Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.12.2018 17:04:17

ČNB si dává v utahování měnové politiky krátkou pauzu (Tematické analýzy)

Dnešní zasedání změnu úrokových sazeb nepřineslo, přesto se ale nejednalo o nudnou událost. Dva členové bankovní rady dokonce pro růst úroků hlasovali. Diskuze se vedla i o kurzu a jeho překvapivém pohybu na konci roku. Bankovní rada podle slov guvernéra Rusnoka neviděla palčivou nutnost sazby zvedat, nicméně se shodla, že sazby půjdou i nadále směrem ke své neutrální úrovni. Tempo však bude pozvolnější než letos. My se domníváme, že v příštím roce bankovní rada zvedne sazby třikrát.

ČNB na dnešním zasedání ponechala klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 1,75 %. Rozhodnutí však nebylo jednohlasné.  Dva centrální bankéři chtěli zvedat sazby ještě na dnešním zasedání. Guvernér Rusnok zhodnotil rizika listopadové prognózy jako vyrovnaná. Dva centrální bankéři, kteří dnes hlasovali pro zvyšování sazeb, se domnívají, že ekonomika se stále ještě přehřívá a zvýšení sazeb by neohrozilo plnění inflačního cíle. Pokud si tedy mohou dovolit posunout úroky směrem k rovnovážné úrovni, domnívají se, že by to měli udělat. Většina bankovní rada na druhé straně preferuje počkat s utahováním měnové politiky, než se vyjasní situace na devizovém trhu. Ten ke konci roku bývá divoký a i letos překvapuje.

Kurz byl téma, které guvernér na tiskové konferenci zmínil dokonce několikrát. Mohl by se totiž stát jedním z důvodů, který povede ke zvýšení sazeb na únorovém zasedání. Nejistota, která i nadále trápí rozvíjející se měny, pravděpodobně přetrvá i na začátku příštího roku a koruna nebude posilovat tak, jak předpokládá hlavní scénář. I guvernér připustil, že vývoj do jisté míry připomíná alternativní scénář, který předpokládá mnohem více zvyšování sazeb. Přestože tedy hlavní prognóza ČNB předpokládá příští rok stabilitu sazeb, ČNB bude sledovat vývoj ekonomiky i finančních trhů a podle toho přizpůsobí své kroky.      

Od února se bude se zvyšováním sazeb pokračovat

Ačkoliv koruna v posledních týdnech nečekaně posílila, domníváme se, že v prvním čtvrtletí zůstane za prognózou ČNB. Působit podle nás bude efekt vysoké bilanční sumy centrální banky. Více jsme o tomto vlivu napsali zde: http://bit.ly/2RtHZtv.  Navíc inflace na začátku roku výrazně zrychlí s tím, jak se projeví zdražení cen regulovaných cen v čele s elektřinou. Bankovní rada tak podle nás po krátké pauze znovu přikročí ke zvýšení sazeb již na svém únorovém zasedání. Celkově se domníváme, že bude příští rok zvyšovat sazby celkem třikrát. Na konci roku 2019 by tak repo sazba měla dosáhnout 2,5 %.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688