Makroekonomika  |  01.12.2020 09:37:32

Ranní okénko - Německé ceny prohloubily pokles

Dnes ráno dorazí od Českého statistického úřadu zpřesněný odhad růstu HDP za letošní třetí čtvrtletí. To bylo výrazně méně zasaženo restrikcemi a ekonomika si v něm tak dočasně oddechla, když měla mezikvartálně vyrůst o 6,2 %, což ovšem nadále znamená oproti loňsku propad o 5,8 %. Dnešní údaj bude zajímavý jednak kvůli potenciální revizi, kterou vzhledem k dramatickým okolnostem nelze vyloučit, a hlavně pak kvůli možnosti nahlédnout i do detailnější struktury HDP.

Dozvíme se i výsledek českého indexu nákupních manažerů z výrobního sektoru za měsíc listopad. Tuzemský PMI se oproti ostatním evropským státům během léta zvedal o něco pomaleji a pevněji se v pásmu expanze usadil až v říjnu, kdy dosáhl hodnoty 51,9 bodu. Vzhledem k probíhající druhé vlně pandemie se obáváme, že tím dočasně narazil na strop a aktuální edice již přinese pokles. Náš odhad činí 51,1 bodu a trh je v tomto s námi zajedno.

V odpoledních hodinách zveřejní Ministerstvo financí data o plnění státního rozpočtu za uplynulých 11 měsíců tohoto roku. Dosavadní statistiky naznačovaly, že schválený deficit na úrovni 500 mld. nebude vyčerpán, přičemž ještě během léta se rozpočet vyvíjel výrazně optimističtěji. Podzim ovšem pochopitelně přinesl v tomto směru zhoršení a toto se zřejmě promítne i v dnešních datech.

Z Německa budeme zvědavi na tamní listopadovou míru nezaměstnanosti. Ta se, podobně jako i v Česku, drží vzhledem k okolnostem pozoruhodně nízko, když z lednových 5,0 % navzdory krizovému stavu vystoupala „jen“ k červnovým 6,4 % a poté začala dokonce mírně klesat. To je pochopitelně dáno do značné míry vládními podpůrnými programy. Aktuálně trh předpokládá, že nezaměstnanost začne znovu růst, když čeká 6,3 %, tedy o desetinu procentního bodu víc než v říjnu.

Eurostat dnes dodá souhrnný údaj o růstu spotřebitelských cen v eurozóně za měsíc listopad. Namísto růstu se ovšem patrně bude jednat o pokles, tržní shoda panuje nad číslem -0,2 % meziročně. Jádrová složka by se pak měla držet taktéž nízko, byť v kladných hodnotách. Že toto zřejmě nerada uslyší ECB, je popsáno níže.

Den završíme pohledem do Spojených států, odkud přijde další mutace PMI indexu ve výrobě, tentokrát z dílny ISM. Trh předpokládá analogický vývoj, jako u již zveřejněných předstihových indikátorů, tedy mírný meziměsíční pokles, ovšem setrvání bezpečně v pásmu expanze. Sázky padají na 58 po říjnových 59,3 bodech. 

Pohled zpět:
Německá inflace v harmonizovaném vyjádření za měsíc listopad překvapila směrem dolů, když namísto očekávaných -0,4 % dosáhla meziročně -0,7 %. Oproti říjnu tak tamní cenová hladina poklesla o celé jedno procento, přičemž v záporném teritoriu se drží již od srpna. Kromě ochlazení (či rovnou zmrazení) ekonomické aktivity lze tento vývoj přičíst i stimulační politice německé vlády, která v reakci na virovou pandemii snížila daň z přidané hodnoty. Ceny ovšem klesají i v dalších státech eurozóny, což je nepříjemná zpráva pro Evropskou centrální banku. Ta již před příchodem viru sváděla s mdlou cenovou dynamikou marný boj a její dvouprocentní cíl se zdál být v dohledné době obtížně dosažitelný. Aktuální vývoj jej tak posouvá dále za horizont a ECB zřejmě bude nucena jednat. Již na nadcházejícím prosincovém zasedání tak lze očekávat navýšení objemu nákupů aktiv či rozšíření programu zvýhodněných půjček pro evropské banky.

Včerejší dvě sady amerických předstihových indikátorů potvrdily předpoklady, když obě ukázaly na pokračující, byť zpomalující expanzi. Index nákupních manažerů MNI vykázal pokles z říjnových 61,1 na aktuálních 58,2 bodů a Dallas Fed index z 19,8 na 12 bodů. V obou případech se jednalo o mírně horší výsledek, než trh čekal. Na rozdíl od Evropy se ovšem nadále jedná o hodnoty, které do nejbližších měsíců signalizují dostatek optimismu mezi americkými podniky. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:
Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR HDP, 2. odhad (3Q, r/r v %)  -5,8 -5,8 -5,8
9:30 ČR PMI ve výrobě (listopad, v b.)  51,1 51,1 51,9
14:00 ČR Plnění státního rozpočtu (listopad, v mld. - - -274
9:55 SRN Nezaměstnanost (listopad, v %)  - 6,3 6,2
11:00 EUR Inflace (listopad, r/r v %)  - -0,2 -0,3
16:00 USA PMI ve výrobě (listopad, v b.)  - 58 59,3
       

Hospodářské výsledky: Salesforce 

Co bude:
ČT: EUR maloobchodní tržby, USA počet žádostí o podp. v nezam., USA index nákupních manažerů ve službách (ISM)


Autor: Vít Hradil, analytik

Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá   8:56  Nezaměstnanost v Maďarsku klesla (26.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688