Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.04.2020 17:19:07

Švédská ekonomika bude zasažena podobně jako v zemích se silnými restrikcemi. Riksbank ale nechce mrhat penězi a přetlačovat za každou cenu náladu spotřebitelů


Švédsko šlo v řešení koronavirové krize svou vlastní cestou a nechalo téměř celou svou ekonomiku zcela otevřenou bez výraznějších omezení. 
Přesto budou škody podobné jako u sousedů, kteří své ekonomiky na nějakou dobu vysloveně zablokovali. Je dokonce možné, že švédská ekonomika na tom bude ještě o něco hůře než restriktivnější sousedi.

Podle analytiků švédské centrální banky Riksbank jsou ve hře 2 hlavní scénáře, které zohledňují délku celé nákazy a okolních omezení.

V prvním mírnějším scénáři centrální banka počítá s poklesem letošního HDP o 6,9% a oživením o 4,6% v roce příštím. Míra registrované nezaměstnanosti by z aktuálních 7,2% stoupla až k 8,8%.

Ve druhém tvrdším scénáři se pak počítá s letošním propadem HDP až o 9,7% a výrazně pomalejším zotavením v příštím roce na úrovni 1,7%. Nezaměstnanost by stoupla až na 10,1%.

V obou případech se počítá s výraznějším utlumením domácí produkce.

Pokles cen ropy a elektřiny y měl letos držet na uzdě inflaci, jež by měla růst pouze o 0,6%.

Propad i v té mírnější verzi je přitom velmi podobný odhadovaným propadům ekonomik zemí, které vůči koronavirové pandemii nastavily výrazně restriktivní kurz jako například Německo, Francie či Británie. MMF pro Německo odhaduje letošní propad na 6,5% a pro Británii o 7%. Francie by měla klesnout o 7,2%. Španělská ekonomika by měla klesnout o 8% a Itálie o 9,1%.

Pro sousedské Finsko a Dánsko MMF odhaduje letošní propady o 6 respektive 6,5%.

Analytici Riksbank vysvětlují podobný propad své ekonomiky především obecným poklesem poptávky spotřebitelů a narušením dodavatelských obchodních řetězců a podnikatelských aktivit. Riksbank očekává růst nezaměstnanosti.

Centrální banka zaujala výrazněji rezervovanější postoj ke krizi než jiné evropské centrální banky. Riksbank sice také snížila sazby a představila určité podpůrné balíčky, ale nyní už se spíše staví proti dalším opatřením pro podporu ekonomiky byť uvedla, že v případě nouze je připravena ještě zasáhnout.

Podle Riksbank už by nebyla další pomoc dostatečně obhajitelná vzhledem k tomu, že pokles ekonomiky je uměle vytvořený restrikcemi a obavami lidí. Pokud by se později ukázalo, že zásah centrální banky by mohl mít reálný smysl a mohl by být funkční, tak je centrální banka připravena tento svůj přístup pozměnit.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688