Makroekonomika  |  06.04.2020 10:32:04

Průmyslová výroba zažila poslední slušný měsíc

Tuzemskému průmyslu se v únoru, tedy před zavedením přísných ekonomických restrikcí, ještě dařilo odolávat výraznějšímu propadu. Oproti předchozímu roku výroba po očištění o počet pracovních dní poklesla o 0,9 %, což představuje lepší výsledek, než kolik činila tržní očekávání (-1,2 %). Zároveň jde o menší pokles, než jaký byl zaznamenán o měsíc dříve (-1,4 %). V meziměsíčním srovnání šlo pak o reálný pokles objemu výroby o 0,3 %. Čeští průmyslníci tak navzdory již několik měsíců pokračujícímu ekonomickému ochlazování na zahraničních trzích situaci zvládali poměrně dobře. Sympaticky jim v únoru rostly tržby z tuzemska (o 3,7 % meziročně), nikoliv ovšem ze zahraničí (-1,7 %). Předzvěstí zhoršující se situace pak byl pokles přijatých zakázek, kterých meziročně ubylo o 3,1 %, přičemž tento propad byl opět tažen klesající poptávkou ze zahraničí (--5,5 %), zatímco v rámci Česka zakázek nadále přibývalo (+2,8 %). I na číslech o zaměstnanosti je zřejmé, že únor nebyl v českém průmyslu ještě nijak špatným měsícem, když se evidenční počet zaměstnanců sice snížil o 2,4 %, nicméně průměrná hrubá mzda meziročně vyrostla o stále slušných 6,8 %, což je o 0,4 procentního bodu svižnější dynamika, než jaké bylo dosaženo v lednu. 

Na únorovém výsledku se pozitivně podílela tradičně výroba motorových vozidel, která si připsala 3 % a celkový průmyslový výkon tak podpořila 0,6 procentním bodem. Svým dílem přispěla i výroba elektrických zařízení a zpracování dřeva, které růstem o 4,7, resp. 16 %, podpořily tuzemskou výrobu shodně 0,3 procentními body. Mezi poraženými pak nalezneme hlavně výrobu a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde pokles o 7,5 % snížil celkovou aktivitu o 0,9 procentního bodu, a v závěsu pak výrobu strojů a zařízení, kterých se vyrobilo o 7,6 % méně, což přineslo ztrátu celostátní dynamiky na úrovni 0,6 pb.

Smutnou skutečností je, že s ohledem na aktuální vývoj jsou únorová data již příslovečnými včerejšími novinami, které nemají velkou vypovídací hodnotu pro budoucnost. Teprve v březnu započala hlavní vlna boje proti virové epidemii, jejíž dopad na ekonomickou aktivitu bude zřejmě drtivý. Zpočátku se sice týkala primárně služeb, nicméně záhy se přenesla prakticky do celého hospodářství. I hlavní automobilky, klíčové pro český průmysl, vyhlásily kompletní odstávku výroby, která nadále trvá a bude se přelévat i do celého dodavatelského řetězce. Ve stavu hibernace je pak i většina stěžejních exportních trhů. Již v březnu tak zřejmě budeme svědky dramatického propadu výroby a naděje všech se tak budou upínat k co možná nejrychlejšímu návratu do normálu.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688