Makroekonomika  |  24.02.2020 15:27:47

Okénko trhu - Důvěra v průmyslu nepatrně vzrostla

Růst cen českých průmyslových výrobců navzdory očekáváním zrychlil, když v meziročním srovnání dosáhl v lednu hodnoty 2,4 %. Očekával se přitom naopak jeho pokles z prosincových 2,1 % do blízkosti jednoho procenta. V meziměsíčním srovnání pak došlo k nárůstu cen o 1,3 %, což byl nejvyšší údaj zaznamenaný od roku 2011. Na pozorovaném růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry, které vykázalo meziroční zvýšení o 9,3 % a dále pak zásobování vodou, kde šlo o 5,4 %. Nezanedbatelný nárůst byl zaznamenán i v oblasti potravinářské výroby, která si meziročně připsala 5,1 %. I ceny stavebních prací pokračovaly v lednu růstem a to 4,2 %. Snížilo se ovšem tempo zvyšování cen stavebních materiálů, které si připsaly jen 0,6 % a jejich dynamika tak oproti prosinci klesla na polovinu. Ceny tržních služeb pro podniky v lednu vzrostly o 2,4 %, tedy stejným tempem jako v prosinci minulého roku. I přes aktuální zrychlení cenového růstu se budou podle nás tuzemské ceny v průběhu roku zvyšovat klesajícím tempem, primárně vlivem tlumené cenové dynamiky v partnerských evropských zemích, která se v Česku projeví levnějším dovozem vstupů. Celý komentář naleznete na: https://bit.ly/32nR11e 

Dnes vydal Český statistický úřad výsledky konjunkturálního průzkumu za únor. Důvěra v průmyslu se nepatrně zvýšila (o 1,7 bodu) na 92,8 bodů, přičemž hodnocení celkové poptávky se nezměnilo, avšak stav zásob hotových výrobků se nepatrně zvýšil. To může být bráno jako dobrá zpráva, vzhledem k tomu, že subdodávky z Číny jsou kvůli šířícímu se koronaviru ohroženy, což by mohlo ohrozit tuzemskou produkci. Zatímco průmysl vykázal mírné zlepšení, stavebnictví se dařilo již trochu hůře, když se propadlo o necelých 5 bodů. Přesto je důvěra ve stavebnictví na stále vysoké úrovni. Spotřebitelé se více obávají o celkové zhoršení ekonomické situace v nadcházejícím roce a zároveň mají obavy o svou finanční situace. Zároveň se začínají obávat rostoucí nezaměstnanosti. V porovnání s loňským rokem je tak důvěra spotřebitelů nižší.

Dále byl dnes zveřejněn německý Ifo index za únor, který vykázal méně příznivé hodnocení aktuální situace o dvě desetiny bodu. Ostatní kategorie, tedy hodnocení podnikatelského prostředí a očekávaný ekonomický vývoj, zaznamenaly mírný nárůst v řádu několika desetinek bodů. Na rozdíl od ZEW indexu, který byl zveřejněn minulý týden, tak Ifo index spolu s indexem nákupních manažeru z výrobního sektoru přináší opět naději na brzké ekonomické oživení Německa.

Koruna spolu s ostatními měnami regionu v průběhu dnešního dne oslabila a navrátila se nad hranici EUR/CZK 25,20.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: Vít Hradil, analytik 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688