenou schválenou vakcínu je jedna věc, strategie logisticky náročného procesu je věc druhá. Riziko se v poslední době zvyšuje i ze strany zahraničního vývoje. Například Německo je od středy v „tvrdém“ lockdownu, který od zhruba poloviny ledna pravděpodobně přejde do tzv. lockdownu „light“. Z hlediska úzkého napojení české ekonomiky na Německo tak lze počítat s tlumícím efektem. V souhrnu máme tedy dva protichůdné faktory. Zaprvé, dostavily se dílčí informace ukazující na vyšší úrokové sazby v druhé polovině příštího roku. Na druhé straně, ale stále bojujeme s pandemií a znovuzavedená opatření dále oslabí výkon ekonomiky, což hovoří proti měnovému utahování. Pro další směřování měnové politiky tak bude důležitý vývoj ekonomiky v prvních měsících 2021.  

Pohled zpět:
K jednacímu stolu včera ve večerních hodinách středoevropského času zasedla bankovní rada Fed. Dle očekávání centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Došlo na komentář ohledně programu nákupu aktiv. Banka sdělila, že nákup aktiv bude pokračovat při zachování objemu nejméně 120 miliard dolarů, dokud nebudou patrné známky podstatného pozitivního vývoje v zaměstnanosti a inflaci. Konkrétnější komentář k tomu, jaké úrovně, například zaměstnanosti, by vedly ke změně programu, nepadl. Úrokové sazby zůstávají na dlouhém horizontu nízké – medián odhadu trhu aktuálně signalizuje sazby poblíž nuly až do roku 2023. Výhled na ekonomiku USA Fed zlepšil. Propad ekonomiky pro letošek byl revidován na 2,4 % z 3,7 %. V druhé polovině 2021 je očekáváno silnější oživení. Odhadovaná trajektorie inflace se mírně zvýšila oproti předešlé prognóze.  

Prosincový předběžný výsledek PMI indikátorů v eurozóně příjemně překvapil. Tempo expanze výrobního sektoru oproti minulému měsíci zrychlilo a kontrakce aktivity ve službách se meziměsíčně snížila. PMI ve službách je s 49,8 body těsně pod úrovní expanze. Podobný vývoj byl pozorovatelný také u PMI v Německu

Dolar včera skokově ztratil vůči euru zhruba 0,4 %. Současně posílila vůči euru koruna i ostatní měny regionu. Očekávání zasedání americké centrální banky, další informace o distribuci vakcíny a pokračující dialog o americkém fiskálním balíčku, patrně zvýšily zájem o rizikové investice, což vedlo k poklesu poptávky po dolaru. To by vysvětlovalo daný pohyb dolaru, koruny a ostatních měn regionu. Překvapivý výsledek cen průmyslových výrobců (více zde: https://bit.ly/2Wpzm7e) s korunou nepohnul.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
14:30 ČR ČNB hlavní úroková sazba (prosinec, v %)  0,25 0,25 0,25
14:30 USA Počet žádostí o podp. v nezam (prosinec, v tis.)  - 815 853
14:30 USA Philadelphia Fed Business Outlook (prosinec, v b.)  - 20 26,3

        

Co bude:
ČT: ČR měnové politické zasedání ČNB (rozhodnutí o sazbách), USA Philly Fed Index, USA počet nových žád. o podp. v nezam., USA stavební povolení a nová výstavba domů


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2024Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688