Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.03.2019 14:29:47

Mzdy si v závěru loňského roku udržely solidní dynamiku (Analýzy makroindikátorů)

Produkce aut táhla statistiku průmyslové výroby dolů i na začátku roku. Stavebnictví zaznamenalo prudký meziroční pokles, oproti loňskému roku letošní počasí přálo stavebním pracím méně. To maloobchodní tržby si stále drží svou solidní dynamiku, které pomáhá pokračující napětí na trhu práce a slušný růst mezd v posledním čtvrtletí. Po lednovém překvapení inflace v únoru ještě zesílila.

Vpředhledící indikátory naznačují, že český průmysl už má nejlepší časy za sebou. Průmyslová dynamika je nadále omezena kapacitními možnostmi, přidává se k nim ale i snížená poptávka ze zahraničí. Už statistika prosincové výroby ukázala, že zpomaluje zejména automobilový průmysl a pokles se přesune pravděpodobně i do lednových čísel. Statistiky Sdružení automobilového průmyslu AutoSap nám ukazují, že automobilová výroba oproti začátku loňského roku zaznamenala výrazný pokles. Svou roli hraje i nejistota spojená s brexitem, která se na počtu vyrobených aut odráží.

Stavebnictví si i přes meziměsíční růst připsalo výrazný propad oproti začátku loňského roku. Tehdy nás stavební produkce překvapila výrazným růstem, kdy díky nadprůměrně teplému počasí začaly stavební práce dříve. Letošní leden byl o poznání chladnější, a tak si stavbaři se začátkem sezóny pravděpodobně počkali.

Zpomalení ve výrobě se na trhu práce neodráží. Podíl nezaměstnaných podle našeho odhadu v únoru opět o desetinu poklesl. Výhledově očekáváme pokles až pod tři procenta v druhém čtvrtletí letošního roku. V březnu zveřejněné statistiky navíc ukáží, že se utažený trh práce promítl také do růstu mezd na konci minulého roku.

Maloobchodní tržby těží z nízké nezaměstnanosti a silného mzdového růstu. Jejich dynamika v lednu mírně vzroste, když se v ní odrazí povánoční slevy, které přiměly řadu domácností k nákupům. Na druhou stranu domácí poptávka po autech pozvolna klesá a nejinak tomu bylo na začátku letošního roku.

Inflace pokračuje v růstu

České ceny v lednu překvapily masivním růstem. I v únoru se podle našeho odhadu zdražovalo, i když už mnohem pomaleji. Cenová hladina se podle nás zvedla o 0,1 % a byla tažena zejména svou jádrovou složkou. Ceny pohonných hmot se snižovaly ještě pod vlivem propadu cen ropy na přelomu roku. Ceny potravin pravděpodobně mírně vzrostly a regulované ceny se uklidnily po skoku, který předvedly v lednu. Meziroční inflace podle nás zrychlila na 2,6 %. V březnu a dubnu podle nás ještě zrychlí, když by se podle našeho předběžného odhadu mohla dostat na dotek 3% hranici. Takto vysoké číslo spolu s překvapivě silným růstem HDP by mělo přesvědčit bankovní radu ČNB ke zvýšení sazeb již na březnovém zasedání.    

Autor: Monika Junicke,Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688