Jan Schönbauer (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  06.07.2019 08:12:44, aktualizováno 07.10.2019 11:23:22

Invalidní důchod má tři stupně. Rozhodující je posudek

V Česku máme čtyři typy důchodů. Jeden z nich je určen pro lidi, kterým bylo ze zdravotních důvodů znemožněno pracovat v plném nasazení. Tento důchod se jmenuje invalidní a má tři stupně, které nahradily původní rozdělení na plný a částečný invalidní důchod. Záleží na poklesu pracovní způsobilosti, který nastal kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Ony tři stupně jsou rozděleny následovně:

  • 1. stupeň invalidity – pokles pracovní způsobilosti o 35 % až 49 %
  • 2. stupeň invalidity – pokles o 50 % až o 69 %
  • 3. stupeň invalidity – pokles o 70 % a více

K tomu, aby byl někomu invalidní důchod přiznán, je logicky nezbytné posouzení zdravotní způsobilosti. Nicméně ani zmíněný pokles zdravotní způsobilosti nemusí být sám o sobě rozhodující. Důležité je totiž také už mít něco „napracováno“, tedy platit předem stanovenou dobu zdravotní pojištění. Nelze tedy v nastoupit do první práce a po pár měsících zažádat o invalidní důchod. To by vám jej Okresní správa sociálního zabezpečení, která invalidní důchod vyplácí, určitě nepřiznala.

Alespoň 5 let platit zdravotní pojištění

Proto, abyste na tento typ dávky dosáhli, musíte splňovat určitou dobu zdravotního pojištění. Asi nejdůležitější a rozhodující potřebná doba je 5 let zdravotního pojištění u osob nad 28 let. U lidí 38+ pak platí stejná podmínka, ale je vázána tím, že to musí být 5 let v posledních 10 letech. Pokud však žadatel tuto podmínku nesplňuje, ale splňoval by podmínku, že v posledních 20 letech platil 10 let zdravotní pojištění, tak si o invalidní důchod může zažádat také. Nezbytná doba zdravotního pojištění se neposuzuje jen v případě, že jde o pracovní úraz nebo nemoci z povolání.

Jistě by někdo mohl namítnout, že mladší lidé podmínku 5 let pojištění těžko splní. Na to je také myšleno. Nutná doba pojištění se z 5 let snižuje na dobu méně než jeden rok pro lidi mladší 20 let. Pro žádost je třeba navštívit vždy příslušnou OSSZ a donést potřebné dokumenty, mimo jiné doklad totožnosti, potvrzení o studiu a další dokumenty. Všechny je najdete vypsané zde. 

Rozhodující je zdravotní stav

Pokud donesete všechny potřebné dokumenty na OSSZ, má úřad lhůtu na vypracování posudku o invaliditě. Ten vám pošlou do 7 dnů od vypracování, nejpozději však 90 dnů od podání žádosti. Rozhodující slovo v něm má posudkový lékař. Ten posuzuje váš stav na základě dokumentace od ošetřujícího lékaře. Sám žadatel je povinen k žádosti přidat všechny lékařské zprávy, které považuje za důležité. Posudkový lékař může rozhodnout o tom, že si váš zdravotní stav ověří sám. Tomu se říká posouzení zdravotní způsobilosti v přítomnosti.

Výše důchodu je vždy individuální

Pro stanovení výše důchodu je třeba počítat dva časové úseky. První je doba, která předcházela okamžiku snížení pracovní způsobilosti, tedy počet odpracovaných let. Druhá doba se nazývá dopočtená a je to čas, který vám naopak k důchodovému věku chybí. Rozhodující přitom je věk bezdětné ženy stejného data narození, nikoliv váš osobní důchodový věk.

Pro výpočet důchodu samotného jsou pak ještě důležité dvě složky výměry – základní a procentuální. Základní letos vyjde na 3 270 korun a procentuální závisí na počtu odpracovaných let, hrubém příjmu a stupni invalidity:

  • pro invaliditu prvního stupně činí 0,5 % z výpočtového základu
  • pro invaliditu druhého stupně činí 0,75 % výpočtového základu
  • u třetího stupně 1,5 % výpočtového základu

Výpočet invalidního důchodu nicméně není nic jednoduchého a přesnou výši vždy určí až příslušná správa OSSZ. Pro invalidní důchod platí, že jej můžete pobírat do 65 let věku nebo do chvíle, kdy vám je přiznán důchod starobní. Pokud je pak starobní důchod nižší než invalidní, dorovnává se na výši invalidního důchodu.


Jan Schönbauer

Jan Schönbauer pracoval v několika bankách a investičních společnostech jako poradce. Svoji novinářskou kariéru odstartoval v ekonomické televizi Z1, dále pak psal pro několik finančních webů i pro magazín Forbes. V současnosti je absolovent VŠE Praha na volné noze a věnuje se především psaní textů o financích, startupech a IT.

19.02. 10:07  INVALIDNI DUCHOD 3 STUPNĚ (vaclav)
07.10. 12:37  Zloděj Kalousek (afrikan)
06.07. 16:59  ID 2stupeň st (Pavlína Kolářová)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688